Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Autoritățile cubaneze vor cesiona 9.000 de cafenele si restaurante către operatori privați

Autoritățile cubaneze vor cesiona 9.000 de cafenele si restaurante către operatori privați

Autoritățile cubaneze au anunțat apropiata cesionare a circa 9.000 de cafenele și restaurante de stat către operatori privați, în cadrul unui proces gradual care va începe în 2015. În Cuba funcționează în momentul de față 8.984 de restaurante de stat, dintre care 1.261 se află deja în gestiunea unor operatori privați. În acest proces, statul va păstra proprietatea asupra clădirilor și va vinde operatorilor particulari echipamentele și mobilierul restaurantelor. Decizia 'vizează modernizarea unei activități care astăzi necesită servicii sigure și de calitate', destinate cubanezilor și celor aproape trei milioane de turiști care vizitează anual insula.

Restaurantele de stat din Cuba suferă de o penurie de clientelă în ultimii 25 de ani, reputația lor fiind marcată de probleme de aprovizionare, în timp ce calitatea serviciilor și a bucătăriei lasă adesea de dorit. Pe parcursul acestei perioade, restaurantele particulare, așa-zisele 'paladares', care oferă servicii mult mai bune la tarife mai ridicate, s-au înmulțit pe teritoriul Cubei.

Autorizate de Fidel Castro în anii 90, aceste restaurante erau limitate la început la 12 locuri, cu personal exclusiv familial, dar astăzi pot avea până la 50 de locuri, pot angaja personal calificat și oferă meniuri care rivalizează cu restaurantele din lumea întreagă. În capitala Havana funcționează în prezent aproximativ 400 de astfel de localuri.Agenția RADOR - 22.09.2014 16:34