Uniunea Europeană
RSS Uniunea Europeană

Comisia Europeană, printre posibilele ținte ale jihadiștilor?

Comisia Europeană, printre posibilele ținte ale jihadiștilor?

Aceasta este informația oferită de canalul televiziunii publice olandeze. Duminică, 21 septembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei declara că nu știe nimic despre asemenea amenințări.

Comisia Europeană ar figura printre posibilele ținte ale jihadiștilor proveniți din Siria, a informat NOS, radio-televiziunea publică olandeză.

«Ei pregătesc un atentat. Una dintre ținte este clădirea Comisiei Europene din Bruxelles», a indicat NOS sâmbăta trecută, citând surse anonime.

A doua zi după aceste dezvăluiri, duminică 21 septembrie, Comisia Europeană a precizat că nu are cunoștință de amenințări jihadiste. «Comisia nu a primit nicio informație cu privire la amenințări specifice», a declarat un purtător de cuvânt, chestionând astfel și autoritățile locale pe acest subiect.

Întrebat, un purtător de cuvânt al Parchetului din Bruxelles a refuzat totuși să discute chestiunea. Nicio întărire a securității nu era vizibilă duminică dimineață în jurul sediului Comisiei Europene din Bruxelles.

Autoritățile belgiene au confirmat sâmbătă că procedaseră la mai multe arestări în scopul de a-i împiedica pe jihadiști să comită atentate. Tot sâmbătă, canalul olandez de radio-televiziune NOS relevase că cel puțin două dintre persoanele arestate de autoritățile belgiene veneau de la Haga.

Comisarii nu sunt vizați individual. Acțiunea ar trebui să semene cu atacul de la Muzeul Evreiesc (...), având ca obiectiv uciderea unui număr maximum de persoane», a adăugat NOS.

Suspectul din atentatul Muzeului Evreiesc de la Bruxelles din luna mai, care a făcut patru morți, este francezul Mehdi Nemmouche, care petrecuse mai bine de un an în Siria printre extremiștii islamiști și care este acum deținut în Belgia sub acuzația de «omor legat de o acțiune teroristă».

Clădirile Comisiei de la Bruxelles adăpostesc mai multe mii de funcționari printre care se numără și responsabilii cu gestionarea cotidiană a Uniunii și a celor 28 de țări ale sale.

De asemenea, tot la Bruxelles se află sediul NATO și al multor alte societăți și organizații internaționale, dar măsurile de securitate sunt discrete.

Traducerea: Rodezia Costea



Libération, Franța - 22.09.2014 16:57