Uniunea Europeană
RSS Uniunea Europeană

Reacțiile liderilor europeni după referendumul din Scoția

 Reacțiile liderilor europeni după referendumul din Scoția

Europa a răsuflat ușurată după ce scoțienii au ales să păstreze Uniunea Britanică intactă, ceea ce implicit face ca o sumedenie de probleme internaționale să fie cel puțin amânate.

Cum s-ar fi descurcat Uniunea Europeană sau NATO cu o fostă entitate, membră devenită stat independent care și-ar fi reclamat apartenența? Întrebări pentru care deocamdată funcționarii internaționali de la Bruxelles nu trebuie să mai găsească răspunsuri.

Nu de aceeași părere sunt și flamanzii belgieni pentru care unirea cu valonii rămânea un accident istoric care trebuie depășit.

Liderii europeni au răsuflat ușurați după referendumul din Scoția, care a însemnat un nu împotriva independenței acesteia și rămânerea ei în interiorul Marii Britanii, membră a Uniunii Europene: "Salut decizia poporului scoțian de a menține unitatea Marii Britanii" - spunea Jose Manuel Barosso, președintele Comisiei Europene.

Martin Schulz: Suntem pregătiți să ne angajăm în continuare într-un dialog constructiv cu guvernul scoțian în domenii importante precum crearea de locuri de muncă și creșterea economică, politică, energetică și schimbări climatice. Recunosc, rezultatul mă face să răsuflu ușurat.

Salutând alegerea scoțienilor, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a ținut să adauge că Marea Britanie este și va rămâne un membru important al Uniunii Europene. Mesajele celor trei lideri ai UE au fost foarte scurte - declarau astăzi jurnaliștii în afaceri europene de aici, de la Bruxelles, care se așteptau la mai multe detalii privind viitorul Marii Britanii în UE sau despre un referendum în Catalonia. Am discutat astăzi cu Thomas Friedrich, de la Asociația Internațională a Presei, specialist în afaceri europene.

Thomas Friedrich: Cazul scoțian nu este singurul în Europa în general și în UE în particular. Avem cazul catalanilor, care își revendică autonomia, avem o mișcare similară în nordul Italiei și chiar și aici în Belgia suntem martorii unor tendințe de a împărți această mică țară. Lărgind perspectiva, aceste mișcări pot fi extrapolate și la cazul Ucrainei. Cred că orice țară de pe continentul european, vorbesc despre continentul nostru, nu doar din Uniunea Europeană care se fragmentează în mai multe părți, va deveni mult mai slabă și mai expusă pericolelor de tot felul decât era înainte să se scindeze. Aș sugera mai degrabă un model federal de tip german. Acest model ar putea fi o soluție pentru Ucraina, adică o acordare de mai multe puteri administrative și mai multă autonomie unor regiuni, dar păstrând unită întreaga națiune.

De altfel liderii europeni au avertizat înaintea referendumului că dacă Scoția va obține independența atunci ea ar trebui să treacă prin toată procedura de aderare la blocul comunitar în cazul în care ar fi dorit să facă parte în continuare din UE. Trebuie spus și faptul că presa belgiană a tratat astăzi, pe larg, subiectul și a salutat rezultatul referendumului. Belgia s-a temut pentru o eventuală independență a Scoției, pentru că ea se confruntă la rândul său cu unele tendințe secesioniste în comunitatea flamandă.

Să ne amintim victoria de acum câteva luni a secesioniștii flamanzi și apelul liderului N-VA, Bart de Wever de a negocia o confederație. Aceasta reprezenta, încă de pe atunci, un semnal de alarmă în Belgia în contextul european al creșterii forței revendicărilor separatiste în Catalonia și în Scoția. Însuși faptul că acest referendum din Scoția a avut loc, spun analiștii belgieni, în presa de azi, e inspirat pe naționaliștii flamanzi, aflându-se în acest moment în negocieri pentru crearea unui guvern după alegerile din mai, procedură soldată cu un eșec. Presa scrie că pentru naționaliștii flamanzi o perspectivă mult mai realistă ar fi ca Belgia să devină o confederație în care Flandra să dețină o autonomie totală fără însă a scinda Belgia.



Radio România Actualități - 20.09.2014 10:47