Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Iranul își consolidează colaborarea cu Rusia pentru a contracara sancțiunile occidentale

Iranul își consolidează colaborarea cu Rusia pentru a contracara sancțiunile occidentale

Iranul vrea să își consolideze colaborarea cu Rusia și cu China pentru a contracara sancțiunile occidentale - transmite agenția de presă iraniană FARS, citându-l pe Mansour Moazzemi, adjunct al ministrului petrolului al acestei țări. "Am început să colaborăm serios cu China și cu Rusia în sectorul energetic" - a afirmat Moazzemi, care a subliniat faptul că ministrul petrolului a fost cel care a fost numit șef al Comisiei interguvernamentale ruso-iraniene pentru colaborare economico-comercială. "Colaborarea cu Moscova și Beijingul are ca obiectiv contracararea sancțiunilor occidentale introduse împotriva Iranului" - a adăugat Moazzemi.

Potrivit unui alt adjunct al ministrului iranian al petrolului, Ali Majedi, astăzi este preconizată semnarea, acordul privind consolidarea colaborării economice dintre Rusia și Iran. Documentul va fi semnat, de partea rusă, de ministrul energiei, Aleksandr Novak, iar de cea iraniană, de ministrul petrolului, Namdar Bijan Zangeneh. După cum s-a comunicat deja, Rusia și Iranul au semnat Memorandumul de înțelegere reciprocă la nivel de guvern pentru o perioadă de cinci ani.

În cadrul următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale permanente ruso-iraniană pentru colaborare economico-comercială, care se va desfășura la Teheran, în perioada 9-10 septembrie, vor fi analizate acțiunile concrete în vederea dezvoltării comerțului bilateral. În cercurile de afaceri din cele două țări această colaborare este numită convențional "petrol contra mărfuri". Rusia va cumpăra petrol iranian, din fondurile obținute Iranul urmând să cumpere de la Rusia ce are nevoie.

(www.interfax.ru)INTERFAX - 9.09.2014 13:25