Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Franța, invitată să recunoască statul palestinian

Franța, invitată să recunoască statul palestinian
Foto: AFP (arhivă)

Mahmoud Abbas, care va face vineri o scurtă vizită la Paris înainte de a ajunge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, urmează să-i solicite oficial lui François Hollande să recunoască statul palestinian.

Președintele Mahmoud Abbas, care urmează să fie primit vineri, la Paris, de François Hollande, intenționează să ceară Franței, cu această ocazie, să recunoască oficial Statul Palestina. Autoritățile de la Ramallah au vorbit de curând despre așteptarea lor, în prezența interlocutorilor francezi. Această inițiativă diplomatică intervine în momentul în care la New York va începe a 69-a Adunare Generală a ONU. Șeful Autorității Palestiniene a anunțat că intenționează să se folosească de această tribună pentru a obține relansarea negocierilor de pace cu Israelul.

Dacă decizia recunoașterii formale a proto-statului Palestina este o prerogativă a președintelui Republicii, ministrul de externe și-a exprimat, la sfârșitul lunii august, sprijinul pentru un astfel de demers. Cu ocazia Conferinței ambasadorilor, el a amintit atașamentul Franței pentru încercările de instaurare a unei păci durabile și pentru aplicarea soluției celor două state, precizând: "Aceasta înseamnă că, la un moment dat, va trebui să fie recunoscut Statul palestinian".

La 29 noiembrie 2012, Parisul a sprijinit primirea Palestinei în rândul statelor nemembre ale Adunării Generale a ONU, care a fost adoptată cu 138 de voturi pentru, 9 împotrivă și 41 de abțineri. Diplomația franceză estimează că a determinat și alte țări să i se alăture. Dar nici una din marile țări europene nu s-a angajat până acum pe calea recunoașterii bilaterale, care ar marca o nouă etapă în strategia de afirmare internațională urmărită de președintele Mahmoud Abbas. "Dacă Parisul se decide să avanseze în acest demers, este posibil să aibă loc rapid consultări cu principalii noștri parteneri europeni", remarcă un diplomat francez.

Un obstacol serios

O astfel de decizie, cu implicații în esență simbolice, ar avea drept efect concret principal antrenarea acreditării unui ambasador pe lângă Autoritatea Palestiniană. Dacă va fi adoptată, ne putem aștepta să inițieze o dezbatere, atât pe scena internațională cât și în plan intern. Autoritățile israeliene, până în prezent susținute de SUA, sunt cunoscute prin ostilitatea lor față de procesul de recunoaștere internațională lansat de autoritățile de la Ramallah. Și ne putem imagina că partizanii statului evreu vor încerca să-și facă auzită vocea în Franța, pentru a împiedica repunerea în cauză a actualului statu quo diplomatic.

Dacă Palestina este susținută de multă vreme de țările foste membre ale Pactului de la Varșovia, precum și de țările din lumea arabo-musulmană și de unele state din America latină, autoritățile israeliene subliniază că primirea sa în Adunarea Generală a ONU nu a antrenat deocamdată decât o recunoaștere formală restrânsă din partea Occidentului. "Strategia unilaterală a palestinienilor este sterilă, iar noi am dat instrucțiuni misiunilor noastre din Europa - în principal din Franța, care este o țară foarte importantă - să facă cunoscută opoziția noastră față de orice demers care ar risca să fie contraproductiv, arată Emmanuel Nahshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian. Nu vom progresa pe calea reglementării conflictului decât prin intermediul negocierilor dintre Israel și Autoritatea Palestiniană. Or, participarea Hamas la guvernul de uniune națională constituie astăzi un obstacol serios..."

Corespondență de Cyrille Louis
Traducerea: Adriana Buzoianu



LE FIGARO - 17.09.2014 15:32