Mapamond - Social
RSS Mapamond - Social

Catastrofa aeriană din Ucraina

Catastrofa aeriană din Ucraina

10 august - Experții olandezi au identificat 65 de victime ale tragediei MH17 din estul Ucrainei

Ministerul Justiției din Olanda informează că experții criminaliști olandezi au reușit să identifice 65 de victime ale tragediei petrecute în luna iulie în estul Ucrainei, controlat de rebelii pro-ruși, unde a fost doborât avionul malaezian MH17, care avea la bord 298 de persoane. Cercetările efectuate la locul prăbușirii aeronavei au fost suspendate din cauza violențelor între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși, dar comandantul misiunii poliției olandeze în Ucraina, Pieter-Jaap Aalbersberg, a declarat că echipa sa este pregătită să reia operațiunile de cercetare. "În Olanda suntem pregătiți și, în momentul în care situația din zona unde s-a prăbușit avionul este securizată, în cel mult 48 de ore ne vom întoarce cu echipele de cercetare", a declarat Pieter-Jaap Aalbersberg.

(BBC)


8 august - Comisia internațională de evaluare a cauzelor producerii catastrofei aeriene din estul Ucrainei a părăsit țara

Comisia internațională de evaluare a cauzelor producerii catastrofei aeriene din estul Ucrainei, în regiunea Donețk, în care a fost implicat un avion de linie Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a părăsit Ucraina. Potrivit comunicatelor de presă, prima etapă a anchetei a fost finalizată. O sursă apropiată publicației "Kommersant" anunță că se pare că investigațiile au intrat în impas. Experții nu au reușit să adune și să analizeze fragmente ale aparatului de zbor. Fără această procedură nu se poate demonstra că avionul a fost doborât de o rachetă, a mai precizat sursa citată de publicația "Kommersant".

(www.echo.msk.ru)

8:39 - Cercetările în cazul avionului Malaysia Airlines prăbușit în estul Ucrainei, suspendate

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că au fost suspendate cercetările desfășurate în Ucraina, în cazul avionului Malaysia Airlines, din cauza pericolelor cauzate de luptele continue purtate în zona prăbușirii aeronavei. Unul dintre coordonatori a declarat că cercetările vor fi reluate de îndată ce condițiile devin mai stabile. În prezent, se pot auzi focuri de armă în zonă, iar în cursul zilei de miercuri s-a tras cu arme de calibru mic în apropierea echipelor de cercetare. Oficiali ucrainieni și europeni cred că separatiștii proruși au doborât avionul, luna trecută, probabil confundându-l cu un avion militar ucrainean. Rebelii neagă însă orice implicare.

(BBC SERVICIUL MONDIAL)


6 august - Raportul preliminar privind tragedia aviatică MH17 va fi amânat din cauza accesului în estul Ucrainei, afirmă Olanda

Olanda a anunțat că un raport preliminar privind tragedia aviatică petrecută în estul Ucrainei, unde luna trecută a fost doborât un avion malaezian MH17 cu 298 de pasageri la bord, va fi finalizat cu întârziere, în luna septembrie, motivul fiind problema continuă a accesului la locul accidentului, informează Associated Press, citată de www.breakingnews.com.

(www.breakingnews.com - 6 august, ora 18:15)

Un grup de experți americani a sosit în Ucraina pentru investigarea accidentului aviatic din Donețk

Aproximativ zece experți americani au sosit, miercuri, la Kiev, pentru a oferi sprijin logistic grupului de specialiști internaționali care lucrează la locul accidentului avionului de pasageri din Malaezia, doborât de către militanții proruși din Donețk. Potrivit ofițerului de presă al Forțelor Armate Americane din Europa, generalul Gregory Hicks, "grupul de experți va face tot ce este posibil pentru a accelera finalizarea investigației în cazul avionului Boeing 777".

Potrivit generalului, experții militari americani vor colabora cu un grup de agenți ai FBI, care lucrează deja la Kiev. Pe de altă parte, agenția Reuters precizează, potrivit unor surse, că grupul de experți din SUA ar trebui să ajute echipa de specialiști olandezi, australieni și ai OSCE, care lucrează la locul accidentului, însă nu intenționează să se deplaseze în Donbas.

(www.unian.net)


15:45 - Un alt avion cu rămășițele victimelor Boeingului 777 a ajuns în Olanda

Un alt avion cu trupurile victimelor Boeingului 777, dar și cu rămășițele pământești ale acestora, a ajuns de la Harkov în Olanda, informează biroul de presă al Primăriei Harkovului. "În jurul prânzului, un avion cu rămășițele pasagerilor aeronavei malaysiene prăbușite în estul Ucrainei a ajuns pe aeroportul din Amsterdam", se spune în comunicatul primăriei de la Harkov. Anterior, peste 200 de sicrie cu trupurile victimelor Boeingului 777 au fost transportate în Olanda.

(www.korrespondent.net)

4 august - Teroriștii blochează accesul experților internaționali la locul prăbușirii Boeingului 777

Teroriștii ruși blochează în continuare accesul experților internaționali la locul prăbușirii Boeingului 777. Potrivit informațiilor, în acest moment au loc negocieri între teroriști și grupul de experți străini. Forțele ucrainene precizează că pe o rază de 20 de kilometri de zona prăbușirii Boeingului 777 nu au loc confruntări, iar experți pot relua în orice moment investigațiile. După cum s-a precizat anterior, la locul catastrofei aeronavei malaysiene din regiunea Donețk trebuie să ajungă 124 de experți internaționali.

(www.unian.net)


2 august - Operațiune internațională la locul prăbușirii avionului malaysian, în estul Ucrainei

Echipe internaționale ce au adus câini dresați s-au alăturat căutării de la locul accidentului aviatic, în estul Ucrainei. 70 de experți și un grup de observatori din cadrul OSCE se află la locul prăbușirii avionului malaysian. Ei se vor concentra pe recuperarea rămășițelor victimelor. Anchetatorii au încheiat prima zi integrală de căutări, vineri, în pofida luptelor care au continuat în apropiere, între forțele ucrainene și rebelii acuzați că au doborât avionul. O comemorare a victimelor a avut loc în apropiere.

(BBC)


1 august - Echipa internațională de criminaliști a început cercetările la locul tragediei avionului malaezian MH-17, în estul Ucrainei

O echipă internațională formată din aproximativ 70 de criminaliști olandezi și australieni au început cercetările în estul Ucrainei, la locul unde în urmă cu mai bine de două săptămâni s-a prăbușit avionul malaezian MH-17 cu 298 de persoane la bord, după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer de tip BUK lansată de rebelii separatiști pro-ruși. Unul din membrii echipei de criminaliști a declarat că întreaga echipă a păstrat un moment de reculegere la locul tragediei, înainte de a demara operațiunile de cercetare. Echipa internațională a încercat o săptămână întreagă să obțină accesul la locul tragediei MH-17, în jurul căruia s-au dus lupte între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși, lupte soldate cu victime, informează corespondenții BBC.

(BBC)


31 iulie, 16:55 - Rada Supremă a ratificat acordul privind accesul misiunii internaționale la locul prăbușirii avionului Boeing 777

Rada Supremă a Ucrainei a ratificat, joi, în timpul unei ședințe extraordinare cu ușile închise, acordul cu Australia și Olanda privind accesul misiunii internaționale de poliție la locul prăbușirii avionului malaezian de pasageri Boeing 777 și securitatea desfășurării anchetei la locul catastrofei, a anunțat jurnaliștilor deputatul popular Serghei Labaziuk (din grupul "Ucraina Suverană Europeană"). Menționăm că, vinerea trecută, Ucraina și Australia au semnat un acord privind trimiterea unei echipe australiene în Ucraina în legătură cu prăbușirea avionului aparținând companiei Malaysia Airlines, iar luni a fost semnat un acord între Ucraina și Regatul Olandei privind trimiterea unei misiuni internaționale și asigurarea securității cercetării.

