Mapamond - Cultural
RSS Mapamond - Cultural

23 aprilie – Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor

“(…) În școlile naționale - fără excepție -, profesorii și elevii vor dedica cel puțin o oră explicării importanței cărții spaniole și a lecturii, prin exemplificarea cu fragmente care sunt gloria limbii noastre sau care propagă valoarea cărții ca instrument de cultură, civilizație și bogăție națională.”

6 octombrie 1926, Decretul Regelui Alfonso al XIII-lea al Spaniei

În data de 23 aprilie, peste 100 de țări din lumea întreagă sărbătoresc “Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor”. Prima oară în istorie, cartea a beneficiat de o zi oficială și a fost sărbătorită în Spania, la data de 7 octombrie 1926.

În anul 1995, Conferința Generală a UNESCO a aprobat proclamarea zilei de 23 aprilie ca “Zi Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor”, atât pentru a aduce un omagiu internațional cărților și autorilor lor, dar și pentru a îndemna cititorii de toate vârstele să descopere bucuria lecturii și să respecte contribuția creatorilor din lumea cărții la progresul social și cultural al lumii în care trăim.

Ziua de 23 aprilie are și o însemnătate simbolică, întrucât în anul 1616, la această dată, mureau trei mari autori ai literaturii universal: Miguel de Cervantes, William Shakespeare și Garcilaso de la Vega. Ideea originală a plecat din Catalonia și îi apaține scriitorului și editorului valencian Vicente Clavel Aldrés, care în 1923, propunea la sediul Biroului Cărții din Barcelona dedicarea unei zile din an pentru a sărbători cartea.

Astfel că, la 6 februarie 1926, Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei semna Decretul Regal care consfințea sărbătoarea Zilei Cărții, dar făcea referire și la instaurarea și extinderea sistemului de biblioteci în toată Spania și îndemna întreaga populație la lectură. În Decret, era prevăzută ziua de 7 octombrie, în amintirea datei la care se născuse Miguel de Cervantes Saavedra, “prințul literelor spaniole”, data urmând să fie modificată cu aproape un secol mai târziu.

combo

Decretul Regal conținea 15 articole care prevedeau locurile și modalitățile de desfășurare a zilei cărții spaniole pe teritoriul întregului regat: de la școli de toate nivelurile - incluzându-le pe cele militare - , până la penitenciare. În acest sens, regele stabilea o serie de măsuri care aveau să creeze comportamente unanime ale instituțiilor statului și populației, pentru ziua dedicată cărții. Prin urmare, pe 7 octombrie, instituțiile de stat erau obligate să prevadă – în funcție de numărul de locuitori ai fiecărei localități - sume pentru achiziționarea de cărți, în vederea creării sau dezvoltării bibliotecilor, repartizarea de cărți în instituțiile de învățământ, precum și ajutorarea cu material educațional a copiilor cu situații economice dificile. La rândul lor, în ziua dedicată cărții, scriitorii erau premiați de autorități, dar aveau și obligația să reducă din prețul de vânzare al publicațiilor, să facă donații către orfelinate, spitale, centre de binefacere și penitenciare.

Scopul acestei hotărâri era precizat în Articolul 4 al Decretului care menționa: “Pe 7 octombrie, în școlile naționale - fără excepție -, profesorii și elevii vor dedica cel puțin o oră explicării importanței cărții spaniole și a lecturii, prin exemplificarea cu fragmente care sunt gloria limbii noastre sau care propagă valoarea cărții ca instrument de cultură, civilizație și bogăție națională.”

În prezent, în Catalonia, 23 aprilie coincide cu sărbătoarea de Sant Jordi (Sfântul Gheorghe), patronul regiunilor Catalonia și Aragón, și se obișnuiește ca îndrăgostiții și persoanele apropiate să-și dăruiască o carte și un trandafir (roșu).

combo

Ziua cărții se celebrează și în România, iar începând din 1998, la inițiativa Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice, tot la 23 aprilie, se sărbătorește și “Ziua Bibliotecarului”. Astfel că, această zi reprezintă o ocazie pentru cei care ne însoțesc prin meseria lor în lumea lecturii, să lanseze publicului larg invitații la sesiuni de comunicări, vizite, reuniuni și expoziții.

Autor: Veronica Popa



Agenția RADOR - 22.04.2014 19:32