Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Polonia a anunțat că oprește livrările de gaze către Ucraina

Astăzi, Polonia a anunțat că oprește livrările de gaze către Ucraina, forțată de decizia Gazpromului a reduce cantitatea de gaze către compania energetică poloneză cu aproximativ 20%. La Kiev, în replică, președintele Petro Poroșenko a precizat că țara sa are în vedere sancțiuni la adresa Rusiei

Petro Poroșenko a semnat astăzi o lege care înlesnește procedurile de impunere a unor eventuale sancțiuni Rusiei. Este vorba în primul rând de sancțiuni economice, care ar putea viza atât companiile rusești care 'sprijină și finanțează terorismul', cât și persoane fizice. Reuters susține că ar fi deja elaborată o listă cu peste 170 de persoane vizate și că printre zecile de companii ar fi și furnizorul de gaze Gazprom. Tot astăzi, liderul de la Kiev a precizat că dorește să asigure o mai mare autonomie estului țării și că va depune în acest sens în parlament un proiect de lege. Petro Poroșenko admite că situația s-a îmbunătățit odată cu armistițiul încheiat la sfârșitul săptămânii trecute, însă precizează, negru pe alb, că nu va face nici o concesie privind integritatea teritorială a țării, inclusiv în ceea ce privește o eventuală federalizare. De partea cealaltă, însă, separatiștii pro-ruși au anunțat la fel de tranșant că planurile lor vizează tocmai desprinderea de Ucraina, notează France Presse, care îl citează pe așa-numitul premier al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)

Polonia se plânge de reducerea bruscă a livrărilor de gaze rusești

Compania poloneză pentru petrol și gaze PGNiG a făcut declarații referitoare la reducerea bruscă a livrărilor de gaze naturale rusești atât prin Ucraina, cât și prin Republica Belarus. Potrivit comunicatului companiei poloneze, diferența față de volumul stabilit era, pe 8 septembrie, de 20%, iar pe 9 septembrie - de 24%. PGNiG nu este deocamdată în măsură să precizeze dacă reducerea are un caracter tehnic sau unul comercial. Compania poloneză a compensat cantitățile de gaze lipsă din alte surse.

(www.interfax.ru - 10 septembrie)Agenția RADOR - 10.09.2014 19:51