Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Organizația de Cooperare de la Shanghai este posibil să se lărgească prin primirea de noi membri (Serghei Lavrov)

Organizația de Cooperare de la Shanghai este posibil să se lărgească prin primirea de noi membri  (Serghei Lavrov)

În cursul perioadei în care va deține președinția Organizației de Cooperare de la Shanghai(OCS) Rusia intenționează să înceapă primirea de noi state membre - a arătat ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. "La summitul de la Dușanbe vor fi adoptate hotărârile care vor finaliza crearea condițiilor financiare, administrative și juridice pentru primirea în OCS de noi membri. Acest lucru va oferi posibilitatea ca în perioada în care Rusia va deține președinția acestei organizații să se înceapă procesul de lărgire a organizației" - scria șeful diplomației ruse în articolul său publicat în numărul de astăzi al publicației ruse "Rossiyskaja gazeta", în ajunul summitului OCS, programat pentru 11-12 septembrie, la Dușanbe.

"În paralel, ne vom aduce contribuția la aprofundarea colaborării cu statele care au statut de observator și cu partenerii de dialog" - a subliniat șeful diplomației ruse. În perioada în care va deține președinția OCS Rusia intenționează "să acționeze pentru punerea în practică a acțiunilor coordonate în domeniul economic, financiar, al securității energetice și alimentare". O atenție deosebită, a arătat ministrul de externe al Rusiei în materialul amintit, va fi acordată poblemei activizării conlucrării în domeniul economic.

"Sunt preconizate măsuri pentru implementarea pe scară largă a decontărilor reciproce în monede naționale" - scria ministrul rus. În cadrul OCS există perspective pentru lansarea unor proiecte multilaterale în domeniul transporturilor, energeticii, științei și tehnicii. "Va fi stabilit modelul optim al mecanismului de asistență financiară a proiectelor" - mai scria Serghei Lavrov în articolul amintit, publicat astăzi, în "Rossiyskaja gazeta".

(www.interfax.ru)INTERFAX - 10.09.2014 10:23