Mapamond - Cultural
RSS Mapamond - Cultural

Vaticanul și Universitatea din Oxford și-au unit forțele pentru digitalizarea manuscriselor antice

Cu ajutorul unei donații generoase în valoare de două milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ două milioane și jumătate de euro) făcută de Fundația Polansky, Biblioteca Apostolică Vaticană și Universitatea din Oxford vor putea începe un proiect important de digitalizare a manuscriselor grecești, a celor ebraice și a incunabulelor medievale.

Un milion și jumătate de pagini, la care vor putea avea acces pentru prima oară cercetători din lumea întreagă doar intrând pe Internet. Două treimi din material, circa un milion de pagini, echivalentul a 2.500 de cărți, va proveni din arhivele Vaticanului, iar restul de la Universitatea Oxford.

Din cele peste 8.900 de manuscrise aflate în posesia Bibliotecii Apostolice, cel puțin 800 vor fi transpuse în format electronic, printre care se află și celebra "De Europa" scrisă de Papa Pius al II-lea Piccolomini și editată de Albrecht Kunne la Memmingen, înainte de anul 1491, și Biblia latină a lui Johann Gutenberg, prima carte tipărită cu caractere mobile, în perioada cuprinsă între 1454 și 1455.

Colecția Bibliotecii Bodleian din Oxford este a cincea din lume ca mărime și este cea mai importantă dintre bibliotecile universitare; de aici vor fi selecționate pentru proiectul care va dura patru ani mai ales manuscrisele care provin din Italia (adică 45% din cele 1400 de manuscrise care aparțin ateneului britanic).

În ceea ce privește manuscrisele grecești, vor fi digitalizare operele lui Homer, Sofocle, Platon și Hiprocrat, multe dintre acestea fiind decorate cu miniaturi bizantine.

Colecția Vaticanului, care cuprinde probabil peste 5.000 de volume, nu este cea mai mare din lume, dar în mod sigur este printre cele mai importante datorită componenței sale. La fel de importantă este secțiunea manuscriselor ebraice aparținând în mare parte, în afara câtorva excepții, perioadei cuprinse între secolele IX și XV.

O importanță aparte o au manuscrisele evreiești care vor fi digitalizate, printre care se numără "Sifra" scrisă între sfârșitul secolului al IX-lea și mijlocul secolului al X-lea și care este probabil cel mai vechi codex iudaic ce a supraviețuit timpului. Mai trebuie citată de asemenea și o copie completă a Bibliei, scrisă în jurul anului 1.100 în Italia, și numeroase comentarii biblice, texte talmudice și cabalistice și câteva tratate de astronomie și de medicină.

Monsenior Cesare Pasini a explicat că trecerea acestor manuscrise în format digital este "un mod mai bun de conservare a moștenirii culturale, facilitând consultarea și asigurând reproducerea de înaltă calitate, chiar dacă originalul se degradează. Înseamnă de asemenea că aceste lucrări vor fi imediat accesibile multora."



LA STAMPA - 20.04.2012 10:29