Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Elveția a demarat un proces de corupție împotriva unor angajați de rang înalt de la Gazprom

 Elveția a demarat un proces de corupție împotriva unor angajați de rang înalt de la Gazprom

Procuratura elvețiană a deschis o investigație împotriva fostului manager al Gazprom, Bogdan Budzulyak, și a vicepreședintelui Direcției pentru transport, păstrare subterană și consum de gaz natural, Aleksander Shaihutdinov. Acuzațiile care li se aduc sunt legate de coruperea unor persoane cu funcții de răspundere și de spălare de bani.

Printre ceilalți inculpați este și fostul președinte al filialei elvețiene a ABB Russia, Michael Chesnakov, precum și directorul ABB Russia și Alystom Rossa, Vladimir Ushakov.

Procuratura anunță că managerii de la Gazprom au luat mită de la compania Siemens Industrial Turbomachinery (compania fiică a concernului elvețian ABB și a francezei Alstrom), pentru a garanta încheierea unor contracte cu firma pentru livrare de turbine de gaz pentru gazoductul Yamal - Europa.

La începutul lunii septembrie, reprezentanți ai Gazprom au anunțat că nu au primit din partea Procuraturii din Elveția întrebări sau informații legate de proces. În anul 2013, Siemens Industrial Turbomachinery și-a recunoscut vina în acest caz și și-a asumat obligația de a plăți o amendă în valoare de 10,6 milioane de dolari și de a dona 135.000 de dolari Crucii Roșii.

Traducerea: Mirela PetrescuDNEVNIK (Bulgaria) - 29.09.2014 20:16