Mapamond - Economic
RSS Mapamond - Economic

Gazprom ar putea opri livrarea gazelor pentru Ucraina pe data de 3 iunie

Gazprom ar putea opri livrarea gazelor pentru Ucraina pe data de 3 iunie, dacă Ucraina nu va plăti în avans pentru iunie. Gazprom a emis deja factura pentru plata gazelor în avans pe luna iunie. Termenul de plată este ziua de 2 iunie, până la ora 0:00 - a anunțat astăzi Aleksei Miller, șeful Gazprom, cu prilejul unei consfătuiri a președintelui rus Vladimir Putin cu membrii guvernului. "Am transmis colegilor ucraineni factura pentru plata în avans pe luna iunie. Termenul de plată este 2 iunie, până la sfârșitul zilei. În cazul în care Ucraina nu va transfera banii, atunci pe 3 iunie, începând cu ora 10:00 dimineața, se vor limita livrările de gaze spre Ucraina" - a spus Miller.

Anterior, prim-ministrul Dmitri Medvedev ceruse Gazpromului să ceară Ucrainei plata în avans pentru livrarea gazelor, începând cu 13 mai. "Gazpromul are dreptul să procedeze așa cum a spus în repetate rânduri - să-i treacă pe beneficiarii din Ucraina la o formă de plată prealabilă, conform contractului" - a menționat șeful guvernului.

Obligațiile de plată ale Ucrainei pentru gazele rusești vor depăși pe 7 iunie 5,2 miliarde de dolari, a informat Aleksei Miller la consfătuirea președintelui Vladimir Putin cu membrii guvernului Federației Ruse. El a afirmat că în luna mai Ucraina preia un volum maxim de gaze: 3,5 miliarde de metri cubi, la o valoare de 1,7 miliarde de dolari. "Pe 7 iunie, obligațiile de plată ale Ucrainei pentru gazul livrat vor depăși 5,2 miliarde de dolari. A mai rămas extrem de puțin timp. S-au programat niște consultări pentru ziua de vineri, la Berlin. Eu și Aleksandr Valentinovici Novak, ministrul energiei, vom lua o decizie la consultările tripartite, cu participarea Comisiei Europene și a conducerii compexului energetic din Ucraina" - a spus Miller.

La începutul lui mai, datoria Ucrainei era de peste 3,5 miliarde de dolari. După cum declarase anterior Aleksandr Novak, ministrul energiei din Federația Rusă, plata în avans pentru livrarea gazelor spre Ucraina nu este o restricție, ci o condiție prevăzută de contract.

Uniunea Europeană îi propune Ucrainei să plătească parțial pentru livrările de gaze din aprilie, pentru care se mențin divergențe privind prețul gazelor, a anunțat pe 28 mai Günther Hermann Oettinger, comisarul european pentru energie. Oettinger a spus că Rusia și Ucraina "au eliminat toate divergențele privind prețurile și volumul de gaze livrate în perioada noiembrie - martie". "Rămâne deschisă problema prețurilor pentru aprilie și mai", a subliniat el. Pe ansamblu, Uniunea Europeană estimează că nivelul de îndatorare a Ucrainei față de Rusia pentru gaze se ridică "la aproximativ 4 miliarde de dolari" - a spus comisarul european. El a precizat că rezolvarea disputei din jurul prețurilor la gaze dintre Ucraina și Rusia "este vitală pentru Uniunea Europeană pentru a asigura un tranzit constant al gazelor".

Luni, 26 mai, Günther Hermann Oettinger a anunțat că partea ucraineană este pregătită să vireze joi suma de 2 miliarde de dolari pentru Gazprom. Astfel, se va transmite un semnal clar cu privire la solvabilitatea Ucrainei", a menționat el, adăugând că, până pe 7 iunie, Naftogaz va putea plăti alte 500 de milioane de dolari în avans pentru viitoarele livrări. Marți, 27 mai, Aleksandr Șlapak, ministrul ucrainean al finanțelor, desemnat de Rada Supremă de la Kiev, a afirmat că Ucraina "nu va plăti nimic" Rusiei pentru gaze dacă nu se va ajunge la o înțelegere privind revenirea la prețul anterior de import pentru combustibilul albastru la nivelul de 268,5 dolari pentru 1000 de metri cubi. Rusia ar putea acorda Ucrainei un discount la gaze, însă nu se pune problema revizuirii contractului, a declarat pe 28 mai Aleksandr Novak, ministrul rus al energiei, la consfătuirea președintelui Vladimir Putin cu membrii guvernului.

"După primirea primei tranșe (din plata la gaze), care trebuie să aibă loc până la 30 mai, noi vom fi gata să reluăm negocierile și am convenit să discutăm pe 30 mai acest lucru, inclusiv variantele posibile pentru prețul livrărilor viitoare de gaz. Având în vedere, în primul rând, faptul că este vorba numai de discount, însă nu de revizuirea condițiilor contractului din 2009", a spus Novak.

Până în prezent, Rusia nu a primit din Ucraina banii pentru gazul livrat, a spus Novak. "Deocamdată, nimic - nicio copeică, nico grivnă, niciun dolar. Așteptăm!" - a spus ministrul.

(http://itar-tass.com)ITAR-TASS - 28.05.2014 18:35