Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Lavrov și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu OSCE pentru a asigura detensionarea conflictului ucrainean

Lavrov și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu OSCE pentru a asigura detensionarea conflictului ucrainean

Moscova este dispusă să facă pași practici în vederea detensionării conflictului din Ucraina, în cadrul planului de reglementare a situației, propus ieri de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - a declarat ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov. "Sperăm ca apelurile să fie auzite, mai ales de Kiev, Donețk și Lugansk. Suntem gata ca împreună cu OSCE să asigurăm pașii practici în vederea detensionării situației" - a afirmat Lavrov în deschiderea întâlniii cu președintele Adunării Parlamentare a OSCE, Ilkka Kanerva. După cum a declarat ministrul rus, este necesară monitorizarea situației pe linia OSCE.

Vladimir Putin, a declarat Lavrov, face personal imense eforturi pentru a găsi o soluție pentru ieșirea din situația creată. "În Ucraina este război civil, populația pașnică este nimicită. Sud-Estul este punctul cel mai fierbinte, însă nu vom uita celelalte zone ale țării unde sunt, de asemenea, probleme - cu ungurii, cu românii, de exemplu. Despre acest lucru se vorbește, dar nu cu voce tare" - a spus Lavrov. Au fost lansate suficiente inițiative de pace, a declarat ministrul rus de externe, dar Ucraina, SUA și UE, după părerea Moscovei, nu sunt interesate să respecte unele înțelegeri. "În condițiile în care și OSCE, și ONU au refuzat să salute Declarația de la Geneva, bineînțeles că tot acest comportament naște multe întrebări în legătură cu sinceritatea a ceea ce face Bruxellesul și Washingtonul" - a spus Lavrov.

Ilkka Kanerva a arătat, la rândul său, că a venit nu pentru a face un apel sau a avea o atitudine arogantă. "Trebuie luată o decizie politică. Considerăm necesară stoparea fluxului de militari și armament care trec frontiera. Situația umanitară din Ucraina trebuie reglementată" - a declarat președintele Adunării Parlamentare a OSCE. "Suntem gata să sprijinim suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei. În numele Adunării Parlamentare a OSCE, fac apel la toate țările să facă la fel" - a declarat Kanerva. Aflat ieri la Ulan-Bator (Mongolia), președintele Putin a dat publicității un plan de soluționare a crizei ucrainene, alcătuit din șapte puncte.

(www.interfax.ru)INTERFAX - 4.09.2014 13:30