Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

Papa Francisc I și Papa Emerit Ratzinger, împreună pentru a celebra sărbătoarea bunicilor

Papa Francisc I și Papa Emerit Ratzinger, împreună pentru a celebra sărbătoarea bunicilor

Duminică, în Piața Sf. Petru, Papa Francisc I și Papa Emerit Benedict al XVI-lea s-au reunit pentru a celebra împreună sărbătoarea bunicilor. Bergolio i-a mulțumit în mod special Papei Ratzinger pentru participarea sa la acest eveniment."I-am spus de multe ori că sunt foarte bucuros de faptul că a decis să continue să locuiască aici, la Vatican, deoarece e ca și cum am avea în casă un bunic înțelept. Și îi mulțumesc pentru acest lucru", a spus Suveranul Pontif.

Ceremonia a fost deschisă de monsenior Vincenzo Paglia, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie, care l-a definit pe Benedict al XVI-lea "cel dintâi bunic". Au urmat apoi povești de viață, precum povestea lui Mubarak, un refugiat din Kurdistanul irakian, aflat în Piața Sf. Petru împreună cu soția sa Anessa, cu care este căsătorit de 51 de ani, cei doi având 10 copii și 12 nepoți. "Am ascultat", a spus Papa, "mărturiile câtorva dintre voi care reprezintă experiențe comune multor vârstnici și bunici. Una în schimb era diferită: cea a fraților noștrii din Kara Qosh, care au evadat dintr-o persecuție violentă. Și vreau să vă mulțumesc tuturor pentru faptul că ați venit azi aici. Ne-ați făcut un cadou frumos. Noi în schimb, vă oferim rugăciunile noastre și ajutor concret. Violența împotriva vârstnicilor este inumană, la fel ca cea împotriva copiilor. Dumnezeu însă nu vă abandonează, el este mereu cu voi. Cu ajutorul lui, voi sunteți și veți continua să fiți memoria poporului vostru. Iar noi vă mulțumim deoarece ne-ați dovedit că și în cele mai grele încercări, bătrânii care au credință sunt precum copacii care continuă să dea roade".

Duminică, în Piața Sf. Petru, în fața vârstnicilor din întreaga lume, Suveranul Pontif a reamintit care este misiunea acestora: "Bunicilor care au fost binecuvântați de Dumnezeu să-și poată vedea copiii copiilor lor, le este încredințată o sarcină mare: cea de a transmite mai departe experiența vieții, povestea unei familii, a unei comunități, a unui popor; de a împărtăși cu simplitatea înțelepciunea și chiar și credința, care este cea mai prețioasă moștenire! Familiile care-și au bunicii aproape sunt binecuvântate. Bunicul este de două ori tată, iar bunica este de două ori mamă. Iar în acele țări în care persecuția religioasă a fost extrem de crudă- și aici mă gândesc în primul rând la Albania, unde am fost duminica trecută - în acele țări bunicii și-au botezat nepoții pe furiș cu dorința de a le da o credință. Iar eu îi felicit pentru asta, deoarece prn acest gest ei au salvat credința din aceste țări!".

Papa Francisc I a remintit că deseori bătrânii sunt 'aruncați' (gest care reprezintă o adevărată eutanasiere) cu scuza de a menține un sistem economic echilibrat în centrul căruia se află dumnezeul banului. "Noi toți suntem chemați pentru a contesta această cultură veninoasă a renunțării la oameni indiferent de vârstă și pentru a construi o societate mai umană, mai răbdătoare și mai generoasă".

Traducerea: Cătălina Păunel



IL MESSAGGERO - 29.09.2014 15:41