Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

DOCUMENTAR: Ziua Mondială (pentru Asistență) Umanitară

DOCUMENTAR: Ziua Mondială (pentru Asistență) Umanitară

În fiecare an, pe 19 august, este marcată Ziua Mondială Umanitară, desemnată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca parte a unei Rezoluții sponsorizate de suedezi privind consolidarea coordonării asistenței de urgență a Organizației și este sărbătorită în ziua în care reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru Irak, Sergio Vieira de Mello și alți 21 de colegi ai săi au fost uciși în atentatul de la sediul ONU din Bagdad, din 19 august 2003.

Sergio Vieira de Mello s-a născut la 15 mai 1948 la Rio de Janeiro.

A aboslvit Universitatea Sorbona și a obținut un doctorat în filosofie.

Și-a început cariera în anul 1969, la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați de la Geneva, ocupând apoi posturi în Bangladesh, Sudan, Cipru, Mozambic și Peru.

Între 1981 și 1983 a fost consilier principal al forței ONU din Liban și a fost implicat în eforturile de readucere a refugiaților cambodgieni în țara lor în 1992.

Din 1998 până în 2001, a ocupat funcția de secretar general adjunct pentru afaceri umanitare. La începutul anului 1999 a fost însărcinat să administreze provizoriu provincia Kosovo, la încheierea războiului declanșat de NATO, iar din octombrie 1999, a fost numit administrator al Timorului Oriental, având drept misiune reconstruirea unui teritoriu devastat de război.

A activat apoi ca Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, iar pe 23 mai 2003 a fost numit reprezentant special al Națiunilor Unite în Irak.

A sosit la Bagdad în 2 iunie, afirmând că situația va fi cu atât mai bună, cu cât poporul irakian va avea mai repede un guvern propriu.

Misiunea sa în Irak nu a fost una simplă, deși avea o experiență diplomatică bogată în redresarea zonelor în etapa post-conflict, având în vedere că SUA erau reticente în privința acordării unui rol major pentru ONU în reconstrucția Irakului.

Așa cum spuneam, pe 19 august 2003 un atentat asupra sediului ONU din Bagdad îl ucide pe Sergio Vieira de Mello alături de alți 21 de colegi ai săi.

Urmând exemplul său de tenacitate și curaj în ameliorarea situațiilor umanitare din zone de conflict de pe glob, în anul 2006 familia lui Vieira de Mello și un grup de prieteni apropiati au fondat Fundația Vieira, dedicată continuării misiunii neterminate a lui Sergio, de a încuraja dialogul și reconcilierea între comunități și alinarea situației victimelor crizelor umanitare create de conflicte.

De asemenea, Fundația consideră Ziua Mondială Umanitară, un prilej suplimentar de a atrage atenția asupra necesității îmbunătățirii situației victimelor crizelor umanitare și o încurajare pentru toți activiștii care trudesc pentru realizarea acestui obiectiv remarcabil, fiind un moment de solidaritate cu cei care înfruntă cele mai dificle situații pentru a oferi ajutor umanitar, un omagiu pentru cei care și-au sacrificat viața pentru a atinge acest scop nobil.

În anul 2014 sloganul sub care este marcată Ziua Monidială Umanitară este „Lumea are nevoie de mai mult...”Agenția RADOR - 19.08.2014 8:11