Mapamond - Politic
RSS Mapamond - Politic

Australia intenționează să blocheze participarea Rusiei la summitul G-20

Australia intenționează să blocheze participarea Rusiei la summitul G-20

Australia intenționează să folosească summitul NATO din Țara Galilor, programat pentru 4-5 septembrie, pentru a obține acordul țărilor membre ale G-20 de a bloca participarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, la apropiata reuniunea G-20 din noiembrie, de la Brisbane - scrie "The Australian Financial Review".

Australia este amfitrionul apropiatei reuniuni a G-20, însă nu poate lua singură, fără un consens, decizia de a nu invita vreunul din lideri să ia parte la reuniune. Ministrul de externe al Australiei, Julie Bishop, a afirmat, în interviul acordat publicației amintite, că principalele teme ale summitului de la Cardiff vor fi Irakul, Siria și criza din Ucraina. Potrivit afirmaților șefului diplomației australiene, va fi analizată, între altele, problema neparticipării liderului rus la summitul de la Brisbane.

Ministrul australian preconizează să discute acest subiect cu secretarul de stat american John Kerry și cu ministrul american al apărării, Chuck Hagel, care au luat parte recent la reuniunile la nivel ministerial și s-au manifestat favorabil în legătură cu ideea ca liderul rus să nu fie invitat, dacă Moscova nu-și va schimba poziția în ceea ce privește criza ucraineană - scrie "The Australian Financial Review".

Luni, Guvernul Australiei a extins sancțiunile luate împotriva Rusiei în domeniul apărării, al finanțelor și al industriei de petrol și gaze. Aceste măsuri interzic exportul în Rusia de armament, echipamente pentru industria petrolului și gazelor, limitarea accesului băncilor de stat ale Federației Ruse la piața de capital australiană, interdicția investițiilor și a comerțului cu Crimeea.

(www.interfax.ru)INTERFAX - 2.09.2014 10:18