Evenimentul este cea de a treia întrunire a Conferinței Inter-Parlamentare pentru Guvernare Economică și Financiară a Uniunii Europene (IPC-EFG) - poreclită și "Conferința Articolului 13" - care este găzduită acum de către Camera dei Deputati a parlamentului italian.
IPC-EFG, care se întrunește de două ori pe an, a fost constituită în 2013 pentru a le permite parlamentarilor să discute și să supravegheze noul sistem de guvernare care a fost creat ca replică la actuala criză economică și financiară a UE.IPC-EFG a fost înființată în baza articolului 13 din Acordul Fiscal, tratat încheiat în 2012. Acesta prevedea că "Parlamentul European și parlamentele naționale... vor hotărî împreună organizarea și promovarea unei conferințe... cu scopul de a discuta politicile bugetare și alte chestiuni acoperite de către acest tratat". Principalul obiectiv al Acordului Fiscal era să cimenteze un sistem de reglementări fiscale și să delege către Comisia Europeană, un organism care nu este ales, cea mai mare parte a puterii de a le pune în practică. Articolul 13 a conferit acestui sistem și garanția existenței unui control parlamentar.
Dacă a existat vreodată un sistem care să strige după un control parlamentar mai mare, atunci el este acela - fiindcă, după orice fel de măsurătoare obiectivă te-ai lua, regimul de guvernare economică al UE este pe punctul de a eșua. La șase ani de la începerea crizei economice, economia zonei euro încă mai stagnează, și chiar e posibil să se îndrepte spre o nouă recesiune, ceea ce ar însemna că s-ar materializa acea "triplă" recesiune.Până și simplul obiectiv al stabilității prețurilor nu a fost atins, având în vedere că zona euro se află acum în pericol să alunece într-o nouă perioadă de deflație.
Un control parlamentar îmbunătățit ar conferi măcar parlamentelor oportunitatea de a-i "supraveghea pe supraveghetori".La urma-urmei, noua guvernare economică a UE a implicat și constituirea unui sistem de "supraveghere fiscală", conceput pentru a obliga statele membre să-și mențină bugetele echilibrate.
Sistemul impune constrângeri severe asupra modului în care parlamentele își pot exercita puterile fiscale, împingându-le adesea să adopte politici păguboase de austeritate. IPC-EFG ar putea răsturna situația, permițând parlamentelor naționale (dar și PE) să examineze acest nou sistem de supraveghere și să atace dictatele politice care-l însoțesc.Din nefericire, la primele întruniri ale IPC-EFG au dominat certurile interne - mai ales între parlamentarii de la nivel național și cei europeni - cu privire la cum ar trebui să fie organizată conferința.
Majoritatea parlamentarilor naționali dorea crearea unui forum robust pentru dezbateri ample ale politicilor și având cel puțin minima abilitate de a lua decizii colective. Pe de altă parte, europarlamentarii, cu sprijinul câtorva parlamente naționale (între care, crucial, Bundestag-ul german), preferă să aibă o conferință marginală cu obiective concrete limitate și care să nu fie în măsură să adopte decizii.Neînțelegeri
Aceste diferențe de opinie au devenit evidente la prima întrunire a Conferinței, la Vilnius în octombrie 2013.Parlamentul-gazdă, Seimas-ul lituanian, concepuse o agendă ambițioasă pentru întâlnire. În condițiile în care PE ar fi preferat ca întrunirea să se concentreze exclusiv pe chestiuni doar vag legate de Acordul Fiscal (monitorizarea bugetelor naționale, de exemplu), Seimas-ul a propus să se discute o largă varietate de chestiuni economice și financiare, inclusiv unele nemenționate în tratat - cum ar fi uniunea bancară.
Mai mult, Seimas-ul propunea ca prima conferință să dezbată și să adopte două documente, unul intern intitulat "Reguli de Procedură" și un set de "Concluzii" politice; europarlamentarii s-au folosit efectiv de veto pentru a respinge propunerea.De ce? PE este un organism care deja se opunea cu îndârjire apariției oricărei noi forme de adunare care i-ar fi putut deveni rival într-o luptă pentru poziția de forum parlamentar dominant în UE. Într-un raport din 2012 el respingea categoric ideea unui "corp parlamentar mixt", care să conțină deopotrivă europarlamentari și parlamentari naționali, apreciindu-l drept ineficient și nedemocratic.
PE este în favoarea unui puternic control parlamentar la nivelul UE, însă doar dacă acesta este centralizat la propriul lui nivel, nu și dacă este exercitat în comun cu parlamentele naționale.Întrunirea din Italia - unul dintre statele membre cel mai greu lovite de criză - oferă oportunitatea unui nou început în vederea rezolvării unora dintre aceste mari neînțelegeri și pentru a se putea trece în sfârșit la supravegherea efectivă a guvernării economice în UE.
Cum noua Comisie nu și-a luat încă funcția în primire, acesta este un moment oportun pentru rezolvarea diferendelor cu privire la organizarea internă - cum este de exemplu proiectul Regulilor de Procedură care, în sfârșit, va fi dezbătut la Roma. Poate că europarlamentarii nou aleși în PE se vor dovedi a fi mai predispuși la compromis cu parlamentarii naționali, în comparație cu predecesorii lor. Nevoia este urgentă: criza nu s-a terminat.
Articol de Ian Cooper (cercetător asociat la Departamentul de Politică și Studii Internaționale al Universității Cambridge)
Traducere: Andrei Suba