Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

SUA i-ar putea cere Indiei să se implice militar în eforturile coaliției împotriva Statului Islamic

SUA i-ar putea cere Indiei să se implice militar în eforturile coaliției împotriva Statului Islamic

Statele Unite ar putea cere Indiei să se implice inclusiv militar în eforturile coaliției internaționale care luptă cu gruparea jihadistă Statul Islamic. Discuțiile care vor avea loc săptămâna viitoare la Casa Albă vizează și problemele climatice, în condițiile în care cele două țări ocupă pozițiile a doua și a treia în clasamentul marilor poluatori.

După ce, mult timp, Statele Unite nu i-au acordat viză de intrare lui Narendra Modi în urma revoltelor din 2002, când au fost uciși 1.000 de oameni, în majoritate musulmani, în Gujarat, un stat indian pe care Modi l-a condus începând din 2001, acum Narendra Modi va fi primit luni seară și marți de către președintele Obama ca un înalt lider al unei țări de care administrația americană are nevoie în lupta antiteroristă și în eforturile de combatere a schimbării climatice.

Modi a fost unul dintre marii absenți de la summitul asupra schimbării climatice, care a avut loc marți la Națiunile Unite. Prim-ministrul indian dă semnale mixte în ce privește potențiala contribuție a țării sale la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Mulți așteaptă, deci, de la Modi să vină cu o agendă mai clară în întâlnirea cu președintele Obama.

În discursul său de la Națiunile Unite, astăzi, prim-ministrul indian a vorbit pe larg despre amenințarea globală a terorismului, prefațând probabil una dintre temele majore ale summitului americano-indian.

"Nicio țară mare sau mică din Nord sau Sud, din Est sau Vest nu este în afara acestei amenințări". Vizita este percepută ca o victorie personală a domnului Modi, care, înainte de a pleca spre Statele Unite, a fost citat într-un tribunal de district din New York, într-un proces intentat de Centrul american pentru Justiție, ca și de doi dintre supraviețuitorii revoltelor din 2002. Narendra Modi are 21 de zile pentru a răspunde în fața Curții din New York.Radio România Actualități - 28.09.2014 12:44