(www.interfax.ru - 31 iulie)

15:14 - Primul grup de experți internaționali a ajuns la locul catastrofei Boeingului 777

Primul grup de experți internaționali a ajuns, cu puțin timp în urmă, la locul prăbușirii aeronavei malaeziene Boeing 777, în regiunea Donețk, a declarat ministrul de externe al Australiei, Julie Bishop. "Este o veste excelentă - primul grup australiano-olandez a ajuns la locul catastrofei Boeingului malaiezian. În sfârșit, se vor putea iniția demersurile de repatriere a rămășițelor pământești ale compatrioților noștri decedați în urma prăbușirii aeronavei malaeziene", a spus Bishop pe pagina sa din rețeaua de socializare Twitter.

(www.interfax.com.ua - 31 iulie)

12:20 - Armata ucraineană a suspendat activitățile militare ofensive în zona accidentului aviatic din Donețk

Forțele guvernamentale ucrainene, care desfășoară operațiunea antiteroristă în estul Ucrainei, au suspendat activitățile militare ofensive la locul accidentului avionului malaezian Boeing 777, declarând data de 31 iulie drept "Ziua Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa", pentru a asigura astfel desfășurarea deplină a activităților experților internaționali - se arată într-un comunicat al centrului de presă al operațiunii antiteroriste. "La solicitarea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, cu privire la încetarea ostilităților în apropiere de locul accidentului în care a fost implicat avionul Boeing 777, în regiunea Donețk, în zona unde se desfășoară operațiunea antiteroristă a fost declarată 'Ziua OSCE'.

Acest lucru se face pentru a asigura desfășurarea deplină a activităților experților internaționali pe teritoriul prăbușirii aeronavei. Prin urmare, pe 31 iulie, trupele implicate în faza activă a operațiunii antiteroriste nu vor desfășura activități de luptă, decât pentru protejarea propriilor poziții de atacurile rebelilor" - se mai arată în comunicat. În document se mai atrage atenția asupra faptului că separatiștii nu respectă solicitarea ONU și a OSCE de încetare a focului în apropiere de locul accidentului aviatic. (www.korrespondent.net)

10:00 - Un ofițer olandez se află la Donețk, în apropiere de locul prăbușirii avionului malaezian

Un ofițer de legătură al Forțelor Armate din Olanda se află într-o zonă situată în apropiere de locul prăbușirii avionului malaezian Boeing 777, în regiunea Donețk, pentru a furniza conducerii olandeze informații actualizate despre conflictul din estul Ucrainei - informează presa locală din Donețk, preluată de "Dutch News". Publicația notează că Ministerul Apărării din Olanda a confirmat această informație și, mai mult decât atât, un purtător de cuvânt al instituției militare olandeze a remarcat că implicarea unor ofițeri de legătură în astfel de cazuri "este o practică obișnuită" în asemenea misiuni.

Potrivit oficialului, scopul prezenței ofițerului olandez în regiunea Donețk este de a furniza autorităților din Olanda informații "corecte și actuale" despre conflictul dintre forțele de securitate ucrainene și separatiști. De asemenea, reprezentantul armatei olandeze a precizat că Olanda, prin intermediul OSCE, poartă negocieri cu reprezentanți ai autoproclamatei "Republici Populare Donețk" cu privire la detașarea ofițerilor săi în rândurile insurgenților, pentru colectarea de informații de interes pentru partea olandeză. Ofițerul olandez se află într-o zonă controlată de armata ucraineană.(www.korrespondent.net)


29 iulie, 18:33 - Misiunea internațională pentru investigarea prăbușirii Boeingului 777 în Ucraina ar putea deține și folosi armament

Pentru mai multă siguranță, misiunea internațională privind investigarea catastrofei Boeing 777 va putea deține și folosi armament, se spune în textul acordului dintre Ucraina și Olanda propus spre ratificare Radei Supreme a Ucrainei de președintele ucrainean, Petro Poroșenko. "Personalul misiunii va putea deține și folosi arme pentru a se putea apăra pe toată durata investigării cauzelor prăbușirii aeronavei malaysiene", se spune în textul acordului propus de Poroșenko spre aprobare parlamentului de la Kiev. Misiunea internațională privind investigarea catastrofei Boeingului 777, care va fi condusă de Olanda, are drept scop investigarea cauzelor prăbușirii aeronavei malaysiene. După cum se preciezează, în componența misiunii internaționale de investigare a catastrofei Boeingului 777 vor intra aproximativ 700 de specialiști militari din Olanda și Australia. (www.pravda.com.ua - 29 iulie)

13:25 - Experții străini nu au reușit să ajungă la locul producerii tragediei avionului de linie Boeing 777

Experții străini nu au reușit nici de această dată să ajungă la locul producerii tragediei în care a fost implicat avionul de linie Boeing 777 în estul Ucrainei. În zona unde s-a prăbușit avionul ce aparținea Companiei Malaysia Airline continuă luptele. Specialiștii din Olanda și Australia nu au reușit să iasă din orașul Donețk, din cauza luptelor dintre separatiști și forțele givernamentale, au precizat surse din cadrul Ministerului Jurstiției și Securității din Olanda, relatează France Presse.

Pentru a treia oară consecutiv aceștia nu au reușit să ajungă la locul producerii incidentului, oprindu-se la Torez, de unde au fost nevoiți să revină la Donețk. Șeful misiunii străine, Peter Elbersberg, a declarat că experții străini au nevoie de garanții de securitate. El a mai precizat că OSCE încearcă să le sigure accesul către locul producerii incidentului. OSCE poartă negocieri cu ambele părți aflate în conflict în Ucraina. Premierul australian Tony Abbott și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația creată.

Potrivit presei locale, ministrul a subliniat că luptele în zona unde s-a prăbușit aeronava Boeing 777 continuă între separatiști și militarii ucraineni. Experții străini trebuie să caute cadavrele victimelor tragicului accident. Aici au fost găsite peste 200 de cadavre, care au fost expediate deja în Olanda pentru identificarea lor. În total, în urma catastrofei și-au pierdut viața 298 de persoane.(www.echo.msk.ru)


28 iulie, 12:40 - Doborârea avionului malaysian de pasageri în estul Ucrainei ar putea constitui o "crimă de război", afirmă Navi Pillay

Doborârea avionului malaysian de pasageri în estul Ucrainei ar putea constitui o "crimă de război", a declarat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay. Ucraina și guverne occidentale cred că separatiști pro-ruși au doborât zborul MH17, folosind un sistem de rachete furnizat de Rusia. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului și-au pierdut viața. Moscova și rebelii au acuzat forțe ucrainene că sunt responsabile pentru această catastrofă aeronautică.(www.bbc.co.uk)

11:00 - La Haga are loc o reuniune pe tema avionului malaezian doborât în Ucraina

La Haga este programată astăzi o întâlnire între cele zece țări care au avut pasageri în avionul malaezian prăbușit în urmă cu aproape două săptămâni, Ucraina și Europol. Corespondentul nostru, Claudia Marcu, ne-a transmis că Olanda intenționează să trimită în următoarele zile încă 120 de agenți de poliție și militari, Australia, 150 și Malaezia, 68, pentru găsirea restului de victime nerecuperate incă. Prezența lor în teren depinde însă de evaluarea zilnică a situației din zonă, făcută de serviciile de securitate ale țărilor implicate. Ieri, experții internaționali au renunțat să mai meargă acolo din cauza luptelor dintre armată și separatiștii proruși. (RRA)


27 iulie, 11:40 - SUA îl acuză direct pe Vladimir Putin de catastrofa în care a fost implicat avionul de linie Boeing 777

Statale Unite l-au acuzat direct pe președintele rus, Vladimir Putin, de catastrofa în care a fost implicat avionul de linie Boeing 777, doborât în Ucraina. Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că avionul de linie a fost doborât de o rachetă lansată de pe teritoriul controlat de separatiștii proruși. Ca urmare, Washingtonul a ajuns la concluzia că președintele Vladimir Putin și rușii se fac vinovați de tragedie. De asemenea, Josh Earnest a menționat că armata ucraineană care se afla în zona unde s-a produs incidentul nu folosea astfel de armament.

