Uniunea Europeană
RSS Uniunea Europeană

Referendumul scoțian generează o dispută pentru petrol și pentru parcul nuclear

Referendumul scoțian generează o dispută pentru petrol și pentru parcul nuclear

Pe lângă subiectele politice și economice atât de discutate în ultimele zile, o eventuală victorie pentru independența Scoției la referendumul de joi ar amenința viitorul exploatărilor petroliere și nucleare ale Regatului Unit în regiune.

Guvernul britanic are patru submarine nucleare la baza navală Faslane, încărcate cu rachete Trident. Programul dispune de cel puțin 6.700 de angajați.

Lider al campaniei pentru "da", în favoarea separării, primul-ministru al Parlamentului local, Alex Salmond, a atras atenția că în cazul încetării uniunii de 307 ani, proiectul nuclear va trebui să fie transferat de pe pământul scoțian până în anul 2020.

Opuși independenței, guvernul și opoziția de la Londra argumentează că în afara dificultății operaționale, costul ar fi insuportabil pentru trezoreria publică: între 2,5 și 3,5 de miliarde de lire. Întrucât posibilitatea independenței era îndepărtată până acum câteva săptămâni, nu fuseseră negociate prea multe lucruri concrete pe această temă. Acum, având în vedere scenariul acut din sondaje, situația a devenit imprevizibilă.

Sondajul difuzat vineri arată că 52% dintre scoțieni se opun separării, față de 48% care se pronunță pentru.

Specialiștii apreciază că încetarea programului nuclear ar putea fi o soluție viabilă și cu un impact financiar mai redus. O soluție, însă, care ar afecta politica de apărare și relațiile externe ale Londrei. În afară de aceasta, potrivit unui studiu al Royal United Services Institute, arsenalul nuclear ar putea fi în totalitate transferat din Scoția abia în anul 2028.

Potrivit regulilor referendumului, separarea s-ar produce de facto începând din 2016. Cu alte cuvinte, Regatul Unit ar avea, începând de atunci, un program nuclear într-o țară independentă, o situație inedită în acest domeniu.

Petrol

Producția petrolieră din Marea Nordului, care înseamnă încasări din impozite de aproximativ 6 miliarde de lire pe an pentru Regatul Unit, ar intra și ea în impas.

Naționaliștii scoțieni afirmă că 91% din aceste colectări provin din exploatarea din apele de pe teritoriul lor. Pe baza acestei estimări, ei promit să folosească aceste resurse pentru dezvoltarea unei Scoții independente. Ei estimează și un potențial de 24 de miliarde de barili în următorii 30-40 de ani.

Primul-ministru britanic, David Cameron, afirmă că exploatarea petrolieră din regiune este o poveste de succes a Regatului Unit și nu intenționează să renunțe atât de ușor la încasările venite din acest domeniu.

(Articol de LEANDRO COLON, corespondent la Londra)
Traducerea: Iulia Baran



FOLHA ONLINE (Brazilia) - 15.09.2014 17:57