Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Rusia a pierdut procesul cu foștii acționari ai IUKOS la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga

Rusia a pierdut procesul cu foștii acționari ai IUKOS la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga

Rusia a pierdut procesul cu foștii acționari ai IUKOS la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, potrivit publicației "Kommersant". Curtea de la Haga obligă Moscova să le plătească foștilor acționari ai IUKOS daune în valoare de peste 50 miliarde de dolari. Procesul de la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a început în anul 2005, la scurt timp după licitația unde s-a vândut marea majoritate a activelor Companiei petroliere IUKOS către Compania Iuganskneftegaz, care în momentul de față aparține Compnaiei Rosneft. Plângerea la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a fost depusă de Group Menatep Limited (GML), condusă de Leonid Nevzlin, care reprezintă interesele acționarilor ciprioți din cadrul companiilor petroliere Yukos Universal și Hulley Enterprises.

Ei au ținut să demonstreze că Rusia a încălcat "Foaia de parcurs din domeniul energetic din Rusia" și a expropriat activele IUKOS. La rândul ei, Rusia a insistat că până în 2009, recursul nu putea fi examinat de o instanță internațională, întrucât cetățenii ruși aveau dreptul să se judece cu statul rus doar în instanțele din Rusia. De asemenea, autoritățile ruse au mai precizat că până în prezent, Duma de Stat a Rusiei nu a ratificat "Foaia de parcurs din domeniul energetic din Rusia". Aceste dovezi au fost însă respinse de colegiul Curții Permanente de Arbitraj, condus de Steven Schwebel. Potrivit publicației "Kommersant", partea rusă "a acordat o atenție deosebită faptelor", iar GML "a creat un tablou". "Rusia nu a avut martori, în timp ce GML a avut foarte mulți martori, și toți politizați", mai titrează publicația "Kommersant".

În cadrul celei de-a doua etape a cercetării dosarului, reprezentanții Rusiei au dat asigurări că pentru falimentarea IUKOS au existat motive bine fondate, dar nici aceste argumente nu au fost luate în considerare. În cele din urmă, reprezentanții Curții au dat parțial dreptate solicitării celor care au făcut recurs: în loc de 114 miliarde de dolari solicitați ca daune din partea Rusiei, ei au primit doar 50 miliarde de dolari. De asemenea, Rusia va plăti și cheltuielile de judecată. Rusia are la dispoziție zece zile ca să atace în justiție decizia respectivă, în instanțele din Olanda.

(www.echo.msk.ru)



EHO MOSKVÎ - 28.07.2014 11:15