Mapamond - Cultural
RSS Mapamond - Cultural

PORTRET: Jorge Luis Borges - 115 ani de la naștere

PORTRET: Jorge Luis Borges - 115 ani de la naștere

Motto: „A-ți iubi dușmanul nu este o treabă pentru oameni, ci pentru îngeri” (Borges)

Duminică 24 august se împlinesc 115 ani de la nașterea romancierului, poetului și eseistului argentinian Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului trecut.

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo s-a născut la 24 august 1899 la Buenos Aires. Mama lui Borges, Leonor Acevedo Suárez, provenea dintr-o familie tradițională uruguayană de origine spaniolă, iar tatăl, Jorge Borges Guillermo Haslam, avocat și profesor de psihologie, fiu de colonel, provenea dintr-o familie jumătate spaniolă, jumătate britanică.

La scurtă vreme după naștere, călătorește alături de familie în Europa.

La vârsta de nouă ani traduce în spaniolă „Prințul fericit” al lui Oscar Wilde.

Borges a primit meditații la domiciliu până la vârsta de 11 ani, în spaniolă și engleză, iar la 12 ani citea deja Shakespeare.

Tatăl său a renunțat apoi la practicarea dreptului ca urmare a unor grave probleme de vedere. În 1914 familia sa s-a mutat în Elveția, iar Borges a studiat la Collège de Genève, unde a învățat și limba franceză și unde a obținut bacalaureatul.

În 1917, când a împlinit optsprezece ani, a cunoscut-o pe Maurice Abramowicz și a început o prietenie literară care va dura pentru tot restul vieții sale.

În perioada 1918 - 1921 familia sa locuiește în mai multe orașe printre care Lugano, Barcelona, Mallorca, Sevilla și Madrid.

La întoarcerea sa în Argentina în 1921, după încetarea tulburărilor politice din țară, Borges a început să publice poezii și eseuri suprarealiste în reviste literare.

La acea vreme, Borges a descoperit scrierile lui Arthur Schopenhauer și Gustav Meyrink, care și-au pus ulterior amprenta pe creația sa.

În anul 1923 Borges a publicat prima sa colecție de poezii „Fervor de Buenos Aires”.

A fost cofondator al publicaței Proa, care a apărut între 1924 și 1926, apoi principalul colaborator al publicației Sur, înființată de prietenul său Victor Ocampo, cea mai importantă revistă literară argentiniană a anilor '30.

În 1935 publică prima carte de eseuri „Historia universal de la infamia”, de fapt un amestec de nuvele și eseuri non-ficțiune.

În anii următori, el a servit ca și consilier literar pentru editura Emecé Editores și în perioada 1936-1939 a scris articole săptămânale pentru publicația El Hogar.

În 1937, se angajează, cu ajutorul prietenilor, ca prim-asistent la Biblioteca Municipală Miguel Cané, chiar dacă vederea sa începuse să slăbească, apoi tatăl său moare, o tragedie cumplită pentru Borges, având în vedere apropierea celor doi. Spre finalul acelui an, el suferă un traumatism cranian sever în urma căruia face septicemie, se zbate între viață și moarte, dar cu ajutorul doctorilor sănătatea sa se reface. În mai 1939 apare prima sa povestire de după accident, "Pierre Menard, autor of Quixote", care include una dintre lucrările sale cele mai cunoscute "Menard" care analizează natura autorului precum și relația dintre autor și contextul său istoric.

Prima sa colecție de povestiri scurte, „El Jardin de Senderos que se bifurcan”, apare în anul 1941, iar ulterior devine lector public.

Avea să fie concediat în anul 1946 de regimul lui Peron, căpătând în schimb un post mult mai "important": acela de inspector de păsări în piața centrală a orașului, ofertă pe care a respins-o nu fără a se amuza. Din 1946 Borges s-a ocupat de editarea unei reviste academice, Los Annales de Buenos Aires, iar în anul 1955 a fost numit director al Bibliotecii Naționale publice și profesor de literatură engleză la Universitatea din Buenos Aires.

