Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Curtea de Conturi din Olanda critică lipsa de transparență a cheltuielilor NATO

Curtea de Conturi din Olanda critică lipsa de transparență a cheltuielilor NATO

Curtea de Conturi din Olanda critică lipsa de transparență a cheltuielilor Alianței Nord-Atlantice, finanțată din bani publici. În fiecare an, începând din 2007, Curtea atenționează Parlamentul că nu este clar ce se întâmplă cu banii din bugetul NATO. De data aceasta, instituția a creat o pagină de internet specială, unde vor fi adunate toate informațiile publice legate de finanțele Alianței Nord-Atlantice.

NATO este o organizație finanțată din bani publici și, totuși, plătitorii de taxe nu pot avea informații clare legate de modul în care sunt cheltuiți banii, se menționează pe pagina de internet lansată de Curtea de Conturi a Regatului Țărilor de Jos. O inițiativă care are ca scop declarat declanșarea unei dezbateri publice pe tema transparenței financiare a Alianței.

Într-o scrisoare trimisă Parlamentului național, Curtea de Conturi menționează faptul că există întârzieri semnificative în închiderea administrativă a proiectelor și că de prea multe ori, organziația transatlantică folosește ștampila "Secret". La Haga, toată lumea este de acord cu concluzia Curții de Conturi, atât Parlamentul, cât și Guvernul. Este NATO o gaură neagră, unde se pierd miliarde de dolari sau de euro? Ministrul olandez al apărării spune că totuși nu vorbim de haos în cadrul organizației, care are la rândul său, organe proprii de control financiar, dar este loc de mai multă transparență.

Jeanine Hennis: Miniștrii apărării sunt întotdeauna mai bine informați, pentru că au acces la dosare secrete, dar în acest moment se pune problema să facem publice aceste informații în beneficiul parlamentarilor noștri și al plătitorilor de taxe, iar transparența este posibilă. Sigur că o alianță militară are motive să nu pună pe masă toate informațiile, pentru că dușmanul ascultă și el, nu-i așa?, dar, în același timp, cererea Curții de Conturi pentru mai multă transparență este posibilă, și ca aliat NATO, trebuie să facem ceva.

Ministrul olandez al apărării, Jeanine Hennis, le-a spus astăzi parlamentarilor că mai sunt și alte țări de partea Olandei, ca de exemplu Marea Britanie, Franța, Danemarca, dar și Canada, țări care pledează și ele pentru reformă și transparență.

Jeanine Hennis: Nu se poate întâmpla peste noapte, știm asta, dar împreună vom obține rezultate pozitive.

Curtea de Conturi din Olanda nu are mandat direct pentru Alianța Nord-Atlantică, dar colaborează cu Consiliul Internațional de Audit al NATO. Subiectul transparenței financiare va fi pe agenda întâlnirii la nivel înalt, programată în septembrie, în Țara Galilor, cel puțin așa susține ministrul olandez al apărării.Radio România Actualități - 11.06.2014 9:41