"Cerem Radei Supreme, membrilor guvernului și președintelui interimar al Ucrainei să promoveze politici culturale și lingvistice echilibrate. Ucraina a trecut prin zile tragice, în care sute de fii ai patriei noastre au fost uciși și alte câteva mii au de persoane au fost rănite. Acum trebuie să ne luăm rămas bun cu lacrimi în ochi de la cei mai buni oameni ai țării, pe care care i-a ucis regimul Ianukovici. În același timp însă, asistăm cu îngrijorare la exprimarea unor opinii referitoare la necesitatea de a lansa o ofensivă asupra estului și sudului Ucrainei. Prin urmare, cerem Parlamentului să fie echilibrat" - se arată în mesajul transmis noilor autorități ucrainene.
În opinia semnatarilor scrisorii, crimele regimului Ianukovici trebuie investigate în mod prompt, iar toți instigatorii, organizatorii și autorii lor trebui să fie aspru pedepsiți. "Ancheta în cazul crimelor trebuie să-i aducă pe criminali în fața justiției, nu să se transforme într-o vânătoare de vrăjitoare" - se menționează în scrisoare. Semnatarii atrag atenția că, "de zeci de ani, în estul și sudul Ucrainei se duce o politică de colonizare culturală deliberată și de deucrainizare, iar oamenii de rând devin ostaticii unor astfel de politici"."Noi suntem împotriva agresiunii la adresa oamenilor în funcție de regiunea în care locuiesc sau de limba pe care o vorbesc, deoarece doar inamicii Ucrainei ar putea avea de câștigat de pe urma unor astfel de acțiuni. Prin urmare, facem apel la Rada Supremă, la membrii guvernului și la președintele interimar al țării să urmeze politici culturale și lingvistice echilibrate, pentru că mii de locuitori din estul și din sudul Ucrainei sunt confuzi și nu înțeleg ce se întâmplă, fiind supuși unei propagande a Moscovei. Acum avem șansa de a construi o Ucraină nouă, corectă și justă, precum și o șansă de a păstra integritatea teritorială a statului nostru. Însă nu trebuie să le impunem celor din Donețk sau din Crimeea un stil de viață galițian. Pentru că pe Maidan (denumirea simbolică a Pieței Independenței din Kiev - n.r.) au stat alături ucraineni, ruși, polonezi, belaruși, armeni, evrei, georgieni, tătari și alte naționalități. Pe toți i-a unit iubirea sinceră pentru Ucraina și ura față de tiranie. Iar pentru acest lucru au plătit un preț teribil - au plătit cu propriul sânge. Ținând cont de toate aceste lucruri, trebuie să respectăm nevoile culturale și lingvistice ale oamenilor din est și sud, astfel încât aceștia să nu se simtă străini în Ucraina. Trebuie să demonstrăm că Ucraina nu își dorește o separare artificială a cetățenilor săi în diferite clase. Facem apel să nu fie permise speculațiile referitoare la identitate și distrugerea integrității teritoriale a țării noastre" - se menionează în mesajul intelectualilor din Lviv.
Apelul a fost semnat de Iuri Șehevici (fost disident sovietic), Igor Kalineț (poet, fost deținut politic), Ivan Vakarciuk (fizician, fost ministru al educației), Miroslav Marnovici (publicist, activist civic), Roman Ivanciuk (scriitor), Taras Vozniak (jurnalist, culturolog), Antin Borkovski (scriitor), Zvenislava Kalineț (profesor), Natalia Ivaniciuk (scriitoare).Mesajul intelectualilor din vestul Ucrainei vine în contextul în care Parlamentul de la Kiev a abrogat, duminică, Legea privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic, adoptată de fosta putere ucraineană în vara anului 2013. Legea permitea, printre altele, utilizarea oficială a limbilor regionale/minoritare în activitatea administrației publice locale, în cazul în care cel puțin 10% din populația unei unități administrativ-teritoriale este vorbitoare a unei limbi minoritare. Actul normativ viza următoarele limbi: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiș, tătaro-crimeeana, "moldoveneasca", germana, greaca modernă, poloneza, rromani (țigăneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana și dialectele karaim și crâmceac.
(www.espreso.tv)