Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

Papa Francisc, vizită în Coreea: `Rugați-vă cu mine pentru Asia`

Papa Francisc, vizită în Coreea: `Rugați-vă cu mine pentru Asia`

Pentru prima călătorie în Asia din pontificatul său, Bergoglio a ales Republica Coreea (Seul). "Vă invit să vă uniți cu mine în rugăciune pentru Coreea și pentru Asia", a scris Papa Francisc pe Twitter în ziua plecării spre Coreea.

Suveranul pontif a plecat, miercuri după-amiază, în a treia călătorie internațională din pontificatul său. În prima zi, papa se va întâlni cu președintele țării asiatice, Park Geun-hye, cu autoritățile instituționale și cu o reprezentanță a corpului diplomatic, dar și cu episcopii coreeni.

Va fi pentru prima dată când un papă va survola China, țară cu care Sfântul Scaun nu are relații diplomatice de pe vremea lui Mao Tse-tung și ale căror autorități, cum obișnuiește când un avion papal survolează țara, Jorge Mario Bergoglio le-ar putea transmite un mesaj inedit de mulțumire.

Acum câțiva ani, în 1989, lui Papa Ioan Paul al II-lea i-a fost negată această "permisiune" de către autoritățile de la Beijing. Avionul papal, care a plecat de la Roma spre Seul (6-9 octombrie 1989) a trebuit să facă o rută mai lungă. Avionul papei a fost autorizat pentru prima dată în istoria pontificatului, să survoleze Uniunea Sovietică și Papa Wojtyla a trimis o telegramă de salut și mulțumire președintelui și secretarului Partidului Comunist al URSS din acea vreme, Mikhail Gorbaciov. Anterior, în 1984, avionul Papei Ioan Paul al II-lea nu a avut autorizația, dar în realitate nici nu a fost cerută, pentru a survola spațiul aerian sovietic.

Cele două teme ale călătoriei apostolice - tineri și misiune - dobândesc o importanță deosebită, având în vedere divizarea din Peninsula Coreea. În ciuda afirmațiilor oficiale contradictorii, nu s-a abandonat speranța să poată participa și credincioșii catolici la una dintre slujbele pe care le va celebra Bergoglio în timpul călătoriei sale, doborând acea "cortină de bambus" care divizează Seul de Pyongyang. Acea capitală Pyongyang a regimului totalitar din nord, care înainte de războiul din Coreea era numită Ierusalimul Asiei datorită prezenței multitudinii de religii, dar și pentru că din 600 mii de locuitori cel puțin 70% erau catolici.

Totodată, sunt așteptate cuvintele de pace și reconciliere pe care Papa Francisc le va pronunța și se speră ca prezența sfântului părinte să deschidă drumul reconcilierii între coreeni. Republica Coreea are un minister pentru unificare, promovează o politică de integrare pentru refugiații din nord și cunoaște problemele, darc și speranțele care se pot naște în urma unei reunificări.

Rana peninsulei coreene are 60 de ani, când s-a marcat granița între zonele de influență din URSS și China pe de o parte, și Statele Unite pe de altă parte.

Traducerea de Oana Avram



LA STAMPA - 14.08.2014 14:02