Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Moscova către Obama: `Raidurile sunt o agresiune fără aprobarea Damascului`

Moscova către Obama: `Raidurile sunt o agresiune fără aprobarea Damascului`
Aleksandr Lukasevici

Ipoteza ca Statele Unite să-și extindă operațiunile aeriene împotriva Statului Islamic și a Siriei, nu place deloc Rusiei. "Atacurile aeriene ale SUA împotriva extremiștilor de la ISIS fără consensul Damascului și în absența deciziilor Consiliului de Securitate ONU, ar reprezenta o agresiune, o violare grosolană a dreptului internațional" a declarat Aleksandr Lukasevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.

De cealaltă parte, guvernul sirian a criticat strategia prezentată de președintele american în ultimul său discurs din fața națiunii și a definit guvernul de la Washington ca fiind "lipsit de seriozitate" în ceea ce privește lupta împotriva terorismului.

Într-un comunicat difuzat de agenția oficială de știri siriană "Sana", regimul lui Bashar al-Assad a definit "contradictorii" politicile lui Obama, atâta timp cât în momentul în care autorizează bombardamentele împotriva ISIS este gata să înarmeze opoziția siriană pe care guvernul de la Damasc a considerat-o mereu ca fiind "teroristă".

Aceasta este prima reacție a autorităților siriene vis-a-vis de discursul pronunțat în timpul nopții de Obama, care s-a implicat într-o ofensivă implacabilă pentru a distruge ISIS "indiferent de locul în care se află" dar și de a instrui opoziția siriană ca pe un aliat cheie al campaniei. În comunicatul difuzat regimul de la Damasc relevă că "opoziția moderată" așa cum o descrie Obama nu este compusă din criminali "precum teroriștii din ISIS"; subliniază că politicile americane care au alimentat terorismul din regiune și cel din Siria sunt obstacolul principal în găsirea unei soluții clare a crizei regionale; și se plânge de faptul că guvernul american promite să lupte împotriva terorismului, dar că în același timp ordonă serviciilor secrete să le trimită bani și arme "teroriștilor internationali care se infiltrează din Turcia, din Iordania și din Liban pentru a lupta și a semăna haosul în Siria".

Între timp, o groapă comună cu 400 de cadavre ucise "foarte probabil" de jihadiștii din Statul Islamic a fost descoperită în orașul Ahmidat, la 34 de kilometri vest de Mosul, în nordul Irakului. Știrea a fost dată de site-ul de informație "Iraqi News", citând o sursă din Irak. Corpurile găsite "nu au fost încă identificate", însă e foarte probabil să fie vorba despre prizonieri uciși de "plutoanele de execuție" ale ISIS în iunie în închisoarea Badush, lângă granița cu Turcia. Potrivit anunțului făcut de ONU, la data de 25 august, militanții grupării ISIS au ucis circa 670 de prozonieri din închisoarea din Badush, de lângă Mosul.

Traducerea: Cătălina PăunelIL CORRIERE DELLA SERA - 11.09.2014 17:10