Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Bulgaria nu a purtat negocieri privind aderarea la coaliția internațională împotriva Statului Islamic

Bulgaria nu a purtat negocieri privind aderarea la coaliția internațională împotriva Statului Islamic

"Bulgaria nu a purtat negocieri privind aderarea la coaliția internațională împotriva Statului Islamic" - a declarat ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Velizar Șalamanov.

"Țara noastră nici nu a fost invitată la astfel de discuții, nici nu le-a inițiat. Niciun membru al guvernului interimar nu ar lua o decizie care să nu fie în conformitate cu Constituția Bulgariei" - a adăugat ministrul Șalamanov. Oficialul bulgar a precizat că, dacă va fi ridicată problema privind aderarea țării sale la coaliția antiteroristă, vor exista obligatoriu consultări. Potrivit ministrului bulgar al apărării, singura modalitate de garantare a securității cetățenilor bulgari este cooperarea strânsă cu aliații din NATO și UE.

"În combaterea terorismului, cel mai important instrument este colaborarea dintre statele care au valori comune, legate de viață și libertate" - a precizat Șalamanov. Acesta a explicat că împotriva Statului Islamic a fost inițiată o operațiune aeriană la care forțele aeriene ale Bulgariei nu pot participa, deoarece nu dispun de capacitățile necesare. "Bulgaria ar putea participa cu ajutoare umanitare. Studiem posibilitatea de a pregăti un astfel de ajutor - guvernul împreună cu Crucea Roșie Bulgară - însă, având în vedere catastrofele naturale din ultima perioadă din țara noastră, este dificil. Mai ușor ar fi ca în colaborare cu statele din UE și NATO să furnizăm o cantitate minimă de muniție și arme ușoare guvernului irakian" - a mai spus ministrul Șalamanov.FOCUS - 25.09.2014 14:19