Mapamond - Cultural
RSS Mapamond - Cultural

O blibliotecă din Mali ce conținea manuscrise neprețuite a fost distrusă de insurgenții islamiști

Insurgenții islamiști din Mali, aflați în prezent în retragere din fața armatelor locale și ale Franței, au părăsit orașul Timbuktu, însă au dat o ultimă lovitură înainte să plece. Au ars o bibliotecă ce conținea manuscrise neprețuite, unele datând din secolul XIII, un act pe care primarul orașului l-a calificat drept "o lovitură devastatoare pentru cultura mondială".

Primarul Hallé Ousmani Cissé a povestit cum islamiștii afiliați la Al-Qaida au dat foc, sâmbătă, la două clădiri în care manuscrisele erau adăpostite. Aceștia au incendiat și primăria și biroul guvernatorului local.

Trupele franțuzești și armata statului Mali au ajuns la porțile orașului Timbuktu sâmbătă, preluând controlul aeroportului, însă nu au ajuns la timp pentru a împiedica incendierea bibliotecii, în care au ars manuscrise din piele, care conțineau informații unice despre istoria medievală a regiunii sub-sahariene.

"Este adevărat, le-au ars. Au ars și alte clădri. Au împușcat și un om care sărbătorea pe stradă venirea armatei", a povestit Hallé Ousmani Cissé pentru publicația "The Guardian". "Este o veste îngrozitoare. Manuscrisele făceau parte nu doar din moștenirea culturală a statului Mali, dar și din moștenirea culturală a lumii. Distrugând aceste manuscrise, ameninți lumea întreagă", a spus primarul.

Manuscrisele erau ținute în două clădiri, un depozit și institutul de cercetare Ahmed Baba. Ambele clădiri au fost arse. Nu se știe încă dacă a rămas vreun manuscris intact.

Cele aproximativ 30.000 de manuscrise au fost achiziționate începând cu 1984 de la colecționari, sau, cel mai des, de la sătenii din împrejurimi care le moșteniseră din tată în fiu. Altele au fost găsite în peșteri sau îngropate în lăzi de lemn, în nisip.

Manuscrisele acopereau o gamă largă de subiecte - astronomie, poezie, muzică, medicină, chiar și drepturile femeii.

Cel mai vechi manuscris datează din 1204.

Seydo Traoré, cercetător la Institutul Ahmed Baba, care a fugit din Timbuktu anul trecut de teama rebelilor islamiști, spune că doar o foarte mică parte din manuscrise au fost copiate și trecute în format digital. Multe s-au pierdut fără să se fi știut ce conțineau. "Erau manuscrise despre geografie, istorie, religie. Unul era scris în turcă, nu o să mai știm ce conținea", a spus Traoré.



UNIMEDIA.MD - 30.01.2013 12:07