Ca urmare, Statele Unite reiau activitatea, împreună cu Uniunea Europeană și cu G7, Grupul statelor puternic industrializate, în vederea aplicării de noi sancțiuni la adresa Rusiei. Agenția Reuters relatează că aceste comentarii făcute de Casa Albă sunt cele mai dure de la momentul poducerii tragediei din estul Ucrainei și până în prezent. SUA au declarat anterior, în repetate rânduri, că avionul Boeing 777 a fost doborât de separatiști. În același timp, surse din cadrul Serviciului american de informații au recunoscut că Washingtonul nu dispune de probe care să ateste faptul că Rusia ar fi implicată în doborârea aeronavei.(www.echo.msk.ru)


26 iulie, 20:00 Prăbușirea avionului Boeing 777 nu trebuie transformată într-un prilej de a pedepsi Rusia

Prăbușirea avionului de linie Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines în Ucraina este un caz dramatic, dar această tragedie nu trebuie transformată într-un prilej de a pedepsi Rusia, titrează publicația britanică "The Guardian". În opinia autorului articolului, indiferent cine ar fi responsabil de lansarea de rachetă, care a doborât avionul, este vorba despre o evidentă întâmplare și nu de un nou 11 septembrie. În opinia autorului, solicitările Occidentului, de a introduce noi sancțiuni la adresa Moscovei, depășește orice limită a unei atitudini ipocrite, întrucât statele occidentale continuă să "cumpere bucuroase gazul natural rusesc și să vândă Rusiei armament, nave, diverse produse și servicii".(www.echo.msk.ru)

10:00 - Olanda trimite 40 de membri ai Poliției Militare în Ucraina

Premierul olandez a anunțat că 40 de membri neînarmați ai Poliției Militare au fost trimiși în estul Ucrainei, în cadrul încercărilor de a descoperi ultimele victime ale prăbușirii avionului malaezian MH17. El a afirmat că numărul celor care lucrează la locul accidentului va crește și că guvernul olandez caută moduri de a securiza zona. (BBC SERVICIUL MONDIAL)


25 iulie, 18:13 - Viceministrul rus al apărării a cerut serviciilor secrete americane să publice datele de care dispune privind doborârea avionului malaysian

Viceministrul rus al apărării, Anatolie Antonov, a cerut serviciilor secrete americane să facă publice datele de care dispune în legătură cu doborârea avionului malaysian de către insurgenții ucraineni și pretinsa implicare a Rusiei în acest caz.

Reporter - Alexandru Beleavschi: Această atitudine - a spus Anatolie Antonov - crează suspiciuni în legătură cu o posibilă intenție de a falsifica evidențele. El a cerut, de asemenea, ca Statele Unite să comenteze public datele tehnice prezentate recent de Ministerul rus al Apărării în legătură cu situația din spațiul aerian din zona catastrofei și să-și asume răspunderea pentru afirmațiile că exclud posibilitatea implicării militarilor ucraineni în doborârea avionului. Antonov a subliniat că este demonstrat faptul că bateriile Buk, ale căror fotografii sunt indicate ca dovezi ale implicării separatiștilor, aparțin în realitate armatei ucrainene. Pe de altă parte, Alexandr Hodakovski, unul din șefii militari ai separatiștilor din regiunea Donețk, a dezmințit că ar fi declarat ieri pentru Reuters că ar avea informații că una din formațiunile militare ale insurgenților ar fi dispus în momentul prăbușirii Boeingului malaysian de lansatoare de rachete sol-aer de tipul Buk. (RRA)

16:40 - Alte două avioane cu 74 de sicrie cu rămășițele pământești ale victimelor vor ajunge în aproximativ o oră în Olanda

Alte două avioane cu 74 de sicrie cu rămășițele pământești ale victimelor din catastrofa aviatică produsă joia trecută în estul Ucrainei ajung în aproximativ o oră în Olanda. Între timp, în Marea Britanie, urmează să înceapă investigarea datelor din cutiile negre ale avionului malaezian, iar în Ucraina s-au intensificat luptele între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși. Cristina Tache.

Reporter: Pe aeroportul din Eindhoven va avea loc o ceremonie similară cu cea de ieri, urmând ca la baza militară de la Hilversum să continue identificarea victimelor, un proces care ar putea dura luni de zile. Cursele aeriene ale avioanelor militare olandeze și australiene vor continua până când toate victimele accidentului vor fi aduse în Olanda pentru identificare. Olanda, Australia, Ucraina și Marea Britanie pregătesc o misiune polițienească pentru a asigura securitatea experților în zona catastrofei. Între timp, la Farnborough, în Marea Britanie, experți în investigarea accidentelor aeriene au început să examineze cea de-a doua cutie neagră a aparatului Boweing 777 al companiei aeriene malaieziene prăbușit în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord. În Ucraina, între forțele Kievului și separatiștii pro-ruși luptele s-au intensificat astăzi, iar miza pare să fie controlul frontierei ruso-ucrainene, din care o parte este ocupată de separatiști. În plan politic, dopuă partide ucrainene, Udar, de centru dreapta al fostului boxer Vitali Kliciko și Libertatea, dreapta naționalistă, au anunțat că se retrag din coaliția la putere, ceea ce deschide calea spre alegeri legislative anticipate. (RRA)

16:10 - Teroriștii au permis accesul specialiștilor OSCE la locul catastrofei Boeingului 777

Teroriștii ruși au permis accesul specialiștilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la locul prăbușirii aeronavei malaysiene Boeing 777. Potrivit purtătorului de cuvânt al misiunii speciale a OSCE în Ucraina, teroriștii nu fac presiune asupra specialiștilor internaționali cum făceau anterior. După cum precizează UNIAN, deși anterior, teroriștii au limitat accesul la locul prăbușirii aeronavei malaysiene, aceștia și-au schimbat atitudinea după ce președintele rus, Vladimir Putin, le-a solicitat teroriștilor să permită accesul deplin al specialiștilor internaționali în zona catastrofei Boeingului 777, din regiunea Donețk. (www.unian.net)

11:30 - Locul în care s-a prăbușit avionul malaezian, în Ucraina, nu este securizat

Îngrijorările privind locul din estul Ucrainei în care s-a prăbușit avionul malaezian în cursul săptămânii trecute cresc. Joi, miniștrii olandez și australian urmează să ajungă în Ucraina pentru a discuta asupra modului de securizare a spațiului respectiv, care se află pe teritoriu aflat sub controlul rebelilor. Corespondentul BBC a transmis că în dimineața zilei de joi, la locul accidentului puteau fi văzuți câțiva jurnaliști, dar nu există o coordonare a forțelor, echipe de salvare și miliția care a păzit locul săptămâna trecută nu mai este prezentă. Pe marginea drumului încă mai există rămășițe umane. (BBC SERVICIUL MONDIAL)

09:30 - În Olanda va începe procesul de identificare a victimelor din avionul malaezian prăbușit în Ucraina

Experții olandezi urmează să înceapă procesul complex de identificare a cadavrelor recuperate din avionul malaezian care a fost doborât în Ucraina în cursul săptămânii trecute. Primele 40 de sicrie au fost transportate la o bază militară din Eindhoven, miercuri. Procesul de identificare a tuturor pasagerilor ar putea dura câteva luni. Alte două avioane vor aduce rămășițe ale victimelor la Eindhoven în cursul după-amiezei de joi. După aterizarea avioanelor va fi ținut un moment de reculegere. (BBC SERVICIUL MONDIAL)


24 iulie, 18:35 - SBU: "În catastrofa aviatică a Boeingului 777 sunt implicate direct FSB și GRU ale Rusiei"

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) deține dovezi incontestabile care atestă implicarea directă a Direcției Generale de Informații (GRU) și a Serviciului Federal de Securitate (FSB) ale Rusiei în catastrofa aviatică a Boeingului 777, care a fost doborât la Donbas, a declarat adjunctului șefului SBU, Viktor Iagun. "Noi informăm direct: în spatele catastrofei Boeingului 777 stă GRU și FSB ale Rusiei, care coordonează totodată procesul de livrare a tehnicii grele și a armelor teroriștilor din Estul Ucrainei. Avem dovezi și foto și video, plus martori", a spus Iagun, precizând că zilnic au loc consultări cu specialiștii internaționali privind investigarea cauzelor prăbușirii aeronavei malaysiene Boeing 777. "Îi invităm și pe reprezentantii Rusiei să se alăture investigațiilor, însă până acuma partea rusă nu și-a exprimat interesul privind acest caz. Din păcate, Rusia știe să aducă doar acuze Ucrainei", a spus adjunctul SBU de la Kiev. (www.unian.net)

18:21 - Zi de doliu național în Olanda

În Olanda este astăzi zi de doliu național în memoria celor aproape 200 de cetățeni olandezi care au murit în urma prăbușirii avionului companiei Malaysia Airlines. Primele avioane militare care au transportat corpurile neînsuflețite ale unor victime ale tragediei au aterizat în această după-amiază pe aeroportul din orașul olandez Eindhoven.

