"Am un mesaj pentru scoțieni: să vă fie teamă, să vă fie foarte teamă!", scrie Paul Krugman în "The New York Times". În tribuna sa intitulată "Scoțieni, ce v-a apucat?", economistul american estimează că "pentru Scoția, riscurile trasării propriului său drum sunt uriașe.Te poți gândi că Scoția ar semăna cu Canada, dar este mai probabil ca ea să devină o țară ca Spania – fără soare".
Dincolo de similitudinile dintre Scoția și Canada, Premiul Nobel pentru Economie în 2008 indică o diferență de proporții: Scoția nu ar avea propria sa monedă, deoarece naționaliștii scoțieni au făcut cunoscut faptul că doresc să păstreze lira sterlină. Or, "combinația independență politică-monedă comună este catastrofală", cum o arată și exemplul Spaniei, țară care a suferit o gravă criză financiară, ca și altele din zona euro."Partajarea unei monede fără a partaja același guvern este foarte periculoasă", insistă Paul Krugman. În plus, "o Scoție independentă care ar folosi lira britanică s-ar putea trezi într-o situație și mai penibilă decât țările din zona euro, deoarece acestea din urmă au măcar un cuvânt de spus despre modul în care este condusă banca europeană".
"După ce s-a întamplat în acești ultimi ani [în zona euro], mi se pare incredibil că Scoția vrea să-și urmeze propriul drum", continuă economistul, care acuză tabăra naționalistă că îi amăgește pe scoțieni cu un viitor economic înfloritor. "Dacă alegătorii scoțieni cred realmente că a deveni o țară independentă fără a dispune de propria ta monedă nu prezintă riscuri, atunci înseamnă că ei au fost induși în eroare", a conchis economistul Paul Krugman.
Traducerea: Rodezia Costea