După răsturnarea prin lovitură de stat a președintelui Juan Domingo Perón în 1955, Borges a sprijinit eforturile de a curăța guvernul argentinian și pozițiile cheie din societate de adepții acestuia.

În anul 1956 primește primul dintr-o lungă serie de doctorate onorifice, cel al Universității din Cuyo iar în 1957 a primit Premiul Național pentru Literatură.

Problemele de vedere începuseră să ia amploare, iar aproape de vârsta de 60 de ani a rămas complet orb, afecțiune provocată de un defect congenital, care afectase mai multe generații ale familiei sale. El nu a învățat alfabetul braille, oamenii de știință sugerând că orbirea lui progresivă l-a ajutat pentru a crea simboluri literare inovatoare datorită imaginației.

În 1961 el a intrat în atenția internațională atunci când a primit premiul „Prix International”, împreună cu Samuel Beckett, în același an având loc și primul său turneu de conferințe în Statele Unite ale Americii. În anul 1962, două antologii majore ale scrierilor lui Borges au fost publicate în presa de la New York: „Ficciones” și „Labyrinths”.

A urmat publicarea volumelor „El libro de los seres imaginarios” - în 1967, „El informe de Brodie” - în 1970, și „El libro de arena” - „Cartea de nisip” , în 1975.

În anul 1967, Borges s-a căsătorit cu vechea sa prietenă Elsa Astete Millan, care rămăsese de curând văduvă, iar apropiații opinau că mama sa, care avea deja 90 de ani a dorit să găsească pe cineva să aibă grijă de fiul ei orb. Dar căsătoria a durat mai puțin de trei ani, iar Borges s-a mutat din nou cu mama sa, alături de care a trăit până la moartea ei, la vârsta de 99 de ani.

În această perioadă Borges primește numeroase premii, cum sunt Premiul Ierusalim în 1971, Premiul Special Edgar Allan Poe în 1976, Premiul Balzan pentru filologie, lingvistică și critică literară, Premiul Mondial Cino Del Duca și Premiul Cervantes (toate în 1980), precum și decorația franceză „Legiunea de Onoare” în 1983.

Deși s-a spus că ar fi trebuit să primească Premiul Nobel pentru literatură, fiind mai mereu printre nominalizați, Borges nu s-a bucurat niciodată de această onoare, pe care cu siguranță ar fi meritat-o mai mult decât alți laureați.

A demisionat în anul 1973 din postul de director al Bibliotecii Naționale și s-a dedicat exclusiv scrisului și conferințelor.

Din anul 1975 până la finalul vieții, Borges a călătorit în întreaga lume, fiind de cele mai multe ori însoțit de asistenta sa personală, María Kodama, o femeie de origine argentiniană, cu care se căsătorește, în aprilie 1986.

La doar câteva luni după aceea, pe 14 iunie 1986, Borges a murit la Geneva, în Elveția, la vârsta de 86 de ani.

Borges a creat în scrierile sale un univers al ficțiunii rezultat, conform criticilor, din vasta sa cultură, de la literatură la filosofie, de la ezoterism la istorie, de la teologie la dramaturgie. El vedea astfel în totalitatea manifestărilor intelectuale căutarea sensului de către omul prins într-un univers fantastic și infinit, elementul central fiind nu spațiul, ci timpul, multiplicat în serii temporale. Borges a mărturisit că încă din copilarie a fost atras de ideea înfricoșătoare a labirintului, o altă temă importantă a preocupărilor sale existențiale fiind oglinda, transpusă în reflecția identităților, ambele fiind reflectate în opera sa.

În rezumat, tema centrală a operei lui Borges este ”paradoxul bizar de a fi om într-o lume misterioasă și incomprehensibilă”.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 24.08.2014 11:30