Toată această situație se poate schimba în 18 septembrie după victoria susținătorilor Scoției independente, ruptă de Marea Britanie. Nu ar putea provoca un torent de divorțuri? Cine se mai gândește în Europa să aibă un stat propriu? Iată potențialii candidați:
Scoția Uniunea dintre regatul Angliei și regatul Scoției din anul 1707, care a creat un nou stat - Marea Britanie, a rezistat mult, o perioadă de peste 300 ani. Dar 18 septembrie poate intra în istorie. Este suficient ca majoritatea scoțienilor să răspundă DA la întrebarea dacă vor independență. Dacă referendumul scoțian de independență ar fi permis, alături de ruperea Scoției de Anglia sau rămânerea în granițele Marii Britanii, a treia opțiune - acordarea unei autonomii mai mari, se poate spune din capul locului că marea majoritate a participanților la vot s-ar pronunța pentru o astfel de soluție. Londra nu a decis însă acest lucru, sperând desigur că independența deplină și posibilele urmări ale unui astfel de pas îi vor speria pe scoțieni. S-ar putea să plătească acum un preț mare, căci dacă separatiștii scoțieni vor avea câștig de cauză, în 24 martie 2016 Europa va saluta nașterea, mai exact spus, nașterea din nou a unui stat scoțian liber. CataloniaNicăieri altundeva în partea de Vest a Europei, virusul scoțian nu s-a dovedit atât de contagios ca în Catalonia. Pe timpul dictaturii generalului Franco, toate tendințele de independență ale catalanilor au fost condamnate de la început la înfrângere. Le-a fost interzisă până și folosirea limbii catalane. Astăzi, Catalonia este una din cele 17 comunități autonome ale Spaniei, diferențiindu-se între ele prin nivelul înalt de dezvoltare economică. Acest factor, în afară de tendințele de independență, care spre deosebire de Țara Bascilor niciodată nu a îmbrăcat forma activității teroriste, constituie principalul argument al susținătorilor desprinderii de Spania. În opinia lor, Spania jefuiește și profită de harnica și bogata Catalonie. În ianuarie 2013, parlamentul Cataloniei a adoptat declarația de suveranitate, care a reprezentat primul pas spre realizarea referendumului de independență în noiembrie acest an. Guvernul de la Madrid nu este de acord. Confruntarea pare inevitabilă.
Țara BascilorGeneralul Franco a condamnat și naționalismul basc și limba bască. Țara Bascilor este mult mai slabă economic decât Catalonia și de aceea tendințele separatiste basce au luat o altă formă, al cărei simbol este organizația ETA, considerată ca fiind teroristă. Luptătorii ETA sunt acuzați că în curs de 50 de ani lupta lor a atras după sine peste 800 de victime. Acum trei ani, ETA a renunțat la folosirea violenței și s-a concentrat pe activitatea politică. Nici una, nici alta nu a apropiat-o de scopul principal în forma instituirii independenței Țării Bascilor. Constituția Spaniei spune că decizia privind organizarea referendumului de independență poate fi luată exclusiv de guvernul de la Madrid, iar acesta nu acceptă așa-ceva nici în cazul Cataloniei, nici al Țării Bascilor.
FlandraLa recentele alegeri parlamentare din Belgia, Noua Alianță Flamandă în frunte cu Bart De Wever a devenit cea mai importantă forță politică în Regiunea Flamandă. Așa sună denumirea oficială a uneia din cele trei regiuni federale ale Belgiei. De Wever este convins că Belgia mai devreme sau mai târziu se va dezmembra și se va ajunge la crearea Flandrei independente. Dacă se va ajunge cândva la așa-ceva, atunci Belgia va pierde mai bine de jumătate din cetățeni și peste jumătate din potențialul său economic. Cu alte cuvinte, nu ar mai rămânea mult din ea. În acest caz însă, va trebui să ne întrebăm ce se va întâmpla cu Bruxelles-ul, care este centrul oficial al UE și NATO. Nu se știe de asemenea ce se va întâmpla cu Valonia. Se vorbește de alipirea ei la Franța, la Luxemburg sau chiar la Germania, dar astfel de divagații au mai curând caracter teoretic, căci, până acum, belgienii au reușit să mențină unitatea țării lor.
