Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Planul secret al lui al-Sisi este crearea `statului palestinian în Sinai`

Planul secret al lui al-Sisi este crearea `statului palestinian în Sinai`
Mahmoud Abbas

"Egiptul ne-a propus o parte din Sinai pentru a crea statul Palestina, dar am refuzat deoarece nu mi se pare logic să rezolve ei problema pe care o avem cu Israelul", a afirmat președintele palestinian Abu Mazen (Mahmoud Abbas) în timpul unei întrevederi pe care a avut-o duminică seara, la Ramallah, cu câțiva consilieri al organizației Fatah, când a revelat conținutul surprinzător al unei conversații pe care a avut-o cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

În urma unei recente întâlniri desfășurate la Cairo, se pare că Al-Sisi ar fi creionat o "inițiativă de pace în deșertul Sinai pentru Palestina'', avansând posibilitatea de a 'alătura' Fâșiei Gaza circa 1600 de kilometri pătrați de teren adiacent, care astăzi face parte teritoriul egiptean, "pentru a pune capăt problemei refugiaților", după cum a confirmat agenției palestiniene Ma’an chiar președintele Abu Mazen. Terenul în cauză este o parte din Sinai de cinci ori mai mare decât actuala Fâșie Gaza, pe care Egiptul se pare că s-ar fi declarat pregătit să o "cedeze". De asemenea, planul egiptean mai prevede ca orașele palestiniene din Cisiordania, momentan administrate de Autoritatea lui Abu Mazen, "să rămână sub control palestinian" și ca noul stat palestinian să fie "demilitarizat".

Numai că, luni dimineață, în momentul când conținutul "planului egiptean" a fost dezvăluit de postul radiofonic al armatei israeliene, reacția autorităților de la Cairo a fost imediată, negativă și indignată. Surse din Ministerul de Externe au vorbit despre "falsuri neîntemeiate", reamintind că o astfel de ipoteză a fost sugerată în realitate de președintele Mohammed Morsi, care este sprijinit de Frăția Musulmană, care este legată de gruparea Hamas.

Câteva ore mai târziu, președintele Abu Mazen a dat înapoi și, împreună cu secretarul Al-Tayyb Abd al-Rahim, a explicat că, în realitate, "Giora Eiland, fostul șef al Consiliului israelian pentru securitatea națională, a fost cel care a sugerat crearea Statului Palestinei în Fâșia Gaza și în alte părți din Peninsula Sinai". Yaakov Peri, fostul șef de al serviciilor de contrainformații și ministrul științei pentru partidul laic 'Yesh Atid', subliniază că "anumite aspecte merită să fie aprofundate", deoarece "pot ajuta la lupta împotriva terorismului din Sinai", în timp ce Ayelet Shaked, de la partidul național religios 'Bayt Yehudì', este de părere că premierul Benjamin Netanyahu "trebuie să se întâlnească cu Al-Sisi pentru a discuta aceste idei".

Articol de Maurizio Molinari, corespondent al ziarului "La Stampa" la Ierusalim
Traducerea: Cătălina PăunelLA STAMPA - 10.09.2014 16:28