Reporter: Cu o oră în urmă, după șase zile mult prea lungi de așteptare, primele trupuri neînsuflețite ale victimelor zborului MH 17 au ajuns în Olanda cu două avioane militare, unul olandez, celălalt australian. Peste 1.200 de persoane, familii și rude apropiate, le-au așteptat pe aeroportul din Eindhoven. Le-au fost alături Regele Willem Alexander și Regina Maxima și alți reprezentanți ai autorităților din Olanda, Australia, Malaysia, Marea Britanie. O ceremonie simbolică extrem de emoționantă. Pentru un minut totul s-a oprit în loc: trenuri, automobile, autobuze, nici un avion nu a traversat spațiul aerian olandez. Imagini cutremurătoare ale coloanei de mașini mortuare, una pentru fiecare din cele 40 de sicrie, în drum spre baza militară din Hilversum. Aici va fi făcută identificarea victimelor. (RRA)

17:13 - Avioanele care transportă victimele prăbușirii avionului Malaysia Airlines au aterizat pe aeroportul din Eindhoven

Avioanele militare care transportă victimele prăbușirii avionului Malaysia Airlines au aterizat pe aeroportul din Eindhoven, Olanda. În cursul zilei de astăzi, avioanele au părăsit orașul Harkev, din estul Ucrainei. Pe aeroportul din Eindhoven se desfășoară o ceremonie la care iau parte regele, regina și premierul Olandei. În Olanda este declarată zi de doliu național, deoarece majoritatea celor care și-au pierdut viața în tragedia aviatică sunt cetățeni olandezi. (BBC SERVICIUL MONDIAL)

12.20 Primul avion militar cu sicrie ale victimelor zborului MH-17 a decolat spre Olanda

Primul avion militar care transportă trupurile neînsuflețite ale victimelor tragediei petrecute în estul Ucrainei a decolat de pe aeroportul din Harkov și se îndreaptă spre Olanda. La bordul aeronavei au fost încărcate 16 sicrie pentru repatriere, însoțite pe drumul spre Olanda de familiile victimelor, cu toate că nimeni nu știe dacă într-adevăr în sicriele de lemn se află rudele însoțitorilor. Un oficial olandez a declarat pentru BBC că 40 de cadavre complete vor fi trimise miercuri spre Olanda, care a declarat zi de doliu național în memoria celor 190 de cetățeni olandezi care se aflau la bordul avionului malaezian MH-17, doborât în estul Ucrainei de o rachetă sol-aer lansată de separatiștii pro-ruși. Rămân în continuare zeci de cadavre care trebuie încărcate și transportate în Olanda și mai sunt încă rămășite umane rămase la locul unde s-a prăbușit avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, relatează corespondenții BBC.

11.20 Cutiile negre ale avionului Boeing 777 doborât în sud-estul Ucrainei au ajuns în Marea Britanie

Cutiile negre ale avionului de linie Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, doborât în sud-estul Ucrainei, au ajuns în Marea Britanie, sub directa supraveghere a experților Organizației Internaționale a Aviației Civile, ICAO, anunța Comisia de stat din Ucraina responsabilă de investigarea catastrofei aviatice. După cum anunța comisia guvernamentală ucraineană, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook, marți s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește procedura de predare-primire a cutiilor negre, confirmată printr-un protocol tehnic general, semnat de reprezentanții Olandei, Malaeziei, Ucrainei și ICAO. (www.echo.msk.ru)

22 iulie, 15:10 - Trupurile celor decedați în urma prăbușirii Boeingului 777 malaezian vor fi transportate în Olanda

Trupurile celor decedați în urma prăbușirii Boeingului 777 vor fi transportate, miercuri dimineață, din Ucraina în Olanda. Potrivit informațiilor, avionul olandez cu care vor fi transportate trupurile victimelor catastrofei Boeingului 777 a sosit marți, la Harkov. Anterior, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat că Ucraina va asigura transportul trupurilor în Olanda pentru expertiză. Amintim că, în urma prăbușirii aeronavei malaysiene Boeing 777, în data de 17 iulie, în regiunea Donețk, toți pasagerii, dar și membrii echipajului, în număr de 298 de persoane, au murit în urma impactului.

(www.interfax.com.ua)

13:07 - Fragmente din avionul malaezian prăbușit în Ucraina au fost tăiate

Un purtător de cuvânt al OSCE a declarat că părți ale avionului malaezian prăbușit în estul Ucrainei au fost modificate. El a afirmat că fragmente mari au fost tăiate și părți extinse ale avionului arată altfel în prezent decât înainte.(BBC SERVICIUL MONDIAL)

12:01 - Trenul cu rămășițele victimelor accidentului aviatic produs în Ucraina a ajuns la Harkiv

Trenul care transportă corpurile neînsuflețite ale persoanelor aflate la bordul avionului malaezian de linie Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines, prăbușit în estul Ucrainei, a ajuns la Harkiv, oraș în vestul Ucrainei, anunță Agenția de presă ucraineană UNIAN. "Trenul cu cadavrele victimelor prăbușirii zborului MH17 al Companiei Malaysia Airlines a ajuns la Harkiv", relatează agenția. Agenția anunța anterior că acestea vor fi depozitate pe teritoriul Fabricii "Malîșev", situată în apropiere de stația de cale ferată Balașovka și care dispune de un tronson de cale ferată.(www.echo.msk.ru)

10:12 - Trenul cu rămășițele victimelor accidentului aviatic produs în Ucraina urmează să ajungă la Harkiv

Trenul care transportă corpurile neînsuflețite ale persoanelor aflate la bordul avionului malaezian de linie Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines, urmează să ajungă în scurt timp la Harkiv (știrea a fost transmisă de postul Eho Moskvî la ora 10:02, ora Moscovei n.r.), de unde acestea vor fi transportate apoi în Olanda. Garnitura de tren cu vagoanele în care se află victimele tragicului eveniment petrecut în estul Ucrainei a plecat de la Donețk însoțită de reprezentanții Olandei, Malaeziei și cei ai OSCE. Corpurile neînsuflețite ale persoanelor aflate la bordul avionului malaezian de linie Boeing 777, doborat în estul Ucrainei, au fost transmise observatorilor internaționali de către autoritățile autoproclamatei republici populare Donețk. De la Harkiv acestea vor fi transportate în Olanda, unde cel mai probabil vor fi efectuate testele ADN și apoi repatriate, după ientificarea acestora. Rebelii au mai transmis experților malaezieni cutiile negre ale aparatului de zbor Boeing 777. Reprezentanții delegației sosiți în Ucraina din Kuala Lumpur au declarat că nu s-a umblat la cutiile negre, acestea au unele mici deteriorări, dar în general sunt în stare bună. Părțiele au semnat un act de predare-primire în care se specifică că accesul la cutiile negre o pot avea doar experții Organizației Internaționale a Aviației Civile. De asemenea, autoritățile Malaeziei intenționează să ducă cutiile negre în țară. Amintim că tragicul eveniment din regiunea Donețk s-a soldat cu moartea a 298 de persoane.(www.echo.msk.ru)

10:10 - În jurul locului în care s-a prăbușit avionul malaezian, rebelii pro-ruși au declarat încetarea focului

Un lider al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei a predat cele două cutii negre de la avionul malaezian MH17, care s-a prăbușit joi. Anterior, separatiștii au eliberat un tren în care se aflau majoritatea dintre cele 298 de victime ale accidentului. Aparent, acesta se va îndrepta spre orașul Kharkiv, unde cadavrele vor fi predate autorităților olandeze. Predarea cutiilor negre a fost primită ca un pas pozitiv în cadrul investigație asupra motivului prăbușirii avionului malezian. În plus, rebelii au declarat încetarea focului pe 10 kilometri în jurul locului accidentului.(BBC SERVICIUL MONDIAL)

9:40 - Premierul britanic a acuzat Rusia și pe rebelii proruși de producerea catastrofei aeriene din estul Ucrainei

