Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

SUA au anunțat că bombardiere strategice rusești s-au apropiat de Alaska

SUA au anunțat că bombardiere strategice rusești s-au apropiat de Alaska

Autoritățile Statelor Unite au anunțat că bombardiere strategice rusești, aparținând Forțelor Aeriene Ruse, au survolat zona din apropierea regiunii americane Alaska. Comandamentul pentru Apărare Aerospațială al SUA a precizat că aeronavele nu au pătruns în spațiul aerian american. Bombardiere rusești TU-95 au survolat în cursul săptămânii trecute de mai multe ori zona din apropierea regiunii americane Alaska, fiind interceptate de sistemul de apărare antirachetă al SUA, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al Comandamentului Nord-American pentru Apărare Aerospațială (NORAD), căpitanul Jeff Davis. Oficialul american a precizat că bombardierele rusești nu au pătruns în spațiul aerian american.

"Un grup de aeronave rusești au zburat în formație în direcția sud, apoi au revenit în direcția vest către Rusia", a afirmat Davis pentru publicația electronică online "Washington Free Beacon". Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Comandamentului Nord-American pentru Apărare Aerospațială (NORAD), căpitanul Jeff Davis, în întâmpinarea bombardierelor rusești care au efectuat miercuri și joi incursiuni în spațiul aerian la vest și la nord de Alaska, au fost trimise avioane americane de tip F-22, care au interceptat bombardierele de tip Tupolev 95 - Bear H în terminologia NATO. Vineri, aceste bombardiere au fost interceptate în zona de vest a Canadei, de către bombardiere strategice canadiene de tip CF-18.

Potrivit declarațiilor oficialului NORAD căpitanul Jeff Davis, bombardierele strategice rusești s-au apropiat la aproximativ 100 km de coastele Alaskăi și la 73 km de coastele Canadei. Potrivit NORAD, din formația bombardierelor strategice rusești TU-95 mai făceau parte două bombardiere MIG-31 și două avionane cisternă de tip IL-78. Având în vedere reacția reprezentanților NORAD, prezența avioanelor rusești în zonele apropiate de granițele SUA și Canadei nu a stârnit o mare îngrijorare în rândul autorităților acestor state. Bombardiere strategice rusești efectuează zboruri de antrenament în mod frecvent, survolând zona Oceanului Pacific și a Oceanului Arctic, inclusiv zona Strâmtorii Bering. Prezența bombardierelor strategice americane în spațiul aerian în astfel de cazuri reprezintă o procedură standard. Căpitanul Jeff Davis a precizat că bombardierele strategice rusești nu au violat spațiul aerian al SUA.Agenția ITAR-TASS - 20.09.2014 13:45