PadaniaMișcarea separatistă din Italia de Nord are deseori caracter economic. Nordul, din care face parte Lombardia, Valle d'Aosta, Piemontul, Liguria, Veneția și Emilia Romagnia creează majoritatea zdrobitoare a PIB italian. Mulți locuitori ai Italiei de Nord sunt convinși că partea centrală și de sud a țării risipesc banii câștigați greu de ei și că cea mai bună ieșire pentru ei ar fi proclamarea independenței acestei regiuni. În anul 1996, Liga Nordului, partid creat în anul 1989, a proclamat crearea Republicii Federative Padania, nerecunoscută însă oficial de niciun guvern. A fost o decizie de operetă, ca și imnul Padaniei, care este corul sclavilor din opera Nabucco. Astăzi, Liga Nordului cere numai păstrarea de către Padania a trei sferturi din banii creați în această regiune.
Tirolul de SudÎn Tirolul de Sud se aud vocile multor factori politici, istorici, economici și culturali. Până la sfârșitul primului război mondial, Tirolul de Sud a aparținut Austro-Ungariei. În baza Tratatului de la Saint-Germain a fost încorporat la Italia. După al II-lea război mondial a crescut sfera autonomiei sale. Vremurile bune pentru Tirol au luat sfârșit în momentul izbucnirii crizei economice în UE și în Italia, care a provocat revigorarea tendințelor separatiste. Mulți tirolezi de sud, care trăiesc bine, nu vor să aibă nimic comun cu problemele economice ale întregii Italii și cer desprinderea de Roma.
CorsicaGuvernul de la Paris s-a străduit mult timp să scoată limba corsicană din viața publică și din școlile din insulă. A condamnat de asemenea ferm orice tendințe separatiste, profitând de divizările printre corsicani în poziția lor față de Franța. Atitudinea cea mai belicoasă și intransigentă o are Frontul Național de Eliberare a Corsicii (FLNC), care nu s-a dat în lături de la acte de violență și activități vecine cu terorismul. Abia în vara acestui an, liderii FLNC au anunțat că renunță la folosirea violenței, dar sunt în continuare pentru acordarea de independență Corsicii. Alte grupări cer extinderea autonomiei insulei, în spatele căreia se ascund cererile de promovare mai mare a limbii corsicane, drepturi mai multe pentru autoconducerea regională și scutirea de unele impozite ale statului. În anul 2000, premierul de atunci al Franței, Lionel Jospin, a fost de acord cu creșterea autonomiei în schimbul renunțării la violență, dar s-a opus atunci opoziția gaullistă în Adunarea Națională franceză, care s-a temut că vor cere autonomie și alte regiuni, în frunte cu Bretania, Provence și Alsacia. Drept rezultat, conflictul din Corsica continuă tacit, dar în împrejurări defavorabile pentru guvernul de la Paris poate izbucni cu o nouă forță.
BavariaTendințele de independență bavareze trebuie tratate cu prudență, ca încă o trăsătură distinctivă a acestei regiuni. Cert este însă că denumirea sa oficială sună "Statul Liber Bavaria" și atâta timp cât cineva nu va schimba acest lucru, bavarezii vor fi dispuși să se mulțumească cu această sitauție, ca o expresie a recunoașterii istoriei lor, tradiției, obiceiurior și realizărilor. Pe de altă parte, trebuie să subliniem că Bavaria s-ar menține fără dificultate ca stat independent. Numără aproape 13 milioane de locuitori, deci mai mulți decât Suedia și Portugalia și dispune de un impunător potențial economic. Bavarezi, ca și locuitorii Padaniei, vor ca majoritatea banilor produși de ei să rămână pe loc și reproșează locuitorilor din alte landuri că sunt risipitori și leneși. Aici se termină ambițiile lor separatiste.
Traducerea: Maria Stanciu