România - Mass media
RSS România - Mass media

Premierul Victor Ponta: `Este nevoie de mass media ca și de justiție`(audio)

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Alocuțiunea premierului Victor Ponta la Conferința privind libertatea presei + declarații de presă

Premierul Victor Ponta a participat, marți dimineață, la Conferința privind libertatea presei, organizată de South East Europe Media Organisation (SEEMO, Organizația pentru Media din Sud-Estul Europei), la Palatul Parlamentului.

Șeful Executivului a vorbit despre libertatea presei în România si a precizat că nu-și poate imagina o țară fără mass media.

„Nu văd România fără mass media! În viitor, schimbarea în bine, de care e nevoie, va fi din cadrul lumii jurnaliștilor, și nu de la oamenii politici”, a spus Victor Ponta.

Premierul a tinut sa precizeze că va accepta mereu criticile care îi sunt aduse din partea jurnalistilor.

„Vă asigur că voi încasa cu stoicism tot ceea ce intră în fișa postului de om politic”, a subliniat Victor Ponta.

Primul ministru a mai tinut sa mentioneze ca „este evident pentru orice societate democratica ca este nevoie de mass media ca si de justitie".

„Inevitabil, în momentele politice există o polarizare a scenei politice si a mass media, e un lucru care se intampla si in alte tari democratice si nu cred ca e un lucru rau; ceea ce e rau este ca, la un moment dat, bataliile dintre jurnalisti trec dincolo de statutul obișnuit. Lucrul acesta denatureaza un rol de prezentare a realitatii. Exista probleme specifice ale relatiei dintre politica si mass media, probleme pe care eu cred ca societatea romaneasca le poate rezolva. Prima a fost recent pusa pe tapet, cat de independenti sunt anumiti jurnalisti”, a mai spus seful Guvernului, referindu-se la cazul Robert Turcescu.

Premierul României, despre incercarea de santaj a unui trust de media

Primul ministru Victor Ponta a tinut sa aduca in discutie si faptul ca s-a incercat santajarea sa de catre un trust de presa din Romania.

„Jurnalistul adevarat e cel care nu serveste niciun regim politic...sunt cei care raman critici la adresa oricui incalca regulile de exercitare a unui mandat public. Ca prim-ministru, am spus cum am fost santajat de un patron de media care mi-a spus ca el i-a facut pe toti presedinții și, daca vreau sa ma faca si pe mine, dar sa nu il pun sa plateasca taxe si impozite; de cand i-am spus ca nu ma intereseaza, zi de zi sunt obiectul principal al trustului presa. Ramane un singur lucru, tot va plati, daca nu va suferi rigorile legii”, a subliniat Victor Ponta.

Președintele Camerei Deputaților, "un susținător ferm al libertății de exprimare"

La randul sau, președintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-a numărat printre vorbitori.

Șeful Camerei Deputaților a spus că, în ultimul timp, se poate vorbi de o tendință de "înrolare" a unei bune părți a presei românești în "mercenariatul" tabloid, perceput ca o sursă rapidă și sigură de atragere a maselor și a resurselor financiare.

Valeriu Zgonea a precizat că, în calitate de politician, face greșeli "voite sau nevoite", dar acceptă sancțiunile presei.

"Dincolo de litera legii, libertatea este o stare pură, o stare pur subiectivă și depinde de fiecare dacă dorește să adopte trivialitatea și excesul subiectiv dat de normele și formatele anumitor publicații, în detrimentul unei informări corecte, bazate pe fapte bine documentate și pe o analiză profundă a contextelor în care respectivul eveniment s-a întâmplat. Personal, fiind politician, sunt supus acestui tir al greșelilor voite sau nevoite pe care le fac și al sancțiunilor din partea presei și le accept, este normal și este corect. Indiferent de critica la care sunt supus, sunt un susținător ferm al libertății de exprimare", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

El a subliniat că va face toate demersurile pentru a fi revotată cât mai rapid legea care prevede abrogarea articolului din Codul Penal prin care jurnaliștii sunt sancționați cu închisoare sau amendă penală pentru opinii referitoare la activitatea judecătorilor sau a organelor de urmărire penală.

Libertatea presei, dezbatută la Palatul Parlamentului

Premierul român și președintele Camerei Deputaților au făcut aceste declarații în cadrul conferinței care are loc astăzi, marți 23 septembrie, la Palatul Parlamentului. Organizatia pentru Media din Sud-Estul Europei (SEEMO) a organizat o conferinta privind libertatea presei, influența politicului asupra mass media si coruptia.

Conferinta a fost deschisa de premierul Victor Ponta si de dr. Erhar Busek, coordonator al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana, presedinte al Institutului pentru Regiunea Dunarii si Europa Centrala, fost coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si fost vicecancelar al Austriei.

Totodata, secretarul general al SEEMO, Oliver Vujovic, si presedintele SEEMO Romania, Marina Constantinoiu, au vorbit despre importanta libertatii presei.

Pe parcursul zilei vor fi dezbateri care se vor axa pe evoluțiile care au impact asupra libertății presei, precum și pe reglementările privind mass media, pe influența politicului asupra presei, pe modul în care mass media relatează despre corupție și pe starea actuală a jurnalismului de investigație din România.

Printre conferențiari se numără: Erik Csernovitz, secretar general adjunct al Inițiativei Central-Europene (CEI); Joan Barata Mir, consilier principal la Biroul Reprezentantului OSCE privind Libertatea Presei; Renate Schroeder, director al Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ); Ognian Zlatev, șeful reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria; Vincenzo Le Voci, secretar general al 'Clubului de la Veneția'; Sasa Lekovic, jurnalist croat, reporter de investigație care activează în Europa de Sud-Est; Mitja Mersol, om politic sloven și fost redactor-șef al cotidianului Delo; Steven M. Ellis, consilier principal al IPI pe probleme de libertatea presei; Boris Bergant, fost director general adjunct la RTV Slovenia și fost vicepreședinte al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union, EBU); și Ross Biggam, director general al Asociației Televiziunilor Comerciale din Europa (ACT).

Invitații străini se vor alătura jurnaliștilor, editorilor, experților media și directorilor de mass-media din România pentru a discuta despre situația presei din România și din Europa.

Evenimentul este organizat de SEEMO, în parteneriat cu Academia Internațională — Centrul Internațional Media (IA-IMC) și cu Organizația de PR pentru Europa Centrală și de Sud-Est (SECEPRO). Radio Romania Actualitati si Agenția de presa RADOR sunt printre partenerii locali, alaturi de alte institutii media.

Reporter: Flori Doman



Agenția RADOR - 23.09.2014 14:05