Mapamond - Cultural
RSS Mapamond - Cultural

La Paris, licitație de piese și obiecte personale care i-au aparținut lui Constantin Brâncuși

La Paris, este scoasă în această seară la licitație o colecție de piese și obiecte personale care i-au aparținut sculptorului român Constantin Brâncuși. Valoarea obiectelor este estimată între 1,5 și două milioane de euro. Colecția cuprinde lucrări, piese de mobilier, obiecte lucrate sau transformate de Constantin Brâncuși pentru uzul zilnic, precum și obiecte personale ale artistului. Cu amănunte, Priscilla Spitzer, expert în cadrul departamentului modern al casei de licitații Artcurial.

Priscilla Spitzer: Se știe că lui Brâncuși îi plăcea să meșterească și sunt, printre obiecte, unele, dacă nu complet create de el, cel puțin transformate. De pildă, avem câteva ibrice, inițial, niște cutii de conserve cărora Brâncuși le-a adăugat un mâner de lemn. Mai este și o sobă cu cărbuni pentru uzul său personal, un alambic pe care l-a creat în perioada războiului, sau o râșniță de cafea pe care a transformat-o complet.

Reporter: De ce este această colecție excepțională, Priscilla Spitzer?

Priscilla Spitzer: Obiecte personale ale lui Brâncuși nu sunt aproape niciodată vândute. Toate aceste lucruri din universul artistului pun în evidență o fațetă a personalității lui. De aceea, licitația nu este doar excepțională, ci și foarte impresionantă.Radio România Actualități - 30.11.2010 11:08