Premierul britanic, David Cameron, a acuzat autoritățile Rusiei și pe rebelii proruși pentru producerea catastrofei aeriene din estul Ucrainei, care a implicat un avion malaezian de linie Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord. Londra a cerut Moscovei să înceteze aprovizionarea și instruirea militară a rebelilor, a mai afirmat Cameron. "Separatiștii proruși au doborât deja câteva avioane în ultimele luni, inclusiv două aeronave de transport civil. Toate probele de care dispunem indică faptul că avionul malaezian de linie Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă, care aparținea rebelilor. Președintele rus, Vladimir Putin se află în fața unei dileme, nu știe cum să reacționeze la această cumplită tragedie. Dacă el nu-și va schimba modul său de abordare față de Ucraina, atunci Occidentul ar trebui să-și schimbe în mod radical abordarea sa față de Rusia", a adăugat premierul britanic. David Cameron a mai subliniat că Rusia trebuie să înceteze complet să mai acorde orice sprijin insurgenților. Premierul britanic declara luni că sancțiunile la adresa Rusiei ar putea fi înăsprite.(www.echo.msk.ru)

2:43 - Rebelii pro-ruși au predat unei comisii de anchetă malaieziene două cutii negre ale avionului prăbușit în estul Ucrainei

Rebelii pro-ruși au predat, cu puțin timp în urmă unei comisii de anchetă malaieziene două cutii negre ale avionului prăbușit în estul Ucrainei. Corespondentul CNN relatează că predarea a fost un adevărat spectacol mediatic și că a avut loc după ce liderul rebelilor a ținut un discurs lung, în care și-ar fi exprimat sprijinul total pentru anchetatorii internaționali. Zilele trecute, rebelii care controleză zona au negat că ar fi în posesia cutiilor negre. Acum experți citați de presa internațională exprimă temeri că s-ar fi intervenit pe aceste dispozitive care înregistrează datele de zbor.(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)

00:25 - Un tren frigorific care transportă rămășițele victimelor de cetățenie olandeză ale zborului MH17 este în drum spre Harkov

Un tren frigorific care transportă rămășițele victimelor de cetățenie olandeză ale zborului MH17 al Malaysia Airlines, prăbușit în estul Ucrainei, este în drum spre Harkov, i-au comunicat autoritățile de la Kiev premierului olandez Mark Rutte. Omologul său malaezian a anunțat, citat de agențiile internaționale de presă, că o echipă din țara sa va prelua cutiile negre ale avionului, iar observatorii OSCE raportează că au primit acces deplin în zona epavei. Între timp, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat unanim o rezoluție solicită grupărilor armate să oprească orice acțiuni care afectează locul prăbușirii, iar corespondentul RRA Aleksandr Beleavschi transmite că armata ucraineană a declanșat o ofensivă în zona Donețk. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI)


21 iulie, 18:34 - Ministerul Apărării din Federația Rusă: un avion de luptă ucrainean Su-25 zbura la 3-4 kilometri de nava Boeing din Malaezia

Mijloacele de monitorizare obiectivă din Federația Rusă au înregistrat un avioan ucrainean Su-25, care probabil că zbura lateral de avionul Boeing din Malaezia, a declarat, la o conferință de presă de la Moscova, general-locotenentul Andrei Kartapolov, șeful comandamentului operativ al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse. "S-a înregistrat altitudinea la care zbura avionul militar din Ucraina, distanța de la el la avionul Boeing malaezian era de de 3-5 kilometri", a spus el.

Su-25 este un avion de atac, de producție rusească, destinat să ofere sprijin timp de 24 de ore subunităților terestre, cu obiective vizuale, precum și pentru distrugerea țintelor cu anumite coordonate în orice condiții meteorologice. Conform parametrilor, Su-25 este capabil să atingă altitudini de 10 kilometri, a menționat generalul. Este echipat cu rachete aer-aer P-60, care pot lovi ținte la o distanță de până la 12 kilometri și distrug garantat ținte aflate până la 5 kilometri". "Dovadă în acest sens sunt înregistrările video, obținute de Centrul de monitorizare de la Rostov, a spus Kartapolov. Noi am dori să obținem un răspuns la întrebarea în ce scop efectua avionul ucrainean acel zbor pe coridorul avioanelor civile și la același nivel cu avionul Boeing din Malaezia?".

În locul distrugerii avionului de pasageri, a fost observat un nou obiect aerian, care a fost observat timp de 4 minute. Obiectul a plutit deasupra locului distrugerii avionului pentru a evalua situația. Datele controlului obiectiv al Ministerului Apărării al Federației Ruse demonstrează că avionul malaezian Boeing-777, după zborul deasupra Donețkului, a deviat de la rută cu 14 kilometri, a menționat generalul locotenent. Avionul malaezian a început să piardă din viteză la 51 de kilometri de frontiera de stat a Federației Ruse, arată datele Centrului de control aerian de la Rostov.

Potrivit Ministerului Apărării, avionul Boeing a încercat să se întoarcă la traseul specificat. Din momentul în care a început să cadă avionul până în momentul dispariției de pe ecranele radarelor, au trecut trei minute, a adăugat Kartapolov. El crede că motivul devierii avionului de la rută se va putea desluși numai după descifrarea cutiilor negre de la bord. Ministrul Apărării Federației Ruse va transmite experților europeni și malaezieni materialele referitoare la catastrofa aviatică din Ucraina, adunate de militari. De asemenea, generalul-locotenent Kartapolov a declarat că Ministerul Apărării Federației Ruse deține imagini cosmice care arată amplasarea armelor de apărare anti-aeriană ale armatei ucrainene, ceea ce confirmă că, în ziua catastrofei avionului Boeing, un sistem Buk a fost transferat în teritoriul controlat de milițiile rebelilor. "Noi avem imagini cosmice cu diverse locuri de amplasare a sistemelor de apărare anti-aeriană ale armatei ucrainene din sud-estul țării", a spus el. Kartapolov a precizat că primele trei fotografii sunt datate din 14 iulie. "În prima fotografie, sunt surprinse lansatoarele de rachete Buk, la 8 kilometri nord-vest de Lugansk. În imagine se pot vedea cu ușurință un lansator autopropulsat și două mașini cu lansatoare de rachete", a adăugat el. În imaginea următoare, se pot vedea stațiile radar de lângă Donețk, a adăugat generalul.

În imaginea a treia, se poate observa poziția instalației de apărare anti-aeriană din zona Donețk, a excplicat șeful comandamentului operativ principal al Statului Major General. În fotografie, se poate vedea bine un lansator autopropulsat, cu aproximativ 60 de unități de tragere și cu tehnică specială, a precizat Kartapolov. "Din aceeași zonă, s-au făcut fotografii și pe 17 iulie - ia priviți că lansatorul de rachete lipsește. În fotografia numărul 5, se poate vedea că, în dimineața aceleiași zile, în zona localității Zaroșcinskoe, se poate vedea că, la 50 de kilometri est de Donețk și la 8 kilometri sud de Șahtiorsk, există o baterie Buk", a constatat el. "Se pune întrebarea de ce bateria era în zona din apropierea teritoriului controlat de milițiile rebele, chiar cu puțin timp înaintea tragediei? Fotografiile din această zonă, făcute pe 18 iulie, au arătat că bateria a părăsit poziția ocupată anterior", a comentat Kartapolov. El a subliniat că, exact pe 17 iulie, au crescut în intensitate activitățile stațiilor radar ale Ucrainei de la complexul de rachete sol-aer Buk.

