Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Rețeaua conductelor de gaze din Ucraina poate fi achiziționată de companii occidentale

 Rețeaua conductelor de gaze din Ucraina poate fi achiziționată de companii occidentale

Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care dă posibilitatea societăților din Occident să achiziționeze o parte importantă a titlurilor de proprietate deținute de Ucraina la rețeaua conductelor de gaze naturale.

Parlamentul ucrainean a împiedicat recent trecerea în proprietatea companiei energetice din Rusia, Gazprom, a rețelei conductelor de gaze a țării, pentru ca acum să creeze posibilitatea, prin adoptarea unui proiect de lege, ca firmele din Occident să intre în această afacere. Potrivit estimărilor, valoarea celui mai mare sistem de transport de gaze naturale la nivel mondial este de 25-35 de miliarde de dolari.

Propunerea a fost înaintată Parlamentului de premierul Arseni Iațeniuk. Documentul a fost votat cu două voturi mai mult față de cele de 226 de voturi necesare. Conform noii legi, 51% din rețeaua conductelor de gaze trebuie să rămână în proprietatea statului ucrainean, iar diferența de acțiuni va fi oferită spre achiziționare companiilor americane și europene. Susținătorii proiectului cred că astfel se va îmbunătăți situația din Ucraina, ca țară de tranzit. Potrivit planurilor, autoritățile ucrainene au în vedere înființarea unei noi societăți pentru coordonarea rețelei de gaze. Specialiștii susțin însă că nu va fi ușoară identificarea investitorilor străini, deoarece valoarea rețelei conductelor de gaze din Ucraina este asigurată de gazul natural rusesc care tranzitează Ucraina spre Europa. Chiar dacă actualul război civil va fi temporar, intenția fermă a autorităților de la Moscova este de a diminua la minim tranzitul ucrainean. Conducta de gaze naturale North Stream, care ocolește Ucraina, este funcțională, iar dacă va fi construit și gazoductul South Stream, valoarea rețelei din Ucraina va scădea la jumătate, susțin specialiștii.

Traducerea: Rozália GănciulescuNAPI GAZDASÁG (Ungaria) - 18.08.2014 9:21