Uniunea Europeană
RSS Uniunea Europeană

Vom imita Scoția și vom vota la 16 ani?

Vom imita Scoția și vom vota la 16 ani?

Chiar dacă toți cei 100.000 de scoțieni în vârstă de 16 și 17 ani s-ar fi dus să voteze și chiar dacă toți ar fi votat pentru independență, rezultatul referendumului de joi ar fi fost același. Și totuși, Alex Salmond nu scapă de bănuiala potrivit căreia calculul a fost cel care l-a determinat, în calitate de prim-ministru al Scoției, să micșoreze vârsta de vota, o noutate în Marea Britanie, însă nu în restul lumii. În fond, brazilienii care au această vârstă vor contribui din nou la alegerea președintelui pe 5 octombrie.

Vă șochează faptul că cel care nu poate cumpăra alcool sau conduce o mașină are un cuvânt de spus în politică? Este o dezbatere care se poartă în Europa, unde austriecii în vârstă de 16 ani votează pentru cancelar, în timp ce germanii având aceeași vârstă o fac la alegerile regionale, ca și locuitorii din Jersey și Guernsey. Împotrivă apare argumentul maturității. Pentru, implicarea precoce a cetățenilor în procesul democratic într-o perioadă de apatie care are drept rezultat absenteisme uriașe.

Înainte de a considera încheiată dezbaterea, în cazul în care nu sunteți de acord ca minorii să voteze, merită să remarcăm faptul că, chiar și în cele mai vechi democrații (și să vorbim doar despre Statele Unite, despre Regatul Unit și despre Franța) a întârziat să se impună votul universal la 18 ani, pe care în prezent în considerăm normal.

În unele cazuri, negrii nu puteau vota, în altele doar cei care aveau avere, de regulă doar bărbații și chiar și așa ar fi fost nevoie să aibă 25 de ani. Este suficient să amintim că franțuzoaicele au putut vota abia în 1945 și că în America vârsta de vot a scăzut de la 21, la 18 ani la alegerile prezidențiale din 1972. În ambele cazuri, războiul a fost hotărâtor. Franțuzoaicele pentru că multe au fost eroine ale rezistenței, tinerii americani pentru că dacă erau buni pentru a lupta în Vietnam erau buni și pentru a-și alege guvernanții, a argumentat la acea vreme senatorul Ted Kennedy.

Cât privește calculul învinsului Salmond, despre care un studiu al Universității de la Edinburgh se îndoiește că ar fi corect, sau al Verzilor germani, cărora le plăcea să imite Austria, nimic nou. Totul într-un sistem electoral se spune unor logici de acest gen, fie la numărul de deputați, fie la tipul de scrutin. Uitați-vă felul în care Franța a pus piedici extremei-drepte prin circumscripțiile uninominale.

În privința vârstei de vot, prin lume continuă să existe de toate: în Iran s-a întâmplat să se dea dreptul de vot la 15 ani, însă au dat înapoi; în Japonia continuă să fie nevoie să ai 20 de ani, deși se admite că pentru referendumuri ștacheta poate coborî la 18 ani. Iar în Singapore, fostul prim-ministru Lee Kuan Yew a ajuns să sugereze că cei care au vârste cuprinse între 35 și 60 de ani și copii ar trebui să aibă două voturi.

Referendumul scoțian a fost elogiat pentru civismul campaniei și pentru entuziasmul general. S-a gândit cineva dacă votul tinerilor a ajutat?

(Articol de LEONÍDIO PAULO FERREIRA)

Traducerea: Iulia Baran



DIÁRIO DE NOTÍCIAS, Portugalia - 22.09.2014 19:31