Federația Rusă nu le-a dat milițiilor rachete sol-aer Buk și nici alte arme și tehnică militară, a subliniat reprezentantul Ministerului Apărării din Rusia. Înregistrările video, difuzate de presă, care relatează despre transferul rachetelor Buk în Federația Rusă din Ucraina, sunt o jonglerie. "Este o jonglerie cu imagini evidentă, a spus Kartapolov. Imaginile s-au făcut în orașul Krasnoarmeisk, lucru care reiese din prezența unui banner de pe marginea drumului, pe care este scrisă adresa expoziției auto de pe strada Dnepropetrovskaia, nr. 34". "Iar orașul Krasnoarmeisk se află sub controlul armatei ucrainene încă din data de 11 mai", a subliniat Kartapolov. (itar-tass.com)

17:00 - Experți criminaliști olandezi examinează rămășițele pământești ale victimelor avionului prăbușit în Ucraina

Experți criminaliști olandezi au început examinarea rămășițelor pământești ale victimelor avionului malaezian prăbușit, care sunt depozitate în vagoane frigorifice, într-o gară feroviară din estul Ucrainei. Ei au fost însoțiți în localitatea Torez, la circa 15 km de locul accidentului, de observatori OSCE. Potrivit unui membru al echipei olandeze de criminaliști, garnitura de vagoane va putea pleca din Torez în cursul acestei zile, însă nu se știe către ce destinație. (BBC SERVICIUL MONDIAL)

16:48 - Au fost găsite trupurile a 282 de pasageri decedați în urma prăbușirii Boeingului 777

În regiunea Donețk au fost găsite, luni, trupurile a încă 10 pasageri decedați în urma prăbușirii Boeingului 777, numărul total al trupurilor găsite până acuma fiind de 282, informează Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență. Potrivit informațiilor, până la orele 12:00, 21 iulie 2014, la locul tragediei au fost găsite trupurile a 282 de persoane și 87 de fragmente din alte trupuri. După cum se precizează, 251 de trupuri și 66 de fragmente din trupurile celor decedați în urma catastrofei Boeingului 777 se află în congelatoare și urmează să fie transportate în țările natale ale pasagerilor. (www.interfax.com.ua)

16:12 - La locul prăbușirii Boeingului 777 s-a produs un incendiu

La locul prăbușirii aeronavei malaysiene Boeing 777, în regiunea Donețk, s-a produs, cu foarte puțin timp în urmă, un incendiu, informează corespondentul special de la fața locului al publicației PRAVDA. Potrivit informațiilor, ard lucrurile personale ale pasagerilor decedați. După cum se precizează, incendiul s-a produs din cauza condițiilor meteorologice. Anterior, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că separatiștii ruși nu permit accesul deplin al experților internaționali în zona catastrofei aviatice. (www.pravda.com.ua)

15:01 - Președintele Ucrainei a anunțat că pe o rază de 40 km de la locul accidentului aviatic nu se vor desfășura operațiuni ale armatei

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, le-a declarat jurnaliștilor că a ordonat forțelor guvernamentale ca pe o rază de 40 km de la locul accidentului aviatic să nu deschidă focul sau să desfășoare operațiuni. Premierul țării, Arseni Iațeniuk, a declarat anterior că își dorește ca Olanda să exercite controlul asupra investigațiilor. Oficialul și-a reiterat convingerea că avionul a fost doborât de separatiști proruși: "În acest moment, nu avem nicio îndoială asupra doborârii avionului. Motivul: un atac cu rachetă, cel mai probabil de la un sistem ghidat de radar. Este clar că acest sistem nu putea fi operat de teroriști proruși în stare de ebrietate. Au fost profesioniști, antrenați, iar acest antrenament a avut loc pe teritoriul rusesc. Și ei au primit arme, antrenament și finanțare de la Rusia". (BBC SERVICIUL MONDIAL)

14:52 - Steinmeier cheamă Moscova să arate un interes sporit privind investigarea catastrofei aviatice Boeing 777

Rusia trebuie să arate un interes sporit privind investigarea catastrofei Boeingului 777, care a avut loc în Estul Ucrainei, a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier. "Poate fi ultima șansă a Rusiei să dovedească că este preocupată la modul serios de investigarea cauzelor catastrofei Boeingului 777", a declarat Steinmeier. "Doar cei care au ceva de ascuns nu sunt preocupați și nu se implică în investigarea cauzelor accidentului aviatic", a precizat șeful diplomației de la Berlin. (www.interfax.com.ua)

12:45 - Militarii olandezi cer să preia controlul asupra zonei unde s-a prăbușit aeronava malaeziană

În cooperare cu actuala conducere legitimă a Ucrainei, militarii olandezi doresc să preia controlul asupra zonei unde s-a prăbușit aeronava malaeziană Boeing 777, solicitând totodată să fie trimiși în Estul Ucrainei, unde se desfășoară operațiunile antiteroriste, - informează publicația Joop.nl, care face trimitere la scrisoarea adresată de către militarii olandezi ministrului apărării al Olandei, Jeanine Hennis-Plasschaert.

"Stimată Jeanine Hennis-Plasschaert, au trecut patru zile de la catastrofa aeronavei malaysiene Boeing 777. Zile de suferință, de regret și de mare supărare. Fragmente din trupurile pasagerilor Boeingului 777 se află și astăzi împrăștiate în zona prăbușirii, în zona de Est a Ucrainei, pentru care se luptă militarii ucraineni și separatiștii ruși. De aceea, domnule ministru, permiteți-ne să constatăm că ceea ce se petrece cu rămășițele pasagerilor, inclusiv a celor 200 de cetățeni olandezi, este o lipsă de respect față de memoria lor. Prin urmare, vă rugăm să vă folosiți influența pentru ca premierul olandez, Mark Rutte, să ia decizia de a trimite militari olandezi în Estul Ucrainei, în deplină cooperare cu actuala conducere legitimă a Ucrainei. Este cel mai infim lucru pe care îl putem face pentru cetățenii noștri, care au murit nevinovați în urma unei catastrofe", se spune în textul scrisorii trimise de către militarii olandezi ministrului apărării din Olanda, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Amintim că, în data de 17 iulie 2014, separatiștii susținuți de Rusia au doborât avionul Boeing 777 Malaysia Airlines, care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur. La bordul avionului se aflau 298 de persoane; toate acestea au murit în urma impactului.

(www.korrespondent.net)

12:00 - La Donețk au fost găsite trupurile a 272 de pasageri decedați în urma prăbușirii Boeingului 777

Până în momentul de față, la Donețk au fost găsite trupurile a 272 de pasageri decedați în urma prăbușirii aeronavei malaeziene Boeing 777, a declarat, cu puțin timp în urmă, premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliștii străini de la Kiev. "Au fost găsite trupurile a 272 de pasageri, dintre care 251 sunt ținute în congelatoare speciale în orașul Torez", a precizat Iațeniuk. Amintim că în urma prăbușirii Boeingului 777, în data de 17 iulie, în regiunea Donețk, toți pasagerii, dar și membrii echipajului, în număr total de 298 de persoane, au murit în urma impactului.

(www.interfax.com.ua)

11:50 - Kievul este gata să transporte trupurile pasagerilor Boeingului 777 pentru expertiză în Olanda

Ucraina este gata să asigure transportul trupurilor pasagerilor Boeingului 777, prăbușit la Donețk, în Olanda pentru expertiză, a declarat, luni, la prânz, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk. "În ceea ce privește expertiza medico-legală a celor decedați în urma prăbușirii aeronavei, în Olanda se află una din cele mai bune clinici în acest domeniu. Ucraina va asigura transportul trupurilor celor decedați la Amsterdam", a precizat Iațeniuk.

Totodată, prim-ministrul ucrainean a declarat că Ucraina este gata să predea ștafeta experților internaționali privind coordonarea investigațiilor catastrofei Boeingului 777. Fiind întrebat care este implicarea Rusiei în aceste investigații, Iațeniuk a răspuns că "Rusia nu acordat până acuma asistența necesară".

(www.interfax.com.ua)

10:05 - Condițiile de investigație în zona unde s-a prăbușit avionul MH-17 sunt un adevărat haos, susține premierul Australiei

Condițiile de investigație "sunt un adevărat haos" în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbușit săptămâna trecută un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, având la bord 298 de persoane, a declarat premierul Australiei, Tony Abbott. Domnul Abbott a mai spus că este esențial ca echipe independente de investigație să conducă operațiunile la locul tragediei.

"Având în vedere capacitatea aproximativă a rebelilor pro-ruși din zona unde s-a prăbușit aeroanava și știind că acei oameni dețin controlul asupra zonei, este ca și cum i-ai lăsa pe criminali să dețină controlul asupra scenei crimei. Consider că este extrem de important - extrem de important! - ca o autoritate competentă să fie cea care care coordonează operațiunile de investigare", a declarat premierul Abbott.

