Uniunea Europeană
RSS Uniunea Europeană

Bulgaria a trimis kurzilor din Irak automate și cartușe de 6 milioane leva

Bulgaria a trimis kurzilor din Irak automate și cartușe de 6 milioane leva

Bulgaria a trimis muniție și armament în vlaoare de aproximativ 6 milioane de leva (circa 5.965.000 euro) drept ajutor kurzilor din Irak, în lupta acestora împotriva jihadiștilor din "Statul Islamic", a comunicat Centrul de Presă al Ministreului Apărării al Bulgariei.

Ajutorul include 1800 de bucăți de arme de foc și aproximativ 8 milioane unități de muniție, a precizat Centrul de Presă de la Ministerul Apărării de la Sofia. Este vorba despre automate și cartușe pentru acestea. Donația s-a făcut din armamentul pe care Armata Bulgariei îl are în excedent și deja a fost primită de kurzi, transpotul fiind efectuat cu ajutorul unor state partenere ale Bulgariei, punctează sursa. Incă în cursul lunii august Consiliul "Afaceri Externe" al CE a salutat decizia unor state membre separate pentru un răspuns pozitiv solicitării autorităților kurde pentru oferirea de urgență de ajutor militar.

Guvernul bulgar a a adoptat o decizie oficială în ziua de 18 septembrie. Sursa de la Ministerul Apărării al Burgariei amintește că în ultimile luni s-a extins influența organizației "Statul Islamic" pe teritoriul Irakului, expansiunea acestuia căpătând un caracter supra național, amenințând securitatea și stabilitatea întregii regiuni. In cazul situației prezente extrem de instabilă, a potențialului și a posibilității reale de contrapunere forțelor "Statului Islamic", au forțele kurde de securitate peșmerga, care conform reacției comunității internaționale, a stabilit necesitatea acordării de ajutor militar de urgență acestora, prin intermediul guvernului irakian", a precizat centrul de presă al ministerului bulgar.

Bulgaria nu a intrat în coaliția internațională condusă de SUA, care efectuează lovituri aeriene împotriva unor ținte din Irak și Siria ale "Statului Islamic", întrucât Bulgaria nu dispune de aviație de luptă pentru un astfel de operație. Aviația de luptă bulgară se bazează pe aparate de vânătoare rusești și deocamdată Bulgaria nu are posibilitatea de a demara proiectul de achiziționare de un nou tip de aparate de vânătoare moderne, în pofida îndemnurilor NATO în această direcție, precizează sursa bulgară. Marți, milițiile kurde au început ofensiva pe trei fronturi în Irakul de Nord, împotriva "Statului Islamic". Operațiile au demarat la nord de orașul Mosul, controlat de islamiști, la sud de Kirkuk și împotriva unui oraș la frontiera cu Siria.

Coaliția internațională condusă de SUA, a aplicat lovituri aeriene în zona Kobane/Ain al Arab/, în momentul în care jihadiștii sunt în fața porților orașului kurd sirian de la frontiera cu Turcia, a comunicat Centrul Sirian pentru Observarea Drepturilor Omului (SCOHR), a transmis France Presse.MEDIAPOOL, Bulgaria - 30.09.2014 17:34