România - Mass media
RSS România - Mass media

Un realizator al unui post de televiziune din România a fost acuzat de instigare la ură împotriva maghiarilor

Un realizator al unui post de televiziune din România a fost acuzat de instigare la ură împotriva maghiarilor

Organizația ActiveWatch a depus plângere împotriva realizatorului de emisiuni al postului de televiziune de știri B1, Radu Banciu, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a informat miercuri portalul ziarului de limbă maghiară "Új Magyar Szó" (maszol.ro.). Potrivit organizației ActiveWatch, într-o emisiune intitulată "Lumea lui Banciu", transmisă pe data de 27 august de canalul B1, acest post de televiziune a abordat subiectul privind autnomia Ținutului Secuiesc într-un mod discriminatoriu la adresa comunității maghiare din România, ceea ce încalcă prevederile Legii Audiovizualului, iar realizatorul emisiunii a vorbit despre maghiari pe un ton denigrator și a instigat la ură etnică.

Radu Banciu a susținut, printre altele, că populația română din Ținutul Secuiesc a fost victima unor atrocități. "Vă puteți imagina ce se va întampla, dacă va intra în vigoare Legea autonomiei. Populația românească nu va mai putea vorbi în limba română, românilor o să li se dea în cap pe stradă, vor fi umiliți. (...) Este ca și cum ar fi lăsate niștre căprioare printre tigri", a spus Banciu, potrivit căruia situația va fi echivalentă cu un genocid. "Vor fi și morminte comune, maghiarii se vor răzbuna pe români", a mai adăugat Radu Banciu.

Potrivit ActiveWatch, jurnalistul B1 TV a amestecat lucrurile într-un mod ilegal cu propria sa opinie părtinitoare. El nu a mai apucat să explice ce înseamnă relația cauză-efect, pentru că era mai mult preocupat de mormintele comune și genogid, de atrocitățile pe care va trebui să le suporte populația română. "A provocat, pur și simplu, panică și teamă" în telespectatori, a mai precizat organizația pentru apărarea depturilor omului.MTI - 3.09.2014 14:23