România - Mass media
RSS România - Mass media

PORTRET: Eugen Preda, 'părintele radioului modern' - 85 de ani de la naștere

PORTRET: Eugen Preda, 'părintele radioului modern' - 85 de ani de la naștere

Eugen Preda s-a născut la 29 septembrie 1929, la Bacău.

După terminarea liceului, în 1948, a intrat la Școala de ofițeri electrotehnici, la care a renunțat din cauza unei suferințe.

A absolvit Facultatea de de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice București, în anul 1959. A devenit, apoi, doctor în istorie.

A lucrat la Radiodifuziunea Română din 17 martie 1950, mai întâi la redacția de actualități politice, unde a devenit redactor șef adjunct, între 1953 și 1957, moment în care a fost destituit din funcție. Apoi a lucrat la redacția emisiunilor pentru străinătate, unde a devenit șef de secție, în perioada 1958-1965.

În luna martie 1965 revine ca redactor-șef adjunct la redacția emisiunilor politice interne din radio. Din 23 februarie 1969 este redactor-șef al redacției de actualități din Televiziunea Română.

În anul 1973, este din nou destituit și se întoarce la radio în calitate de comentator de politică externă, iar în decembrie 1989, pe data de 26 este numit „împuternicit provizoriu pentru Radiodifuziune“ de către conducerea Frontului Salvării Naționale, funcție pe care o acceptă două zile mai târziu cu condiția păstrării nivelului salarial de până atunci.

În perioada iunie 1990 – septembrie 1994 a deținut funcția de Director General al Radiodifuziunii Române, funcție în care s-a remarcat prin eforturile de a imprima echidistanță instituției, în contextul politic agitat din acea perioadă, dar și prin viziunea sa democratică.

La 29 septembrie 1994, ziua sa aniversară, s-a retras din activitate pe neașteptate, prin demisie, adresând o scrisoare colegilor săi și ascultătorilor postului Radio România, în care a declarat: "Am dreptul, cred, să vă rog ca nici în viitor să nu acceptați niciodată și sub nici un pretext vreo intervenție sau vreo imixtiune în afara legii care să lezeze activitatea Societății Române de Radiodifuziune ca serviciu public, consacrat printr-o lege organică. Toate puterile de stat, față de care am manifestat respectul și considerația cuvenite, trebuie privite doar ca o componentă a națiunii, alese în cadrul societății civile românești, o societate democratică și un stat de drept".

A fost vicepreședinte al Fundației Universității Mării Negre, membru al Consiliului Consultativ al MAE, de la crearea acestuia în anul 1991, membru al Consiliului Director al Centrului de Studii Euro-Atlantic, de la constituirea acestuia, la 22 februarie 1992 și membru al Institutului Internațional al Presei din Viena, din anul 1994.

A scris numeroase volume de istorie a politicii și a economiei contemporane, precum și cărți de evaluare a contextelor militare postbelice, din care menționăm "S-au întâlnit două continente" - Conferința de la Bandung, 1955; „Se prăbușește sistemul colonial", în anul 1957; „Transmitem de la ONU" - în 1962; "Dialog cu trei continente" (relațiile României cu țările în curs de dezvoltare) – 1965 sau „Miza petrolului în vâltoarea războiului", apărută în anul 1983.

A primit numeroase premii, între care Premiul Special UNCER pentru autenticitate în emisiunea "Întâlniri Întâmplătoare" sau Premiul Marconi conferit de ARCA și UNCER „pentru contribuția la afirmarea Radiodifuziunii Române ca factor de echilibru și obiectivitate în perioada 1990-1993”.

S-a stins la 27 iulie 2000. A rămas în memoria colegilor drept „părintele radioului modern”.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 29.09.2014 12:10