(BBC SERVICIUL MONDIAL)


20.07 - 14:00 - Victimele recuperate de la locul prăbușirii zborului MH-17 în estul Ucrainei sunt depozitate în trenuri frigorifice

Potrivit ultimelor informații, echipele de salvare ucrainene prezente în estul Ucrainei, unde joi a fost doborât de o rachetă sol-aer un avion malaezian Boeing 777 cu 298 de pasageri la bord, au recuperat 196 de cadavre. Potrivit observatorilor internaționali care monitorizează operațiunile derulate la locul tragediei, cadavrele sunt depozitate în vagoane frigorifice. Observatorii susțin că li s-a spus că aceste cadavre provin de la victimele zborului MH-17, dar nu pot confirma încă aceste informații. Trenurile frigorifice vor rămâne pe loc până la sosirea specialiștilor internaționali - subliniază corespondenții CNN. (CNN INTERNATIONAL)

13:24 - Președintele Rusiei, supus la presiuni din ce în ce mai mari, pe fondul tragediei petrecute în estul Ucrainei

Ucraina și Statele Unite au afirmat că avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines prăbușit joi în estul Ucrainei a fost doborât de rachete sol-aer de producție rusească. Autoritățile de la Kiev au dat publicității imagini care arată cum trei lansatoare de rachete BUK sunt transportate peste graniță, în Rusia.

Între timp s-au intensificat presiunile asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Publicația britanică "Sunday Times" titrează pe prima pagină: "Este o crimă fabricată la Moscova". Premierul britanic David Cameron a declarat că dovezile adunate indică din ce în ce mai mult faptul că avionul MH-17 a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată din zona rebelă din estul Ucrainei, iar acest lucru "este rezultatul direct al destabilizării induse de Rusia într-un stat suveran și al încălcării integrității teritoriale" - după cum a subliniat ministrul Cameron. (CNN INTERNATIONAL)

13:00 - La operațiunile de recuperare a victimelor zborului MH-17 participă și scafandri, au anunțat oficiali ucraineni

Departamentul local Donețk al Ministerului pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că echipele sale de salvare au recuperat duminică 196 de cadavre ale pasagerilor de pe avionul malaezian MH-17, care a fost doborât de o rachetă sol-aer și s-a prăbușit joi în regiunea separatistă din estul Ucrainei. "La ora 7:00 a.m, pe 20 iulie, în regiunea Șahtarski, unde s-a prăbușit aeronava Boeing 777 a companiei Malaysia Airlines, au fost recuperate 196 de cadavre" - se arată în comunicatul ministerului, care a precizat că la operațiunile de recuperare a victimelor participă și echipe de scafandri, pentru că în zonă se află și un lac de acumulare. (REUTERS)

12:33 - Premierul australian l-a convocat pe ministrul rus al comerțului, aflat în vizită în Australia

Ucraina acuză Rusia pentru doborârea avionului malaezian de pasageri MH-17, care s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, aparent după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer. Rusia neagă orice implicare în tragedia petrecută săptămâna trecută în zona controlată de separatiștii pro-ruși. Declarația Moscovei nu l-a convins, însă, pe premierul Australiei, Tony Abbott, care a anunțat că l-a convocat pe ministrul rus al comerțului, aflat în vizită în Australia, și i-a spus că "Moscova nu poate să se spele așa ușor pe mâini de această situație", informează corespondenții CNN.(CNN INTERNATIONAL)

12:05 - Echipele de salvare din Ucraina au recuperat 193 de victime în urma prăbușirii avionului MH-17

Echipele de intervenție din Ucraina, prezente în estul țării, la locul unde s-a prăbușit avionul malaezian MH-17, au recuperat până acum 193 de cadavre de la locul tragediei. Guvernul de la Kiev subliniază că operațiunile de recuperare a victimelor sunt blocate de separatiștii pro-ruși înarmați care se află în zonă. Ucraina acuză Rusia pentru doborârea avionului MH-17, dar Moscova neagă orice implicare.(CNN INTERNATIONAL)

10:21 - Premierul Marii Britanii solicită un răspus dur din partea UE față de atitudinea Rusiei după tragedia din estul Ucrainei

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat că dovezile înregistrate până acum în urma prăbușirii avionului malaezian de pasageri MH-17 în estul Ucrainei sugerează că avionul a fost doborât de o rachetă lansată din regiunea controlată de rebelii proruși din estul Ucrainei. Domnul Cameron a mai spus că, dacă aceste dovezi se vor confirma, tragedia întâmplată în estul Ucrainei "este un rezultat direct al acțiunilor de destabilizare inițiate de Rusia într-un stat suveran". Premierul britanic a făcut, de asemenea, apel la un răspus dur din partea Europei după ceea ce pare a fi eșecul Rusiei de a coopera în urma doborârii avionului MH-17. În cadrul unei convorbiri telefonice, premierul Cameron și premierul olandez, Mark Rutte, au convenit că Uniunea Europeană ar trebui să reconsidere abordarea ei față de Rusia, ceea ce ar putea însemna aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva Moscovei. (BBC SERVICIUL MONDIAL)

9:28 - SUA condamnă lipsa securizării la locul tragediei aviatice din estul Ucrainei

Statele Unite au condamnat ceea ce au numit "securizare inacceptabilă" la locul unde s-a prăbușit avionul malaezian de pasageri MH-17 în estul Ucrainei. Țările occidentale au făcut apel la separatiștii proruși să permită observatorilor internaționali acces neîngrădit la locul tragediei. Aproximativ 300 de persoane și-au pierdut viața în urma dezastrului, două treimi dintre acestea fiind de origine olandeză. Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat că i-a spus președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că "mai are o singură șansă să demonstreze că dorește să ajute". "Am avut, cu puțin timp în urmă, o convorbire telefonică intensă cu președintele Rusiei. I-am spus că timpul lui a expirat și trebuie să arate lumii întregi că este serios atunci când spune că vrea să ajute. Acum, trebuie să își asume responsabilitatea pentru ceea ce au făcut rebelii proruși și să arate Olandei și lumii întregi că va face ceea ce trebuie și își va folosi influența", a declarat premierul Rutte. (BBC SERVICIUL MONDIAL)

8:02 - Președintele Traian Băsescu a declarat că accidentul aviatic din Ucraina nu poate fi lăsat fără o anchetă internațională

Președintele Traian Băsescu a declarat că accidentul aviatic din Ucraina nu poate fi lăsat fără o anchetă internațională și fără consecințe pentru cei care au comis această tragedie. Șeful statului a mai spus că se va pronunța cu mai multă claritate în curând, în urma unei analize a tututor datelor pe care le deține pe această temă.

7:45 - Premierul olandez îi cere președintelui rus să demonstreze că intenționează să își ofere ajutorul

Țările occidentale au cerut Rusiei să facă presiuni asupra rebelilor pro-ruși, pentru a asigura accesul la locul din estul Ucrainei unde un avion malaysian s-a prăbușit în cursul zilei de joi. Aproximativ 300 de persoane și-au pierdut viața, dintre care două treimi erau olandezi. Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat că i-a spus președintelui Putin că are o ultimă șansă de a demonstra că dorește să ajute. "Tocmai am purtat o conversație telefonică intensă cu președintele rus. I-am spus că timpul în care poate demonstra că intențiile lui de a ajuta sunt serioase urmează să expire. Acum trebuie să își asume responsabilitatea și să arate Olandei și lumii că va face ce este așteptat din partea lui și anume, să își folosească influența", a declarat premierul olandez. Există indicii potrivit cărora dovezi importante de la locul accidentului au fost manevrate necorespunzător.
(BBC SERVICIUL MONDIAL)


19.07 - 15:40 - Un lider al separatiștilor respinge informațiile potrivit cărora s-ar fi intervenit în dovezile de la locul accidentului aviatic

