Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Moscova este profund îngrijorată de activitatea NATO în Marea Neagră și în Marea Baltică

Moscova este profund îngrijorată de activitatea NATO în Marea Neagră și în Marea Baltică

Moscova este profund îngrijorată de activitatea NATO în Marea Neagră și Marea Baltică - declară reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko. El susține că ar putea fi convocată o reuniune în cadrul Consiliului NATO-Rusia, dar că nu există teme de discuție.

Rusia va trebui să examineze modalitățile de respingere și neutralizarea potențialelor amenințări generate de prezența permanentă în Marea Neagră a navelor militare din statele riverane, în primul rând, a navelor americane, prezență ce constituie o schimbare serioasă în echilibrul strategic și regional - a declarat astăzi ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Grușko, la un video-duplex Moscova-Bruxelles, organizat de Agenția Ria Novosti. Această prezență, bazată pe principiul rotației, va avea un caracter permanent, situație care se înregistrează și în Marea Baltică, Rusia fiind serios îngrijorată de amplificarea activităților militare ale NATO în aceste mări - a subliniat diplomatul rus.

Statutul internațional al Mării Negre restricționează durata și tonajul navelor militare ale statelor neriverane, dar nu interzice prezența acestora permanentă pe bază de rotație. Potrivit lui Aleksandr Grușko, atenția Alianței față de criza ucraineană are la bază interese geopolitice, nefiind dictate de interesele stabilizării situației din această țară. Moscova consideră lipsită de sens reluarea reuniunilor Consiliului NATO-Rusia, neexistând subiecte de discuție, însă dacă Alianța va dori să discute anumite subiecte, Moscova este gata să analizeze ce anume ar putea oferi o asemenea discuție.Agenția RADOR - 12.09.2014 19:00