Uniunea Europeană
RSS Uniunea Europeană

Creta se regăsește în Uniune

Creta se regăsește în Uniune

Aprinsele dezbateri din Scoția pe tema independenței, escaladarea naționalismului catalan, mișcarea separatistă din Ucraina - toate astea m-au făcut să mă gândesc la motivele care îndreaptă unele națiuni spre unire sau separare și la lupta dusă de insula mea cu un secol în urmă pentru unirea cu Grecia.

Creta a reușit să se alipească Greciei în 1913 după o serie de rebeliuni împotriva unui Imperiu Otoman tot mai slăbit, respingând de mai multe ori autonomia pe care marile puteri ale Europei încercau să o convingă să o accepte ca pe o alternativă.

Strigătul de luptă al cretanilor era "Unirea sau moartea" și se afla la o imensă distanță de "Aye or Nae"-ul ("da" sau nu "nu") scoțienilor de la referendumul de joia trecută, dar cele două lupte au avut același obiectiv: păstrarea identității și întărirea securității.

Cretanii au luptat pentru libertate de secole, dar în zadar - după ce, în seculul XIII au intrat sub guvernarea Veneției și după ce, începând din 1669, au devenit supuși otomani. Ei știau că, în lumea în care trăiau, siguranța lor nu consta în autonomie, ci în apartenența la un grup mai mare cu care să se identifice. În cazul lor, acesta era statul grec, proclamat în 1830 la sfârșitul unui război de eliberare împotriva turcilor care a durat nouă ani.

Dar principalele puteri europene nu i-au permis Cretei să se unească cu Grecia recent independentă - din motive proprii, fiecare dintre ele prefera acea stare de fapt. Asta a dus pe insulă la o luptă continuă între creștini și musulmani. Marile puteri i-au acceptat autonomia în 1908, iar, cinci ani mai târziu, Creta a fost în sfârșit alipită Greciei.

Cretanii susțineau atât de mult unirea cu Grecia, încât ei nu au dat înapoi nici după falimentul Greciei din 1893, nici după înfrângerea ei în războiul cu Turcia din 1897 și nici după ce economia ei a intrat sub control internațional (așa cum s-a mai întâmplat o dată în 2010). Cretanii știau că vor fi mereu în pericol dacă nu vor face parte dintr-un stat mai mare.

"Singura soluție reală pentru problemele noastre va fi unirea cu Grecia", îi explica șeful rebelilor, Eleutherios Venizelos, amiralului italian ale cărui vase fâceau parte din forțele internaționale care blocaseră insula în 1897. La începutul acelui an, vasele italiene, britanice, franceze și rusești au bombardat pozițiile rebelilor și au blocat forțele grecești de pe insulă, scopul principal fiind acela de a le opri să îi provoace pe turci.

"Dar", a continuat Venizelos, "suntem forțați să ne supunem deciziilor luate de marile puteri și să acceptăm autonomia promisă ca nouă piedică în atingerea obiectivului nostru național". Venizelos s-a bucurat de atâta credibilitate încât, în 1910, a devenit premier, cu trei ani înaintea unirii.

În 1923, în urma unui nou război dintre Grecia și Turcia, ultimii musulmani din Creta au părăsit insula după un schimb substanțial de locuitori.

Cretanii au luptat din greu pentru libertate, dar au rămas totodată mândri de ceea ce îi deosebește de greci - în special muzica, poezia și mileniile de istorie ca popor aflat la răscrucea Europei cu Africa și Asia - și nu sunt semne care să dea de înțeles că actualii cretani doresc autonomia.

Cu câțiva ani în urmă, pe vremea când criza economică din Grecia se adâncea, drapelul cretan, care fluturase între anii 1898 și 1908, a început să apară din nou pe maiouri, pe pălării și chiar pe zidurile insulei. Dar astăzi, când economia Cretei își revine, drapelul poate fi rareori văzut. Se pare că lupta pentru unire a costat prea mult pentru ca acum să înceapă din nou jocul de-a separarea, indiferent cât de mari ar fi nemulțumirile față de Grecia. În același timp, cretanii știu cât de importante sunt pentru Statele Unite și pentru NATO poziția strategică a insulei lor și instalațiile lor militare. În plus, calitatea Greciei de membră a Uniunii Europene oferă senzația de stabilitate.

Identitatea oamenilor nu este definită doar de ceea ce simt ei că sunt, ci și de istoria lor și de cei de care se tem. În ultimii 2000 de ani, Creta a fost invadată și ocupată de romani, de arabi, de venețieni, de turci și, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de germani și de italieni. Soarta cretanilor a fost deseori hotărâtă de jocul marilor puteri care nu își vedeau decât propriile interese. Drept rezultat, cretanii au reputația de a fi în același timp niște rebeli, dar și niște oameni dotați cu diplomația necesară în vederea unor tratative cu niște aliați uneori dubioși. Astăzi, dată fiind ascensiunea belicoasă a Rusiei, ar alege oare niște țări ca Polonia, ca România sau ca oricare dintre țările baltice să opteze, ca Ucraina, pentru o poziție în afara NATO și a Uniunii Europene?

O organizație transnațională de succes, așa cum este Uniunea Europeană, face ca niște țări mici sau niște grupuri etnice să creadă că pot prospera fără să facă parte dintr-o țară mai mare. Interesant de observat este cazul Maltei, cea mai mică țară din Uniunea Europeană (mai mică decât Creta ca suprafață și ca populație), unde cei mai mulți oameni simt că sunt cetățeni ai Uniunii EUropene, procentul fiind de 87%.

Se prea poate ca, dacă majoritatea scoțienilor ar fi simțit că identitatea, autodeterminarea și bunăstarea lor ar fi amenințate dacă rămân în Regatul Unit, ei să voteze într-un număr mai mare pentru independență. Niște oameni care se simt subjugați de alții în cadrul aceleiași țări vor lupta pentru eliberare, iar cei care se simt singuri și în pericol vor opta pentru o uniune.

Aflate la poluri opuse ale Uniunii Europene, Scoția și Creta reflectă fazele diverse ale fiecărui popor în lupta pentru supraviețuire și pentru păstrarea indentității. Separatismul și iredentismul au fost mereu principale cauze ale unui război așa cum și vedem în lumea de azi. În Uniunea Europeană, unde toleranța și democrația sunt valori primoardiale, aceste aspecte sunt încă importante. Dar nu sunt niște probleme de viață și de moarte.

Articol de Nikos Konstandaras, redactor-șef și editorialist al ziarului "Kathimerini"
Traducerea: Alexandru Danga



THE INTERNATIONAL NEW YORK TIMES - 24.09.2014 19:23