Guvernul ucrainean a acuzat rebelii proruși din estul Ucrainei că încearcă să distrugă dovezi în zona unde s-a prăbușit un avion malaezian, joi. În declarație, guvernul afirmă că "teroriști" au dus 38 de cadavre la o morgă în orașul Donețk. O echipă de monitorizare de la OSCE se află la locul accidentului, pentru a doua zi. Purtătorul de cuvânt al echipei, Michael Bociurkiw, a declarat că echipa a avut acces restricționat. "Este a doua zi aici. Am obținut permisiunea pentru o zonă mai largă. Am văzut părți din câmpul cu resturi ale avionului, pe care nu le mai văzusem înainte. Acum, în timp ce vă vorbesc, ne uităm la o zonă distrusă de sol. Pare că aici s-au prăbușit motorul. Intensitatea focului a fost puternică aici. Cred că victimele și obiectele ce le aparțineau, au fost, practic, distruse", a declarat Michael Bociurkiw. Un lider al separatiștilor a respins informațiile potrivit cărora forțele sale au intervenit în privința probelor de la locul accidentului și a declarat că nu au găsit cutiile negrele ale avionului. (BBC SERVICIUL MONDIAL)

14:12 - Partea ucraineană nu a intrat în posesia cutiilor negre ale avionului malaezian de linie Boeing 777

Partea ucraineană nu a intrat în posesia cutiilor negre ale avionului malaezian de linie Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines, prăbușit în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate și de Apărare din Ucraina Andri Lîsenko. "Partea ucraineană nu a primit niciuna dintre cutiile negre. Este o informație oficială. Nu dispunem de cutii", a mai precizat acesta, în cadrul unui briefing susținut sâmbătă, la Kiev. El a mai spus că obiectele personale și corpurile neînsuflețite nu au fost predate părții ucrainene. Conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE în zona unde s-a produs catastrofa, observatorilor OSCE nu li s-a permis accesul nerestricționat în zonă, iar zona permisă este una extrem de limitată. Observatorilor li s-a permis accesul doar în zona unde se află fragmentele aeronavei și nu li s-a permis accesul către corpurile neînsuflețite.(www.interfax.ru)

11:39 - A fost luată decizia de a crea o zonă de securitate la locul prăbușirii avionului Boeing 777

Autoritățile ucrainene și reprezentanții conducerii rebele din sud-estul Ucrainei au stabilit de comun acord crearea unei zone de securitate, pe o suprafață de 20 de kilometri pătrați, la locul prăbușirii, la Donețk, a avionului Boeing 777, al Companiei Malaysian Airlines - a declarat președintele Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko. Potrivit declarațiilor sale, "A fost creată o zonă de securitate de 20 kilometri pătrați, în zona respectivă, pentru ca Ucraina să poată desfășura misiunea umanitară de ridicare a corpurilor neînsuflețite și de transmitere a lor, familiilor acestora". "Sperăm că teroriștii ne vor permite să ne desfășurăm activitatea", a adăugat Valentin Nalivaicenko. Vineri au avut loc negocieri pe această temă, în format trilateral, la care au luat parte Rusia, Ucraina și OSCE. Înainte de aceste negocieri, a avut loc o videoconferință cu reprezentanții conducerii separatiștilor. Potrivit unor informații, separatiștii și-au asumat responsabilitatea de a asigura observatorilor OSCE accesul neîngrădit la locul producerii tragediei. (www.echo.msk.ru)

11:37 - Guvernul Ucrainei acuză separatiștii pro-ruși din estul țării că încearcă să distrugă dovezile de la locul prăbușirii avionului MH-17

Guvernul Ucrainei a acuzat rebelii pro-ruși din estul țării că încearcă să distrugă dovezile de la locul unde joi s-a prăbușit un avion de pasageri malaezian, aparent după ce a fost lovit de o rachetă. Potrivit guvernului de la Kiev, separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au ridicat 38 de cadavre de la locul tragediei. "Guvernul Ucrainei declară în mod oficială că teroriștii, cu sprijinul Rusiei, încearcă să distrugă dovezile unei crime internaționale. Potrivit informațiilor guvernamentale, teroriștii au ridicat 38 de cadavre de la locul tragediei și le-au dus la morga din Donețk,", se arată într-un comunicat al guvernului dat publicității sâmbătă. Comunicatul mai spune că "specialiști cu un puternic accent rusesc susțin că vor să efectueze propriile autopsii pe aceste cadavre". (REUTERS)

10:37 - Cutiile negre ale avionului malaezian Boeing 777, prăbușit în Ucraina, se află pe teritoriul ucrainean

Surse de la Kiev insistă că de fapt cutiile negre ale avionului malaezian de linie Boeing 777 al Companiei Malaysian Airlines, cu 298 de persoane la bord, prăbușit în sud-estul Ucrainei, se află pe teritoriul ucrainean. Surse din cadrul conducerii de la Kiev mizează pe faptul că acestea vor fi transmise comisiei guvernamentale ucrainene, titrează publicația "Ukrainskaia Pravda". Surse din cadrul conducerii rebelilor din sud-estul Ucrainei declarau recent că vor expedia cutiile negre, pentru expertiză tehnică, la Moscova. În replică, Rusia a răspuns că nu intenționează să preia cutiile negre, pentru efectuarea investigațiilor.(www.echo.msk.ru)

9:57: Trupurile victimelor avionului malaezian prăbușit în estul Ucrainei nu au fost încă ridicate

Au trecut aproape două zile de când avionul malaezian Boeing 777, care efectua o cursă Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât în estul Ucrainei. Zona unde s-a prăbușit aeronava nu a fost securizată cum trebuie iar echipele de intervenție nu au acționat susținut, trupurile victimelor începând să se descompună din cauza căldurii, relatează corespondenții CNN. (CNN INTERNATIONAL)


18:50 - UE și NATO au cerut o investigație imediată și aprofundată asupra cauzelor accidentului aviatic din estul Ucrainei

Uniunea Europeană și NATO au cerut o investigație imediată și aprofundată asupra cauzelor accidentului aviatic din estul Ucrainei. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a precizat că circumstanțele sunt încă neclare, iar instabilitatea din estul Ucrainei, provocată de separatiștii pro-ruși, a creat o situație din ce în ce mai periculoasă. O celulă specială de criză monitorizează evoluția evenimentelor la nivel european, transmite corespondentul nostru la Bruxelles, Sorin Croitorescu. (RRA)

17:30 - MAE al Rusiei a catalogat drept inacceptabile afirmațiile premierului Australiei

Moscova și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu declarațiile publice ale premierului Australiei, Tony Abbott, făcute la 18 iulie, în care aduce acuzații părții ruse în legătură cu prăbușirea avionului malaezian de pasageri pe teritoriul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Lukașevici. "Considerăm inacceptabile afirmațiile domnului Abbott. Stârnește nedumerirea faptul că acestea sunt făcute de liderul unei țări căreia îi place să-și sublinieze devotamentul său față de principiul justiției corecte și echitabile" - a declarat Lukașevici, al cărui comentariu a fost publicat pe site-ul MAE rus. (INTERFAX)

10:45 - Oficiali de la FBI vor oferi consulanță autorităților ucrainene în investigarea prăbușirii avionului malaezian

Liderii mondiali au cerut începerea unei investigații asupra doborârii unui avion malaezian care avea 298 de persoane la bord, deasupra Ucrainei, iar Kiev și Moscova s-au învinuit reciproc pentru tragedia care a provocat creșterea tensiunilor dintre Rusia și Occident. Unul dintre membrii echipelor de salvare a afirmat că cel puțin 100 de cadavre au fost găsite până în prezent și că fragmentele avionului sunt împrăștiate pe o arie de 15 kilometri. Compania aeriană a declarat că la bordul aeronavei se aflau 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

Ucraina a acuzat sepratiștii pro-ruși, susținuți de armata rusă, că au folosit o rachetă cu rază lungă de acțiune SA-11. Președintele Vladimir Putin a învinuit Kievul pentru reînceperea ofensivei împotriva rebelilor, în urmă cu două săptămâni, după eșuarea încercării de încetare a focului. Liderul de la Kremlin a descris incidentul drept o "tragedie", dar nu a numit niciun vinovat pentru prăbușirea avionului Boeing 777. Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt dispuse să contribuie imediat la investigație, iar un reporter CNN a susținut că oficiali de la FBI și NTSB (National Transportation Safety Board) se vor deplasa în Ucraina, pentru a oferi consultanță. Separatiștii pro-ruși din regiune au afirmat în cursul zilei de joi că au descoperit una dintre cutiile negre.

Un cameraman Reuters aflat la fața locului a susținut că echipele de salvare au recuperat a doua cutie în cursul zilei de vineri. Olanda a declarat zi de doliu național, pe



Agenția RADOR - 10.08.2014 12:16