Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

DOCUMENTAR: Anul Nou Evreiesc - Roș Hașana

DOCUMENTAR: Anul Nou Evreiesc - Roș Hașana

În seara de 24 septembrie, la asfințitul soarelui începe Sărbătoarea Anului Evreiesc - Roș Hașana, care se încheie pe 26 septembrie. În calendarul Evreiesc, Roș Hașana cade în data de 1 Tișri, noul an fiind 5775.

Roș Hașana cade exact în a 162-a zi după prima din zilele Paștelui Evreiesc. În corespondentul calendarului gregorian, sărbătoarea nu poate cădea mai devreme de 5 septembrie, însă începând din anul 2089, Roș Hașana nu va mai putea cădea mai devreme de 6 septembrie și nici mai târziu de 5 octombrie. De asemenea, confom calendarului ebraic Roș Hașana nu poate cădea niciodată joia, vinerea sau duminica.

Anul Nou la evrei marchează nașterea primul om, Adam, pe 7 octombrie în anul 3761 î.C. Sărbătoarea reprezintă un moment de reevaluare a vieții, atât din punct de vedere etic cât și religios, de rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut și pentru schimbare în bine, în Anul Nou.

În Torah, cartea sfântă a evreilor, se face referire la această zi care este numită „ziua sunetului (sau a cântării) din Șofar” - Yom Terua, iar literatura rabinică și sinagogală descriu Roș Hașana ca fiind Ziua Judecății - Yom Hadin sau Ziua Amintirii - Yom Hazikkaron.

În Midraș, o culegere de comentarii, povestiri, eseuri aranjate după ordinea cărților Torei, se povestește că Dumnezeu se așează pe tron, și în fața sa se adună întreaga istorie a omenirii, nu doar a evreilor, iar fiecare persoană este judecată dacă merită ori nu iertarea. Decizia va fi luată numai în ziua de Yom Kippur, care vine la 10 zile de la Roș Hașana. De aceea primele 10 zile din Noul An Evreiesc sunt de intensă trăire religioasă, fiind numite „Zilele penitenței” - Yamim Noraim, perioadă care se încheie și culminează cu Ziua Ispășirii, Yom Kippur, cea mai importantă sărbătoare a evreilor, deosebit de sobră și austeră, care cuprinde un post negru de 25 de ore. Potrivit tradiției, dacă de Roș Hașana se hotărăște soarta, de Yom Kippur se definitivează sentința omului.

În aceste 10 zile fiecare credincios evreu are datoria de a face un examen de conștiință pentru anul care a trecut și să identifice toate greșelile sau nelegiuirile săvârșite (comportamentul față de aproape, față de părinți, frați de sânge, rude, prieteni, propriul popor și față de străini). Odată descoperită greșeala și recunoscută în adâncul inimii, omul are datoria de a cere iertare și semenului său față de care a greșit, iar cel căruia i se cere iertare i se recomandă să ofere propria iertare.

De Yom Kippur, credincioșii își manifestă căința și imploră iertarea divină și înscrierea lor în „Cartea Vieții”. Tradiția Anului Nou Evreiesc arată că cele 100 de sunete impresionante produse de suflatul dintr-un corn de berbec, numit șofar, în fiecare din cele 2 zile de An Nou sunt destinate să trezească oamenii pentru a reflecta la ceea ce s-a întâmplat în anul care a trecut, sunetul șofarului anunțând, în fapt, Ziua Judecății. În unele comunități obiceiul este folosit în toate diminețile din luna Elul, ultima înainte de noul an. Obiceiurile culinare de Roș Hașana includ consumul de mere și miere care simbolizează dorințele pentru un an nou bun și dulce.

În după-amiaza zilei de ajun, în mod tradițional este așa zisul seder Roș Hașana, un prânz ritual în care se obișnuiește să se consume, alături de alte mâncăruri, fie dulciuri - tipica plăcintă întinsă în miere, fie mâncăruri care dau ideea multiplicității sau a belșugului, cum este de pildă, rodia.

În prima zi de Roș Hașana, între diferitele feluri de mâncare servite cu această ocazie, în mod nelipsit și constant trebuie să se mănânce o parte oarecare din capul animalului sacrificat, menită să simbolizeze „capul anului”. De obicei se mai aduce la masă și o pâine rotundă - halá, simbolul timpului circular. La cina celei de-a doua seri sunt prezente fructe cât mai multe și mai diverse, a căror gustare e precedată de binecuvântarea numită „șeheheyanu”, care se rostește înainte de a gusta ceva în noul an. Un alt obicei de Anul Nou este ca evreii să meargă la o apă și să își arunce în mod simbolic păcatele - tashlih - prin aruncarea unor obiecte în apă.

De asemenea, cu o săptămână înainte de Anul Nou evreiesc, există obiceiul ca rabinii și ajutoarele lor să strângă biletele pe care credincioșii le-au așezat, în decursul ultimului an, între pietrele Zidului Plângerii din Orașul Sfânt (principalul loc sacru al iudaismului, venerat însă și de creștini), un ritual anual ce pregătește Zidul pentru un nou val de rugăciuni scrise. Este interzisă citirea oricărui bilețel de la Zidul Plângerii, astfel că acestea sunt pur și simplu „arhivate”. Se estimează că anual, la Zidul Plângerii, se depun peste 1 milion de mesaje.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 24.09.2014 8:55