Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

John Kerry a acuzat Iranul că este un sponsor al terorismului

 John Kerry a acuzat Iranul că este un sponsor al terorismului

Participarea Iranului la convorbirile privind lupta împotriva grupării Statul Islamic nu ar fi potrivită - a declarat, ieri, la Istanbul, secretarul de stat american John Kerry. El se află într-un turneu diplomatic pentru a convinge statele din regiune să se implice în coaliția anti-jihadistă a Washingtonului. Totuși, chiar dacă americanii exclud o colaborare cu Iranul, acesta sprijină, deja, în teren, forțele irakiene în războiul pe care acestea îl poartă cu gruparea teroristă. Pe de altă parte, aviația de război americană a ajutat Bagdadul, recent, să câștige o serie de confruntări cu Statul Islamic.

John Kerry a acuzat Iranul că este un sponsor al terorismului și a criticat sprijinul pe care acesta îl oferă, în Siria, lui Bashar al-Assad. Teheranul livrează muniție și echipamente militare regimului de la Damasc, și-a trimis aliații din Hezbollah să lupte alături de forțele acestuia, și pare să se fi implicat și direct în conflict, având în vedere că mai mulți membri ai forțelor de elită iraniene, Al Quds, au murit în Siria.

Washingtonul, pe de altă parte, sprijină rebelii moderați, care exclud orice compromis cu Bashar al-Assad însă, la fel ca și acesta, sunt în conflict cu Statul Islamic. În Irak, pe de altă parte, și americanii și iranienii sprijină guvernul de la Bagdad și au jucat un rol important în depășirea blocajului generat de refuzul fostului premier, Nuri al-Maaliki, de a pleca de la putere. Teheranul a antrenat milițiile șiite care în trecut s-au luptat cu forțele americane din Irak, dar care astăzi sunt, alături de unitățile kurde peshmerga, printre puținele forțe capabile să facă față Statului Islamic.

Milițiile șiite și peshmerga, sprijinite din aer de americani și - potrivit presei internaționale - consiliate și de iranieni, au obținut, la sfârșitul lunii trecute, victoria de la Amerli, localitate unde ulterior a fost fotografiat și comandantul forței Quds, Qassem Suleimani, care este considerat a fi cel mai redutabil șef al unui serviciu special din Orientul Mijlociu. Iranul este de zeci de ani principalul adversar al Statelor Unite în regiune, relațiile diplomatice dintre cele două țări fiind întrerupte din 1980.Radio România Actualități - 13.09.2014 10:19