Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

Construcția Autostrăzii adriatico-ionice, proiect comun a patru state din Balcanii de Vest

Construcția Autostrăzii adriatico-ionice, proiect comun a patru state din Balcanii de Vest

Construcția Autostrăzii adriatico-ionice a fost principala temă a discuțiilor dintre premierii Croației, Muntenegrului, Albaniei și Bosniei-Herțegovina, care s-au întâlnit luni la Cavtat (Croația), înainte de Conferința privind Balcanii de Vest, organizată la 28 august la Berlin.

Premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, a declarat că la Cavtat s-a discutat despre dezvoltarea infrastructurii, în lumina viitorului euroatlantic al regiunii. "Încercăm să gândim un scenariu prin care să compensăm decalajul dintre statele noastre și nivelul european de dezvoltare. Fără îndoială, pentru Muntenegru este importantă dezvoltarea infrastructurii energetice și de transport și în acest context Autostrada adriatico-ionică reprezintă un proiect important, pentru care vom solicita sprijin la întâlnirea de la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel" - a declarat Djukanovic. Premierul croat, Zoran Milanovic, a confirmat că în primul rând s-au discutat proiecte comune, probleme privind procesul de integrare europeană, respectiv sprijinul pe care Croația îl poate acorda statelor vecine în drumul spre UE. Premierul Albaniei, Edi Rama, și-a exprimat mulțumirea că tema construcției Autostrăzii adriatico-ionică a fost în centrul atenției.

"Este primul an în care ne întâlnim pentru un proiect comun, care va lega nordul de sudul Croației și de o parte din Bosnia-Herțegovina și Muntenegru, dar și Albania. Proiectul este pentru viitorul oamenilor din această regiune" - a declarat Rama.

(www.tanjug.rs)TANJUG - 26.08.2014 12:04