Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

Papa Francisc: `Economiile inumane creează noi forme de sărăcie`

Papa Francisc: `Economiile inumane creează noi forme de sărăcie`

"Respingeți modelele economice inumane care creează noi forme de sărăcie și îi marginalizează pe lucrători" și "cultura morții care devalorizează imaginea lui Dumnezeu și încalcă demnitatea fiecărui bărbat, femeie și copil", a cerut Papa Francisc la slujba celebrată în Coreea de Sud, la Daejeon. Papa Francisc a ajuns în orașul aflat la sud de Seul cu trenul, deși era programată o călătorie cu avionul, însă din cauza vizibilității reduse, organziatorii au preferat să schimbe mijlocul de transport.

În timpul slujbei, papa a cerut să se folosească speranța creștină ca antidot împotriva "spiritului de disperare care pare să crească precum cancerul în mijlocul societății, care este bogată prin exterior, dar totuși adesea experimentează amărăciune interioară și gol". "Disperarea i-a făcut pe mulți tineri să plătească tributul. Fie ca tinerii din jurul nostru, cu bucuria și încrederea lor, să nu fie niciodată lipsiți de speranță", a continuat Papa.

Papa Francisc s-a rugat, apoi, pentru ca Biserica din Coreea să fie "consolare pentru întreaga societate coreeană". "Creștinii din această națiune să poată fi o forță generoasă de reînnoire spirituală în fiecare domeniu al societății. Să combată materialismul care sufocă principiile spirituale și culturale autentice și spiritul de competiție neînfrânată care generează egoism și conflicte. Să respingă, totodată, modelele economice inumane care creează noi forme de sărăcie și marginalizează lucrătorii, și să respingă cultura morții care devalorizează imaginea lui Dumnezeu, Domnul vieții, și încalcă demnitatea fiecărui bărbat, femeie și copil".

Bergoglio a celebrat slujba la World Cup Stadium din Daejeon, unde italienii au fost înfrânți la Campionatul Mondial de Fotbal de Coreea cu arbitrajul contestat al arbitrului Moreno. Slujba a fost celebrată în latină și coreeană și au luat parte și rudele victimelor naufragiului din Sewol, care a provocat 230 morți și 10 dispăruți dintre cei 476 pasageri, toți elevi de liceu. Pentru Coreea a fost o tragedie națională încă vie în memoria tuturor. Papa s-a adresat și familiilor tinerilor care și-au pierdut viața în tragedie: "Dumnezeu să-i primească pe defuncți în pacea sa, să îi consoleze pe cei care plâng și să continue să îi susțină pe cei generoși care au sărit în ajutorul fraților și surorilor lor". Speranța Papei este ca "acest eveniment tragic, care a unit toții coreenii în durere, să confirme efortul lor de a lucra împreună, solidari pentru binele comun".

Traducerea de Oana AvramLA REPUBBLICA - 17.08.2014 17:40