Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

Avionul care s-a prăbușit în Ucraina a fost atins de `obiecte cu o energie ridicată`, potrivit anchetatorilor

Avionul care s-a prăbușit în Ucraina a fost atins de `obiecte cu o energie ridicată`, potrivit anchetatorilor

Raportul difuzat marți de autoritățile olandeze afirmă că avionul Boeing al companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit în Ucraina în luna iulie după ce a fost atins de "numeroase obiecte cu o energie ridicată".

"Pagubele constatate indică faptul că avionul a fost perforat de un mare număr de obiecte cu o energie ridicată venite din afara aeronavei", se arată într-un fragment al concluziei preliminare a Dutch Safety Board, organismul de anchetare a accidentelor aeriene din Olanda.

Potrivit anchetatorilor, nu au existat nici o eroare umană din partea echipajului sau probleme tehnice la nivelul aeronavei. "Paguba provocată - potrivit amchetei - nu urmează standardele așteptate ale deficiențelor avionului", se spune în raport. Experții subliniază faptul că echipajul nu a atras atenția asupra vreunei posibile probleme tehnice în timpul zborului.

Avionul s-a prăbușit pe 17 iulie a.c. în localitatea Grabove, în apropierea orașului Torez, în estul ucrainei. Regiunea este controlată de grupări separatiste, acuzate de puterile occidentale de a fi doborât avionul Boeing cu o rachetă lansată de la sol.

Raportul olandez, care arată că avionul chiar a fost atins, va spori presiunea asupra rebelilor și a guvernului rus, acuzat de a-i susține.

În total, 298 de pasageri (dintre care 13 membri ai echipajului) se aflau la bord, dintre aceștia 193 fiind olandezi. Cu toții au murit. Avionul făcea legătura între Amsterdam (capitala Olandei) și Kuala Lumpur (capitala Malaysiei).

Documentul difuzat în Olanda se bazează pe analizarea cutiilor negre. pe fotografii și pe înregistrările vomunicărilor cu turnurile de control în cursul zborului.

Ancheta confirmă faptul că avionul s-a dezmembrat în aer. "Nu a fost detectat nici un semnal de alarmă", subliniază documentul. "Caracteristicile de deformare a materialului în jurul perforațiilor indică faptul că obiectele provin din afara fuselajului", se evidențiază în raport.

Articol de Leandro Colon, corespondent la Londra
Traducerea: Iulia BaranFOLHA ONLINE (Brazilia) - 10.09.2014 16:24