Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Ford menține producția modelelor Fiesta în Germania

Ford menține producția modelelor Fiesta în Germania

Ford păstrează fabricația modelelor Fiesta în Germania, după un acord pentru reducerea costurilor

Ford Motor Co va menține producția autoturismului Fiesta, mașina sa europeană cu cele mai multe vânzări, în Germania, unde salariile sunt mari, în urma acordului cu muncitorii pentru reducerea costurilor de asamblare, în condițiile în care dorește să pună capăt pierderilor pe care le înregistrează de mai mulți ani la unitățile sale europene.

Producătorul auto american a anunțat marți că administrația și muncitorii au convenit să renunțe la schimburile de noapte foarte costisitoare, să sporească flexibilitatea orelor de muncă și să readucă în cadrul companiei Ford activitățile cedate unor furnizori, făcând economii totale estimate la 400 de milioane de dolari între 2017 și 2021.

Ford vizează să obțină profituri europene în 2015 și speră că măsurile pe care le aplică la fabrica din Koln vor ajuta firma să-și păstreze mult timp profitabilitatea, după pierderile înregistrate începând din 2011. "Acordul va face uzina mai rentabilă, asigurând competitivitatea modelelor Fiesta de următoarea generație la nivel global", arată Ford într-o declarație.

Compania va angaja totodată vreo 500 de ingineri la centrul său de dezvoltare din Koln, unde se află una din cele două fabrici germane ale sale și care are aproximativ 4.100 de angajați.

Marca lansează cel puțin 25 de vehicule noi sau optimizate între 2012 și 2017, între care SUV-ul compact EcoSport și modelul mai mare Edge, și vizează zona superioară a pieței prin noile versiuni ale actualelor modele.

Acordul dat publicității marți pune capăt lunilor de incertitudine pentru personalul din Germania. Presa relatase că Ford și-ar putea muta producția noilor modele Fiesta în România unde costurile sunt mici și unde 3.600 de muncitori fabrică deja modelul B-Max la o uzină din Craiova.

"Categoric am analizat alte fabrici", a spus Barb Samardzich, director la divizia europeană a Ford. Costurile muncii în industria producătoare germană se ridicau la 36,98 de euro per muncitor per oră în 2012, față de 29,56 de euro în Japonia, 25,87 euro în SUA și 3,78 euro în România, conform institutului economic IW cu sediul în Koln.

Ford a închis două centre productive mai mici în Marea Britanie în 2013 și are în plan închiderea fabricii sale de asamblare Genk din Belgia, la sfârșitul anului curent, ceea ce va antrena reducerea unui număr total de aproximativ 5.700 de locuri de muncă.

Traducerea: Adriana BuzoianuChicago Tribune (SUA) - 11.06.2014 12:18