Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

Ideea șocantă a unui filosof de la Universitatea Oxford pentru a-i pedepsi pe infractori

Ideea șocantă a unui filosof de la Universitatea Oxford pentru a-i pedepsi pe infractori

Rebecca Roache, filosof la Universitatea Oxford, interesată de etică și de problematica pedepsei, a propus recent un experiment de reflecție, în jurul unei idei noi: ce-ar fi dacă am putea să tratăm infractorii condamnați la închisoare cu medicamente speciale, care distorsionează perceperea timpului, astfel încât timpul petrecut în peniteciar să li se pară deținuților mai lung decât este în realitate?

Manipulând simțul timpului, cu ajutorul unor substanțe specifice, în viitor am putea face un infractor să simtă că stă 1.000 de ani în închisoare, chiar dacă, în realitate, a stat acolo mult mai puțin – câteva luni sau un an. O asemenea idee este, în prezent, utopică (nu există nimic de acest gen care să fie pus în practică), dar Rebecca Roache, care, după propriile afirmații, este "filosof, nu om de știință", nu se teme să exploreze cu imaginația asemenea idei neobișnuite. Un studiu publicat în aceste an în "Journal of Neuroscience" arăta că modul în care ființa umană percepe timpul are de-a face cu un neurotransmițător numit GABA (acid gamma-aminobutiric), deși poate fi influențată și de alți factori, precum emoțiile și îndreptarea atenției spre un anumit lucru. Modificând pe cale chimică acțiunea acestui neurotransmițător la nivelul creierului, ar fi posibil ca infractorilor să le fie date condamnări la închisoare cu durată mai scurtă, dar care să le pară lungi. Modul în care sunt construite și conduse închisorile ar putea fi adaptat, pe baza modului în care este resimțită subiectiv trecerea timpului, crede Rebecca Roache. "Cei mai răi infractori", scrie pe blogul ei, "Practical Ethics", "ar putea fi trimiși în unități speciale, gândite astfel încât timpul de încarcerare să le pară acestor infractori că trece în cel mai lent și monoton mod posibil". Fără a face schimbări în sistemul penitenciar al unei țări, s-ar evita astfel "portițele de scăpare" ale sentințelor standard de încarcerare, ce le permit unor infractori care au comis fapte oribile să scape cu prea puțini ani de închisoare, față de gravitatea infracțiunilor comise.

Evident, ideile Rebeccăi Roache i-au atras tot felul de critici; unora dintre ele le-a răspuns pe blogul ei. Fără a fi câtuși de puțin în favoarea torturii, ea este interesată de posibilele răspunsuri la întrebări precum: Este important ca o pedepsă să fie neplăcută? Ce anume face ca o pedeapsă să fie inumană? Dacă am putea folosi tehnologia pentru a "calibra" pedepsele în așa fel încât să ne asigurăm că toți resimt subiectiv în același mod o anumită pedeapsă, ar trebui să facem acest lucru?

(www.unimedia.md)UNIMEDIA.MD - 22.08.2014 16:04