Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Premierul Chinei și alți 16 premieri din Europa Centrală și de Est se vor reuni în decembrie la Belgrad

Premierul Chinei și alți 16 premieri din Europa Centrală și de Est se vor reuni în decembrie la Belgrad

Premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că Belgradul va fi în luna decembrie gazda unei reuniuni la care vor participa premierul Chinei și alți 16 lideri din statele Europei Centrale și de Est, un summit organizat în comun de Serbia și China.

"După 30 de ani, va fi prima vizită a unui premier al Chinei în Serbia. De 40 de ani nu am mai fost gazda un reuniuni de asemenea amploare. Organizarea ei demonstrează că devenim un factor relevant, că ducem o politică independentă și principială și că am reușit să obținem sprijinul Chinei și al altor state" - a declarat Vucic la Beijing. Comentând discuțiile cu partenerii chinezi privind construirea căii ferate Budapesta - Belgrad, Vucic a apreciat că este vorba de un proiect de importanță strategică pentru Serbia.

"Construirea acestei căi ferate va permite o dezvoltare continuă a infrastructurii din Serbia. Există un proiect pe termen lung de interconectare a acestei căi ferate cu portul Pireu din Grecia, dar care necesită o planificare suplimentară" - a declarat Vucic, adăugând că în realizarea proiectului problema constă în modul de finanțare. "Premierul Li Keqiang a demonstrat înțelegere pentru problema noastră privind nivelul datoriei publice și cred că vom găsi un mod de finanțare pentru cei 180 de km de pe teritoriul sârbesc, pentru că nu există nicio problemă cu finanțarea părții maghiare" - a precizat Vucic, care s-a întâlnit cu premierul Chinei în orașul Tianjin, unde are loc Forumul Economic Mondial, organizat de China.

(www.beta.rs)BETA - 10.09.2014 12:58