Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Medvedev prezice o criză de proporții a gazelor

Medvedev prezice o criză de proporții a gazelor

Dmitri Medvedev a prezis o criză de proporții a gazelor dacă autoritățile de la Kiev nu-și vor plăti datoriile. Premierul Rusiei a comentat și semnarea Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană și întreruperea armistițiului din estul Ucrainei.

Șeful Guvernului Federației Ruse se așteaptă ca, în toamna acestui an, să izbucnească o mare criză a gazelor din cauza faptului că Ucraina nu-și plătește datoriile. "Kievul nu plătește gazele. Datoria este enormă. Ei vor lua gaze din depozitele subterane. În toamnă, va fi o criză veritabilă a gazelor", a scris Medvedev pe 2 iulie, pe pagina lui de Facebook.

Premierul rus a comentat și decizia Ucrainei de a semna Acordul de comerț liber cu Uniunea Europeană. Potrivit lui Medvedev, Rusia recunoaște dreptul Ucrainei de a încheia asemenea acorduri, însă, în același timp, își rezervă dreptul de a modifica propriile relații economice cu Kievul, pentru a-și proteja piața. "Decizia privind măsurile de protecție va fi adoptată după consultări. Guvernul Rusiei face o analiză a situației și pregătește măsurile conform Acordului privind Zona de Liber Schimb din Comunitatea Statelor Independente și normele Organizației Mondiale a Comerțului", a explicat premierul rus.

Medvedev l-a criticat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko pentru decizia lui din seara de 20 iunie privind anularea armistițiului unilateral din estul țării, care a fost în vigoare puțin mai mult de o săptămână. "Anulând armistițiul, președintele Poroșenko a făcut o eroare dramatică. Acest lucru va aduce noi victime. Iar pentru aceste jertfe, el va răspunde acum personal", a precizat premierul rus, adăugând că revenirea la negocieri între părți va fi considerabil mai dificilă. "Așa sunt legile războiului", consideră Medvedev.

Premierul rus a precizat că acum, au venit în Rusia zeci de mii de refugiați din Ucraina. "Oamenii fug de război. Propaganda americană afirmă că ei pleacă "să se odihnească la bunici". Cinismul nu are limite, a scris Medvedev. El susține că, în asemenea condiții, va fi extrem de complicat să se dezvolte relațiile cu Ucraina, iar în anumite probleme, chiar va fi imposibil.

Pe 16 iunie, Rusia a întrerupt livrările de gaze spre Ucraina. În aceeași zi, cele două părți au făcut plângeri reciproce la Curtea de Arbitraj de la Camera de Comerț din Stockholm. Gazprom vrea să recupereze de la Naftogaz datoriile de aproximativ 4,5 miliarde de dolari. La rândul său, Naftogaz cere stabilirea unui preț corect, de piață, pentru gazul furnizat.

(www.interfax.ru - 2 iulie 2014)INTERFAX - 3.07.2014 11:08