La doar o lună de la nașterea sa, mama sa moare, iar tatăl se mută la Temuco, unde se va recăsători la scurt timp.
La Temuco, Pablo parcurge învățământul primar, apoi pe cel liceal, perioadă în care publică primele sale poezii și articole.
În 1917 are loc debutul literar prin publicarea unei scurte povestiri într-un ziar local, apoi publică și prima sa poezie.
În anul 1920, la vârsta de 16 ani, începe să publice sub pseudonimul literar Pablo Neruda.
Începutul creației sale poetice este de inspirație postromantică („Cântecul sărbătorii”, „Crepuscular”), cu tematică erotică.
Urmează apoi, la Santiago de Chile, cursurile Institutului Pedagogic și devine profesor de limba franceză. În octombrie 1922, revista Los Tiempos, din Montevideo, dedică un număr poeziei tinere, incluzând și poezia lui Neruda.
În anul 1925 devine director al revistei „Caballo“ de Bastos, iar în 1927, la doar 23 de ani este numit consul onorific în Birmania.
Până în anul 1930 Pablo Neruda îndeplinește funcția de consul în mai multe regiuni: Sri Lanka, Singapore, Barcelona, Madrid.
La 6 decembrie 1930 se căsătorește cu Maria Antonieta Agenaar Vogelzanz.
În perioada 1930-1940 se implică direct în politica internă a Spaniei și în susținerea intelectualilor din această țară.
La 28 august 1933 sosește la Buenos Aires, unde fusese numit consul. În casa lui Pablo Rojas Paz îi întâlnește la 13 octombrie pe Federico García Lorca.
Pe 4 octombrie 1934 se naște la Madrid fiica sa, Malva Marina, iar la 6 decembrie susține o conferință și un recital de poezie la Universitatea din Madrid, fiind prezentat de Federico García Lorca.
La 7 noiembrie 1937 fondează, la Paris, Alianța Intelectualilor din Chile pentru Apărarea Culturii, fiind ales preșdinte.
După războiul civil din Spania, Neruda se întoarce acasă pentru a aplica principiile învățate în peregrinările sale. În Chile este primit cu onoruri, pentru misiunea sa diplomatică dar și pentru bogata activitate literară. În 1945 se înscrie în Partidul Comunist, dar implicarea sa politică i-a adus, în 1947, un conflict cu noul președinte al Republicii Chile (în exercițiu în perioada 1946-1952), căruia îi condusese campania electorală. Ca urmare se refugiază pentru urmărtorii cinci ani în Europa dar în 1952 revine în Chile.
Prin „Cântecul general” (Canto general) - 1950, el devine un cântăreț ”tragic și răzbunător” al umanității. Versurile sunt expresia revoltei împotriva nedreptăților milenare, a luptei contra tiraniei fascismului. În 1953 primește Premiul Internațional Lenin "Pentru întărirea păcii între popoare". În 1966 este propus pentru funcția de președinte al țării, dar se retrage din competiție, pentru a-i acorda sprijin lui Salvador Allende, care a devenit președinte. Drept recompensă pentru susținere, Allende îl numește pe Neruda ambasador în Franța.
În anul 1971 îi este decernat Premiul Nobel pentru Literatură. Motivația Academiei Suedeze este cât se poate de elocventă în acest sens: "pentru opera lui, care, cu suflul unei forțe elementare, dă viață destinului și visurilor unui întreg continent".
Un an mai târziu este invitat la New York la Reuniunea Pen Clubului, unde susține discursul de deschidere și unde protestează împotriva blocadei la care Statele Unite ale Americii supuneau țara sa.
Pe 11 septembrie 1973, președintele Allende este asasinat de o facțiune fascistă, iar Neruda moare la câteva zile distanță, pe 23 septembrie. În timpul priveghiului, casa i-a fost devastată de facțiunile fasciste. Recent, un număr de 20 de poezii ale scriitorului care nu au fost niciodată publicate au fost descoperite printre manuscrisele sale și urmează să apară într-un volum ce va fi lansat în cursul anului 2014.
Răzvan Moceanu